Felix Travel BlogLetovanje Turska Sarimsakli Zanimljivosti


Sarimsakli Leto

Sarimsakli Letovanje

Sa jednom od najdužih i najlepših plaža na Egejskom moru, na severnom delu Turske nalazi se Sarimsakli. Sarimsakli, od malog ribarskog mesta do popularne turističke destinacije, razvija se u poslednjih desetak godina, a od drugih letovališta u Turskoj ističe se po izuzetno prijatnom vazduhu i tirkizno plavoj boji mora. Zbog svoje geografske pozicije, Sarimsakli predstavlja dobru polaznu tačku za obilazak grčkih ostrva Lezbos, Krfa i Lefkade, ali brojnih turskih turističkih destinacija – Izmira, Troje, Pergamona, Efesa.


Istorija duga čitav vek


Svoju istoriju Sarimsakli beleži od vremena nakon balkanskih ratova, kada su se u njemu naselili Turci i Srbi. Danas ovde živi treća i četvrta generacija doseljenika, a zbog svoje istorije i tradicije mnogi domaćini govore srpski jezik. Tradicija je očuvana i u gostoprimstvu i druželjubivosti zbog čega će letovanje u Sarimsakliju postati još lepše.


Peščane plaže, tirkizno more i odmor kakav zaslužujete


Prvi utisak kada stignete u Sarimsakli je da je to malo mesto, bez gužve. Po svojoj peščanoj plaži dugoj čak sedam kilometara i velikom broju kafića i barova na svakom koraku, ovo turističko mesto jednostavno zove na uživanje. Zbog izuzetno visokog procenta kiseonika, Sarimsakli je proglašen za vazdušnu banju.


Šejtan sofra – Đavolja Trpeza


Na samo dva kilometra od Sarimsaklija nalazi se Šejtan sofra ili popularna Đavolja trpeza, vidikovac odakle se pruža najlepši pogled na grad i na poseban način doživljava zalazak sunca.
Jedna od legendi kaže da je ova planina u čijem podnožju se Sarimsakli nalazi, dobila naziv po šejtanu koji je rešio da postane smrtan kako bi svake večeri mogao da uživa u lepoti zalaska sunca. Kada je iskočio iz raja, jednim stopalom je zgazio upravo na to mesto, gde se i danas nalaze otisci šejtanove stope kao dokaz đavolove fasciniranosti lepotom ovog mesta. Veruje se da će se želje ispuniti ukoliko na ovom mestu ostavite novčić ili  ostavite maramicu sa napisanom željom. Da bi se ostvarila, želja mora da bude đavolski jaka.


Kada ste u Sarimsakliju, posetite i...


Ukoliko se odlučite na letovanje u Sarimsakliju, obavezno izdvojite vremena da pored uživanja u moru posetite i ostrvo Džunda koje se nalazi nedaleko od Sarimsaklija i predstavlja tipičan primer grčke arhitekture u kojima se oseća duh ribara, uskih primorskih ulica ivelikog broja restorana u kojima ćete uživati u brojnim specijalitetima od morskih plodova. Džunda je ujedno i mesto koje je poznato po urbanom noćnom životu, pa je za ljubitelje dobre zabave odlazak do ovog ostrva obavezan.

Nedaleko od Sarimsaklija nalazi se i Ayvalik (8 km) industrijski i turistički centar koji može biti posebno interesantan ljubiteljima cenkanja i dobrog šopinga


Obavezno probajte proizvode od maslina


Sarimsakli je okružen maslinjacima zbog čega je ovo jedno od najpoznatijih mesta u kojima se vrši njihova prerada. Kada posetite Sarimsakli, nemojte se ustručavati da probate različite proizvode od maslina, od kozmetičkih proizvoda, preko maslinovog ulja i čistih maslina do čuvenog slatka od maslina.


Da li ste znali?


Preko 3000 stabala maslina nalazi se u okolini Sarimsaklija.

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim destinacijama koje je Felix Travel tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.