Felix Travel BlogNova godina kao strategija za kvalitetniji život


Nova godina kao strategija za kvalitetniji život

Nova godina kao strategija za kvalitetniji život

Kako se bliži decembar, bavimo se temom koja je tradicionalno važna svima: Nova godina. Novogodišnji provod je tradicija koja je nadživela sve društvene promene, i prisutna je u svim kulturama. A tu su i pokloni. Volimo poklone: volimo da darujemo, a volimo i da primamo. Nekako se podrazumeva taj novogodišnji poklon ispod jelke, a podrazumeva se i da ne sme biti sitnica. A zatim, sve vezano za razmišljanja o novoj godini, postavlja se i pitanje gde provesti tu noć koja obeležava novi početak. Kada napravimo bilans želja, kada sve saberemo i oduzmemo (više sabiramo nego što oduzimamo), shvatamo da ćemo potrošili ozbiljnu svotu novca radi jedne noći u kafani i beskorisnih predmeta koje ćemo odložiti i verovatno ih više nećemo ni pogledati. Šta se obično daruje za novu godinu? Odeća, parfem, nakit. Potrošna roba čija je suštinska vrednost – nula.

Postoji međutim sasvim drugačiji način razmišljanja o životu, materijalnom i duhovnom bogatstvu. A to razmišljanje možemo primeniti i na koncept nove godine.

Mnogo je pristalica filozofije koja podvlači da su putovanja nešto što nas obogaćuje i ispunjava, pre nego predmeti koje posedujemo. Što više zemlja poznajemo, to smo bogatiji, obrazovaniji, i – srećniji.

U eri otuđenosti i digitalizacije, svet u kome živimo upoznajemo preko svemoćnog interneta. Da li je to prava stvar, možemo li zaista grad kao što je na primer Pariz, upoznati na njegovom zvaničnom sajtu? Možemo li virtuelno doživeti gužvu na Jelisejskim poljima, osetiti čaroliju latinskog kvarta, ili obuhvati panoramu Pariza s vrha Ajfelove kule?

Upoznavanje sa drugim kulturama, istorijom, običajima, pa čak i promena mesta boravka, pogled u drugačije nebo, neki novi mirisi i zvuci – to je jedini spas od stresa koji nosi savremeni način života.

Bliži se Nova godina; hteli ne hteli, svi razmišljamo kako da taj produženi vikend koji nam se smeši, provedemo. Proveravamo restorane, obilazimo prodavnice, sabiramo i kalkulišemo.

Saberite trošak dočeka, nove odeće za najluđu noć, poklona (za „ispod jelke“). A zatim pogledajte šta mi nudimo, i to ne za jednu već nekoliko noći. Versaj, Luvr, Notr dam, Ajfelovu kulu – slobodu: nova godina u organizaciji Felix travela.

Jer ono s čim ne smemo kalkulisati, jeste mentalno zdravlje. Obezbedite telu i umu preko potreban kiseonik i obnovite zalihe energije. Neka putovanja postanu deo vaše strategije za sreću i uspeh. Maštarije o neosvojenim gradovima pretvorite u plan za ostvarenje kvalitetnijeg života, a spisak novogodišnjih želja i odluka svedite na jednu stavku: proputovati svet.

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim destinacijama koje je Felix Travel tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.