Felix Travel BlogOvo su najlepši gradovi koje treba obići leti


Ovo su najlepši gradovi koje treba obići leti

Ovo su najlepši gradovi koje treba obići leti

Leto u Italiji


Kada pomislite na letovanje u Italiji, prvo što vam padne na pamet jeste uživanje u tirkizno plavom moru, vinu i dobrim gastronomskim specijalitetima po kojima je Italija čuvena. Ali, da li ste pomislili da leto provedete u Toskani, na obalama Etrurske obale uživajući u njenim najlepšim gradovima, putovanju obroncima brda na kojima svoje mesto nalaze maslinjaci i vinogradi? Iako je čitava Italija bogata brojnim, netaknutim obalama, svojom lepotom ističemo nekoliko mesta zapadne obale Italije u kojima možete provesti ovo leto.


Najlepša mesta Toskane za letovanje po meri

Putovanje na toskansku obalu započnite posetom čuvenoj Firenci, prestonici Toskane i gradu u kome se nalaze najlepša umetnička dela. Tokom leta, u Firenci temperatura zna da dosegne i do 35°C zbog čega je proputovanje kroz Firencu na putu do toskanske ili etrurske obale idealna prva destinacija za predah.


Predah od puta ka obali potražite i u gradu Montekatini terme koja se nalazi u samom srcu Toskane. U ovoj banji napravite odmor da biste uživali u obilasku. Nezaobilazna šetnja glavnim gradskim trgom Corso Mateotti u kome se nalazi najveći broj restorana, kafića i picerija, pružiće pravo utočište za okrepljenje i uživanje u domaćoj, tradicionalnoj hrani. Iz Montekatinija dalje se uputite ka obali Tirenskog mora i odaberite najlepše mesto po kriterijumima koje imate za idealno letovanje.


Do Tirenskog mora i toskanske obale obavezna je stanica i poseta čuvenom italijanskom gradu Lucca. Za mnoge Italijane, Lucca predstavlja jedan od najlepših gradova toskanske regije unutar čijih zidina se krije očaravajući stari grad, u kome skoro da nema automobila. Vijugave uličice, impresivni trgovi, impozantne crkve, prekrasni vidikovci krase ovaj grad, a u poređenju sa Firencom, Lucca je posebno miran grad.


Viaređo, biser Tirenskog mora

Viaređo (Viareggio) je poznat kao biser Tirenskog mora jer su njegove duge peščane plaže opasane elegantnim hotelima i finim restoranima. Zbog lepote svojih plaža, Viaređo je idealno mesto za porodično letovanje u Italiji. Dve borove šume, na severnoj i južnoj strani grada – Pineta di Ponente i Pineta di Levante posebno su neobične za jedno primorsko odmaralište, a pored prirodnih lepota, Viaređo krasi i njegova graciozna Liberti arhitektura. Viaređo je jedan od tri grada u Toskani u kojima je ovaj stil arhitekture prisutan (pored Firence i Montekatini Terme).


Etrurska obala: skrivene lepote tirkiznog mora


Etrurska obala se proteže od Livorna na severu do Piombina na jugu, i obuhvata najveći deo toskanskog priobalskog područja. Ime ove oblasti vezuje se za život etrurske civilizacije koja je od davnina naseljavala ovo područje (9 vek .p.n.e.). Zbog svog dobrog geografskog položaja, etrursku obalu deli samo dva sata vožnje trajketom do ostrva toskanskog arhipelaga, uključujući Elbu i Kapraju. Ova mesta su savršena za one koji gaje istraživački i avanturistički duh, a gradovi kao što su San Vinćenco, Barati i Populonija su najpoznatiji. Ipak, letovanje u Italiji ne sme da prođe bez posete čuvenim gradovima Marina di Bibona i Blogheri, u blizini Livorna.


Livorno krase prelepe plaže, Marina di Bibione odiše mirom a Blogheri vanvremenskim šarmom

Na obalama Ligurskog mora, nalazi se treći po veličini grad u Toskani i njena najveća luka, Livorno. Livorno je grad koji godišnje poseti oko 3,5 miliona turista, što onih koji se odluče na letovanje u njemu, što onih koji su u tranzitu i putuju na druge destinacije. Specifičnost ovog grada ogleda se u njegovom trgu (među kojima je najpoznatiji Terrazza Mascagni), centralnoj pijaci, staroj i novoj tvrđavi.


Ipak, Livorno je poznat i po tzv. Novoj Veneciji koja je utemeljena na građevinskim tehnikama koje su korišćene u Veneciji kako bi se proširio grad i omogućio razvoj područja za život između stare i nove tvrđave. Obilazak ovog naselja moguć je brodom koji kruži oko Fortezza Nuova - nove tvrđave - i prati kanal ispod Piazza della Repubblica.


Letovanje u Livornu znači letovanje na obalama Tirenskog mora. Duž obale smešteni su parkovi i prelepe plaže, a duge pešačke staze vode do usamljenih uvala i slikovitih rtova. Ukoliko želite od svog letovanja više, posetite uvalu okovanu stenom u blizini Antinjana, jednog od najlepših mesta duž Tirenskog mora. Južno od Antinjana je Costiera di Calafuria, sa plažama i čistim vodama koje su idealne za ronjenje.


Kada izađete iz Livorna, i uputite se obalom Tirenskog mora ka jugu, put vas vodi u grad Marina di Bibona. Marina di Bibona je grad smešten na plaži koji karakteriše opuštajuće i zabavno letovanje u Italiji. Ovaj grad predstavlja idealno mesto za letovanje za celu porodicu, a prirodne lepote koje je okružuju dodatno doprinose uživanju. Zbog neverovatno čiste i kristalne vode, Marina di Bibona nosi status Plave zastave. Duga i široka, peščana plaža, omogućava da kupališta budu besplatna, a na nekim plažama su dozvoljeni i ljubimci (pet friendly).


Vozeći se dalje ka jugu, dolazi se do mesta Bolgheri koji je poznat po istoimenom zamku, brojnim zanatskim radionicama, vinotekama i malim restoranima i radnjama smeštenim u uskim uličicama. Zamak u Bolgheriju je poseban po tome što oko njega vodi put u senci čempresa, a kulturno – istorijsko nasleđe ovog mesta može se pohvaliti brojnim crkvama.


Šarmatna sela na obali mora – Cinque Terre


Bukvalan prevod najpopularnije destinacije za letovanje u Italiji, Cinque Terre jeste pet zemalja. Niz od pet ribarskih sela čije su kuće obojene u šarolike, pastelne boje, svake godine privlači milione turista da uživaju u prelepim plažama i pogledima na visoke litice italijanske obale. Do svih mesta u ovom prelepom nizu može se stići vozom.


Vernaca je prvo u nizu ribarsko selo i ujedno mesto koje je najčešće na fotografijama koje čuvaju uspomene na letovanje u Cinque Terre. Ovo mestašce karakteriše mala plaža u luci, veliki broj turista ali i uske i brdovite uličice prepune malih ribarskih restorana. Monteroso al Mare je najveće ribarsko selo, sa podjednako velikom peščanom plažom i brojnim restoranima koji su prilagođeni različitim mogućnostima i budžetu turista.

Ovo je jedan od najpopularnijih i najmanje brdovitih sela idealnih za letovanje u Cinque Terre. Manarola je manje i opuštenije mesto, a zbog svoje stenovite obale posebno je popularno za one koji svoje letovanje žele da upotpune akrobacijama kao što su skakanje u vodu sa stena. Neverovatno zadivljujuća i očaravajuća, magija Manarole upotpunjuje posetu Vernaci i Monterosu, a svakako podstiče i na posetu četvrtom mestu, Riomaggiore. Riomaggiore je živahno mesto koje krasi aktivan noćni život i mala stenovita obala. Ipak, od ovih pet ribarskih sela, Corniglia je najmanja jer se nalazi visoko iznad mora, zbog čega je pristup ovom gradiću malo otežan.


Svaki od ovih pet ribarskih sela Cinque Terre-a ima fascinantne prizore koji podsećaju na najlepše razglednice, zbog čega putovanje i letovanje u Cinque Terre zahteva da odaberete mesto za letovanje prema svojim kriterijumima i svojim potrebama. Prilikom odabira idealnog mesta za letovanje u Cinque Terre, razmislite, da li ste raspoloženi da pešačite, budete okruženi gužvom ili želite aktivni odmor i dobar provod.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.