Letovanje Malta 2023

 

Letovanje Malta 2023

 

Malta – bajka u srcu Sredozemlja

U srcu Sredozemlja, na samo 93 kilometra južno od Sicilije nalazi se Malta – arhipelag sačinjen od tri ostrva na kojoj živi više od pola miliona stanovnika. Ova evropska država po kojoj i jedno od ostrva nosi ime – Malta, zajedno sa ostrvima Goca i Comina, poslednjih godina dobija pažnju velikog broja turista, ne samo zbog svoje veličanstvene lepote, već i zbog atrakcija koje nudi.


Malta, Goca i Komina – tri ostrva jedne države

Republika Malta nosi ime jednog od tri ostrva koje je čine i predstavlja najveći kulturni, trgovački i administrativni centar. Proteže se na 246 km2 i zbog svoje specifičnosti može se obići za nekoliko dana. Iako je glavni grad Malte Valeta čiju lepotu krasi palata Velikog gospodara i katedrala Svetog Jovana, najstariji grad Malte je Mdina. Prilikom posete Malti, nezaobilazne su posete i uživanje u brojnim izložbama i uličnim dešavanjima, dok se barokni stil može osetiti na svakom koraku.

Drugo po veličini ostrvo je Gozo koje se prostire na 67km2 i u odnosu na Maltu predstavlja pravi izazov za ljubitelje ribolova, turizma i starih zanata. I Malta i Gozo imaju lepo uređene peskovite ai  kamene plaže a neke plaže su označene kao prve u Evropi jer imaju najčistiju vodu za kupanje. Otuda, ljubitelji toplog mora, čiste vode i prijatne atmosfere dodatno će se zaljubiti u prirodu koja ih okružuje.

Najmanje ostrvo Malte je Komina, koje je zbog svoje ruralnosti uglavnom nenaseljeno a prostire se na površini od oko 3 km2.

Zanimljivost: Zbog relativno male površine, Malta je jedna od najgušće naseljenih država sveta jer u proseku, na 1 km2 živi čak 1325 stanovnika.


Istorija duga sedam vekova

Sedam vekova tradicije i mnoštvo istorijskih i kulturnih znamenitosti su ono što Maltu ističe od drugih ostrva. Ovo ostrvo će Vas osvojiti svojom bogatom istorijiom koju su gradili Feničani, Rimljani i Britanci. Duh ovih naroda prožima se i oseća kroz brojne hramove, podzemne katakombe i tvrđave. Ljubitelji umetnosti će svoju žeđ utoliti u Nacionalnom muzieju lepih umetnosti ili na izložbama u umetničkom centru St. John's Cavalier.


Plaže koje oduzimaju dah

Za ljubitelje mora i dobrog odmora, plaže na Malti su ono što oduzima dah. Upravo iz tog razloga, za kupanje, sunčanje i letovanje, idealni su letnji meseci da se poseti Malta. Sa puno kafića smeštenih na peskovitoj plaži, Golden Bay je jedna od najposećenijih plaža na kojima možete pored sunčanja i plivanja uživati i u vodenim sportovima. Za one koji vole da se izoluju od modernog sveta, Ghajn Tuffiehna se nalazi nedaleko od plaže Golden Bay a ipak svojom specifičnošću predstavlja njenu potpunu suprotnost.
Besprekorno čiste plave vode i zlatno žutog peska, zaliv Melieha ima najdužu plažu i zbog dubine vode idealna je za letovanje porodica sa decom. Ipak, za one koji su ljubitelji adrenalina, ovaj zaliv nudi brojne sportove na vodi – skijanje, surfovanje, vožnja čamcima.

Oni koji Maltu posećuju prvi put, nikako ne smeju da zaobiđu čuvenu Plavu lagunu, smeštenu između dva mala ostrva na severu – između Komine i Kominota. Plava laguna izdvaja se po izuzetno belom pesku, bogatim podvodnim svetom i idealno je mesto za ronjenje. Ovde nastaju najlepše uspomene koje ćete poneti sa Malte.


Ne propustite na Malti

Upoznajte tradiciju i kulturu Malte degustacijom lokalnih malteških jela i obavezno probajte pastrizzi, poznato pecivo punjeno sirom ili graškom, a koje je dostupno u svakom kafiću. Ljubitelji morskih plodova neka ne zaobiđu Zaliv Spinola, ribarski gradić u kome se uvek služi sveža morska riba. Obavezno dopustite sebi da uživate u poznatoj čokoladnoj torti koja se služi u čajnim sobama Fontanella, ali i posetu čuvenoj Festi koja se održava svakog vikenda u svakom gradu na Malti. Tada ćete doživeti potpunu bajku, uživajući u povorkama, vatrometu i specijalitetima koji se služe.

Zanimljivost: Na malti se vozi levom stranom, a interesantno je to da u vreme najveće gužve, obično počne kiša.

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Letovanje Ljoret de Mar 2023

LJORET DE MAR

358€

 

 

Letovanje Lutraki 2023

LUTRAKI

238€

 

 

Letovanje Montekatini 2023

MONTEKATINI

198€