Felix Travel BlogPrag je glavni i najveći grad Češke Republike


Prag je glavni i najveći grad Češke Republike

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike sa oko 1,3 miliona stanovnika i nalazi se na reci Vltavi. Putovanje u Prag može biti prilika da se obidje ovaj prelep grad, čije je istorijsko jezgro pod zaštitom Uneska. Ovim člankom hteli bi smo da vam predstavimo nešto od kulinarske ponude ovog grada. Naime, poznato je da su Česi veliki ljubitelji piva i glavni grad Češke ima dugu tradiciju kada je reč o ovom napitku. Boravak u Pragu, stoga neizostavno uključuje posetu jednoj ili više pivnica.


Strahov pivnicaPrag ima brojne znamenitosti koje vredi obići, a nakon višečasovnog hoda, okrepljenje može da stigne u vidu posete nekoj od brojnih pivnica u gradu. Strahov pivnica se nalazi u blizini gradskog zamka. Pivnica nudi osvežavajuće pivo, kao što je IPA, kao i hranu, koja je na meniju. Prag je prepun istorijskih mesta, pa je tako ova pivnica smeštena u manastirskom kompleksu iz 1142. godine. Pivnica ima dugu tradiciju u proizvodnji i služenju piva od nekih 600 godina. Od 2000. godine ovde se služi pivo Svetkog Norberta, a te iste godine je sa radom počeo i restoran u okviru samog kompleksa. Trenutno u pivnici Strahov se proizvodi i služi 25 različitih vrsta piva, koji se proizvode pomoću najfinijih sastojaka i najefikasnijih metoda.


Brevnov pivnicaPrag se može podičiti veoma straim zdanjima posvećenim omiljenom napitku od hmelja i takva je upravo ova pivnica osnovana 993. godine. Nalazi se takodje na lokaciji jednog manastira (Brevnov) i to onog koji je osnovao tadašnji biskup grada Sv. Adalbert ili mnogo poznatiji pod imenom Vojtek, kao i Vojvoda Bohemije, Boleslav Drugi. Prag živi za ispijanje piva i proizvodnja u ovoj pivnici je obnovljena 2011. godine, s obzirom da je nekoliko puta do sada prekidana.


Pocernicki pivnicaPivnice u centru glavnog grada Češke su oduvek bile poznate po odličnom pivu. Medjutim, ponekad je potrebno izaći izvan centra grada da bi se pronašlo kvalitetno pivo. Pivnice u Pragu su obavezan deo posete glavnom gradu Češke i putovanje u Prag ne bi bilo kompletno bez njih. Pocernicki pivnica se nalazi na obodu grada i predstavlja izvanredan način za upoznavanje češke kulture i tradicije. Tako da ako se nadjete u samom gradu i ne znate gde bi ste otišli, pivnice u Pragu poput ove mogu da razreše vaše dileme. Pocernicki pivnica je osnovana 1562. godine i od tada njeno pivo nalazi put do srca i stomaka kako domaćih tako i stranih gostiju. Pivnice u Pragu pa tako i ova ne služe samo dobro poznate brendove poput Pilsnera ili Badvajzera, nego i omiljena lokalna piva, od kojih se neka samo u ovim pivnicama mogu naći.


Centar StaropramenU pitanju je istorijski kompleks, a koji se nalazi u starom industrijskom delu grada poznatom pod nazivom Smicov. Staropramen centar je osnovan 1869. godine i pivo se ovde poslužuje u staklenim čašama, koje su izradili češki majstori. Za sve one koji se ne zadovoljavaju samo ispijanjem piva, mesto poslužuje i hranu. Takodje, moguće je kupiti i suvenire na licu mesta u vidu čaša, postera i majica. Pivnice u Pragu imaju dugu tradiciju i domaćini nastoje da goste upoznaju sa bogatim istorijatom ovih mesta. Tako npr. ovo mesto nudi i mogućnost interaktivne turneje po kompleksu, gde će vaš vodič biti veliki majstor u proizvodnji piva Jozef Paspa i ta tura traje par sati. Tura uključuje i degustaciju različitih vrsta piva, koja se ovde proizvode u ovom masivnom kompleksu i pošto je u pitanju interaktivan dogadjaj, isti uključuje i hologram.


U Kunštatu pivnicaBaš kao što smo napomenuli, pivnice u Pragu ne služe samo poznate, već i lokalne ili kraft vrste piva. Tako ova pivnica služi oko 100 vrsta kraft piva i nalazi se u centru grada. U pitanju je najbolje kraft pivo iz Bohemije, a poseta ovom zdanju uključuje i istorijsku turu po kompleksu sa obaveznom degustacijom. Selekcija piva nije ograničena samo na Bohemiju, već je proširena i na druge delove Češke. U pitanju je jedno od prvih ovakvih mesta u zemlji, tako da su vlasnici medju pionirima, a sama činjenica da se ovde može naći najbolje kraft pivo dovoljno govori. Pivnica se nalazi na 5 minuta šetnje od astronomskog sata, dakle u samom centru, a cene su nešto više, ali to ipak govori nešto o kvalitetu piva, koje se ovde može probati. Još jedan razlog za posetu ovom kompleksu je i uživanje u arhitekturi samog zdanja, a u pitanju je zgrada iz 12. veka. Kraft pivo, koje se ovde služi ide u različitim aromama i varijantama, ali jedno je sigurno, a to je da je vrlo kvalitetno i da dolazi od malih nezavisnih proizvodjača. Mesto je otvoreno svakim danom od 2 poslepodne do 11 uveče. Poseta ovoj pivnici uključuje i istorijsku turu i probanje ovih kraft primeraka u trajanju od 90 minuta. Sve što treba da uradite na vašem putovanju u Prag je da ovde svratite i da proverite da li se najbolje kraft pivo baš ovde služi!

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.