Felix Travel BlogLjubljana Glavna prestonica Slovenije


Ljubljana Glavna prestonica Slovenije Putovanje

Ljubljana Slovenija

Glavna prestonica Slovenije je kao daleki rođak, kojeg planiramo da posetimo, ali uvek ima vremena, jer znamo da se ,,dobro drži’’. Zaista je tako, dobro je, ali zašto ne odvojiti vreme i uveriti se sopstvenim očima.


Ljubljana će se osnovati u vekovima pre nove ere, za vreme Rimljana grad će biti na važnim putevima i osnovaće se značajno naselje pod nazivom Emona, koje će imati oko 6000 stanovnika. Po gradu se mogu još uvek videti ostaci slavne Emone i time se Slovenci diče, stoga će lepo i obeležiti arheološke ostatke i nalazišta.


Na svakom koraku odzvanja ime poznatog arhitekte Jože Plečnika, koji će znatno izgraditi grad posle jedne velike katastrofe i zemljotresa 1895. godine. Može se reći i da je zeleni grad, s obzirom da je 2016.  bila proglašena za zelenu prestonicu Evrope.


Odmah pored Ljubljanice, koja protiče kroz grad i kojom možete prokrstariti,  je mesto gde se žitelji susreću- Prešernov trg. Ako se u Ljubljani dešava neki događaj, velika je šansa da će se desiti upravo na ovom prostoru. Trg nosi ime po pesniku iz 19. veka Franceu Prešerenu čije je delo „Zdravljica“, postalo slovenačka himna. Njegov spomenik krasi trg, ali nije sam, tu je i njegova muza i nikad uzvraćena ljubav Julija Primic. Izgled trga se menja u 18. i 19. veku, kada će se izgraditi i velelepne vile tadašnje aristokratije. Ono što mami sve turiste na ovom trgu je i barokna crkva, sa svojom crvenom fasadom, po kojoj je poznata, a koja nastaje 1795.godine. Simbol glavnog grada takođe je odmah tu kod trga, a to je čuveno Tromostovlje. Centralni most od tri je mnogo stariji od dva koja ga okružuju. Bio je namenjen za drumski saobraćaj, dok su dva uzdužna za pešake dodata početkom 1930. godine i delo su  Jožea Plečnika. Pređite reku i susrećete se sa šarenolikom pijacom, koja je opet njegovo delo!


Taj prelazak preko reke vas je odveo u stari grad. Kao i ostatak grada i ovaj deo je kompaktan i šarmantan. Tamo ćete naći i najzanimljivije stvari u Ljubljani, posebno uz i na Mestnom trgu, Gornjem Trgu i Novom Trgu. Mesta koja ne možete propustiti uključuju zadivljujuću katedralu Svetog Nikole, gradsku kuću, Robovu fontanu... Takođe postoji mnogo uličica koje mogu izgledati zastrašujuće u početku, ali kriju neka prava čuda, kao što su dvorišta, umetničke instalacije ili lep pogled na grad. Tu su i tradicionalni restorani, barovi, kafići, te nećete ostati ni gladni ni žedni, samo treba da izaberete neki koji vam se najviše sviđa, sa lepim pogledom na Ljubljanski zamak ili uz šum reke.


Nemojte samo gledati na još jedan simbol grada- Ljubljanski zamak, već se popnite gore i vidite Ljubljanu iz druge perspektive. Žičarom se veoma brzo stiže do vrha. U glavno dvorište možete slobodno ući, tu je i restoran, galerija i mnoge umetničke postavke koje mogu da vas zainteresuju za istoriju zamka i Ljubljane. Prema nekim od prednja tu je bio i čuveni ljubljanski zmaj, dok neke legende prepričavaju priču na drugi način.


Zmaj je još jedan od simbola Ljubljane, videćete ga svuda po gradu i u vidu suvenira, ali tamo gde treba da ga vidite je zapravo njegov most- Zmajev most. Jako realistični zmajevi stoje na secesijskom mostu iz 1901.godine. U to vreme bio je i impresivno dostignuće kao jedan od prvih armirano-betonskih mostova u Evropi.


Prelazićete stalno reku i njene mostove kroz laganu šetnju gradom, a mostovi koje još treba videti u samom centru grada su Mesarski most, sa ljubavnim katancima, i Obućarski most, sa korintskim i jonskim stubovima.


Udaljimo li se malo od centra grada, naići ćemo na Metelkovu, neobičan deo grada, koja je pretvorena u  mesto za hipstere i živu muziku, a ima noćne lokale, barove i javne umetničke instalacije u staroj kasarni, kao i hostel koji je nekada bio zatvor!


Ako poželite da se odmaknete malo od gradske vreve, zelena prestonica ima i svoju oazu da vam ponudi-Tivoli park. Zelenilo je svuda, te ako volite šetnje možete se popeti prateći staze i na vrh brda Rožnik. U jednom delu se nalazi vila Cekin, u kojoj je sada  Muzej savremene istorije. U parku Tivoli možete pronaći i tropski staklenik kojim upravlja gradska botanička bašta i nalazi se pored jezera.


Od znamenitosti Ljubljane je bitan i Kongresni trg. Ovaj kulturni, centralni trg bio je mesto gde su se održali značajni događaji u slovenačkoj istoriji. Ovde je proglašena nezavisnost od Austrougarske 1918. godine, dok se Josip Broz Tito obratio masi sa balkona univerzitetske zgrade 1945. Kasnije je ovde održan prvi slobodni protest 1988. godine, u pokretu koji će se okončati osamostaljenjem Slovenije godine. 1991.. Nekoliko znamenitosti koje treba primetiti su sjajna Slovenačka filharmonija, Univerzitet i kopija rimske pozlaćene bronzane statue iskopane na ovom mestu, jer tu je nekada bila Emona.


Glavna prestonica Slovenije će vam pružiti jedan lep odmor, zadiviće vas uređenošću, svojom arhitekturom-mešavinom bečkog i italijanskog stila, a ni trenutaka za hedonizam neće manjkati. Kako biste upotpunili svoj odmor i uživali u pravom smislu te reči, zaokružite celu posetu Ljubljani tako što ćete otići na vrh nekada najviše zgrade na Balkanu, na Nebotičnik. Tu je kafić koji se nalazi na poslednjem spratu. Nudi pogled od 360° na Ljubljanu i šire (uključujući i Alpe) i zapravo je najbolji vidikovac koji možete pronaći u gradu. Možete sedeti uz šoljicu kafe, po pristupačnim cenama i uživati u prelepom pejzažu ispred vas.


Da li još uvek mislite da ima vremena za našeg dalekog rođaka?

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.