Felix Travel BlogIz Pariza, s ljubavlju


Iz Pariza, s ljubavlju

Iz Pariza, s ljubavlju

Često se za Pariz kaže da je grad svetlosti, grad ljubavi i romantike. Ako ste planirali putovanje u Pariz, da li ste razmišljali o romantičnim šetnjama Monmartra, večeri na vrhu Ajfelovog tornja ili nekom od malih restorana u okolnim ulicama? Putovanje u Pariz jednostavno zahteva posetu brojnim galerijama i muzejima i divljenje umetničkim delima. Ipak, Pariz je mnogo više od toga.


Idealno vreme za putovanje u Pariz

Idealno vreme za putovanje u Pariz zavisi od toga da li ste ljubitelji zime, jer je upravo najmirniji period od januara do marta. Ako ste ljubitelj mode, obucite svoj najmoderniji kaput i uživajte u šetnji snegom posutim Pont Neufom do Latinske četvrti, u nekom od lokalnih kafića uživajte u čaši domaćeg crnog vina i doživite Pariz kao što to čine lokalni stanovnici. Upravo se dva puta godišnje održava i čuvena Nedelja mode u Parizu, krajem februara i krajem septembra, pa ljubitelji mode mogu planirati svoje putovanje i u skladu sa svojim preferencijama ka novim modnim trendovima. Krajem septembra se takođe održava i čuveni džez festival u Parizu.


Međutim, najčešće se putovanje u Pariz organizuje tokom letnjih meseci, zbog sunčanog vremena koje omogućava uživanje u razgledanju znamenitosti i opuštanju u baštama kafića duž obala Sene. Leto je period kada se održavaju i brojni festivali, kao što je Dan Bastilje, ili čuveni događaj Paris Plages, događaj koji podrazumeva otvaranje gradskih plaža.


S obzirom da ne postoji loše vreme za putovanje u Pariz, kada god odlučite da otputujete, nemojte propustiti da obiđete neke od najpoznatijih atrakcija ovog grada.


Ajfelov toranj – zaštitni znak Pariza

Po dolasku u Pariz, panoramskim razgledanjem grada nećete propustiti pogled na Ajfelov toranj, a u svoje slobodno vreme, obavezno se prošetajte duž obala Sene do ovog najpoznatijeg spomenika franuske prestonice.  U potpunosti napravljen od kovanog gvožđa i težine 10,1 tona, izgradnja tornja trajala je dve godine, dva meseca i pet dana. Kao takvo remek delo, iako predviđeno da prikaže napredak Francuske u doba industrijalizma, Ajfelov toranj je preživeo predviđeni vek trajanja od dvadeset godina. Ajfelov toranj je od 1889. godine do danas uspešno odolevao svim previranjima i održao svoju visinu od 330 metara. Interesantno je da je, za vreme II svetskog rata, Hitler naredio rušenje Ajfelovog tornja, ali to naređenje nikada nije izvršeno.
 Ajfelov toranj je pun iznenađenja. Kada gledate sa zemlje, nalazite se na trgu Trokadero. Tada boja tornja izgleda prilično ujednačena, ali kako se penjete ka vrhu, postaje sve tamnija i tamnija. Na samom vrhu tornja nalazi se tajni deo koji je Gustav Ajfel koristio za prijem svojih prijatelja.


Monmartr, najromantičnije mesto u Parizu

Prvobitno selo, smešteno na brdu u severnom delu grada, Monmartr predstavlja jedno od najromantičnijih mesta u Parizu. Od 1860. godine kada je postao deo grada, Monmartr je uspeo da zadrži svoje ruralne i seoske lepote, naglašavajući romantičarski duh prošlosti koji se održao do danas. Poznat po svojoj izuzetnoj umetničkoj tradiciji, karakterišu ga uske i kaldrmom popločane ulice koje se uzdižu do veoma poznate bazilike Svetog Srca odakle se pruža prekrasan pogled na Pariz. Zato, ako se niste popeli na vrh Ajfelovog tornja i posmatrali lepotu Pariza, iskoristite ovaj vidikovac u Monmartru koji je druga najviša tačka u gradu.


Monmartr je dom Mulen Ruža, ali i brojnih svetski priznatih i poznatih umetnika kao što je Vinsent van Gog, a ovde su živeli i Edgar Dega, Ogist Renoar, Gustav Moro, Pablo Pikaso. Upravo je lepota ovog mesta nedaleko od centra Pariza bila označena kao utočište i mesto inspiracije za stvaranje nekih od najpoznatijih umetničkih dela.


Trijumfalna kapija – Napoleonov poklon francuskoj borbi

Simbol francuskog otpora, Trijumfalna kapija (Arc de Triomphe de l’Etoile) predstavlja drugi zaštitni znak Pariza, odmah posle Ajfelovog tornja. Ovaj spomenik predstavlja simbol francuskog nacionalnog identiteta koji je izgrađen 1806. godine po naredbi Napoelona I. Za njegovu izgradnju je bilo potrebno 30 godina, a cilj je bio prikazati vojna dostignuća francuske vojske. Iz tog razloga su na zidovima Trijumfalne kapije navedena imena svih francuskih bitaka i pobeda, generala koji su se borili i poginuli u ratovima.


Sa visinom od oko 50 metara i širinom od 45 metara, smešten je na samom kraju Jelisejskih polja, na trgu Šarl de Gol, na kružnom toku odakle se može stići u 12 različitih avenija. Upravo se sa vrha ovog spomenika pruža jedan od najlepših pogleda na grad, a da biste u njemu uživali, potrebno je da savladate 280 strmih stepenika. Trijumfalna kapija je mesto početka parade za Dan Bastilje (14. jula) ali i mesto gde se završava čuvena biciklistička trka Tour de France.


Najpoznatiji muzej na svetu: Luvr


Jedan od najpoznatijih i najčešće posećivanih muzeja je Luvr. U ovoj facinantnoj zgradi burne istorije, ispred koje se nalazi čuvena staklena piramida, smešteno je više od 35.000 umetničkih dela. Od toga, najveći broj umetničkih dela (oko 66%)  je delo domaćih, francuskih autora. Ovo je ujedno i jedan od najvećih muzeja sveta gde su smeštena dela Leonarda da Vinčija i čuvena slika Mona Liza, Miloska Venera, Žerikoov splav Meduze i Delakroova Sloboda koja vodi narod.


O impozantnosti samog muzeja govori i činjenica da se prostire na 72.735 kvadratnih metara prostora i da u isto vreme može primiti oko od 15.000 ljudi. Interesantna je zanimljivost da ako se svakom umetničkom delu u ovom muzeju posveti 30 sekundi pažnje (bez pauze) bilo bi potrebno 100 dana da se obiđe ceo muzej.


Pariz, grad svetlosti, romantike i ljubavi, nudi mnogo više. Potrebno je dosta reči, ali još više dana da se u potpunosti upoznate sa svim njegovim lepotama, otkrijete tajne njegovih uskih uličica i okusite specijalitete najboljih restorana. Katedrala Notrdam, La Promenada Plantée, Jelisejska polja, krstarenje Senom, samo su neki od predloga gde uživati i šta videti u Parizu.