Felix Travel BlogPrag Zlatni Grad


Prag Zlatni Grad

Prag Zlatni Grad

Prag je prema legendi osnovao Premisl (sa svojom suprugom Libušom), inače osnivač prve češke dinastije Premislovića. U 9. veku na mestu današnjeg Praškog dvorca, bila je sagrađena tvrđava Vyšehrad i to mesto tada postaje jezgro grada.


Prag negde nakon 1344. godine, postaje sedište Čeških kraljeva. Ovaj znameniti grad u 10. veku postaje izuzetno snažan trgovački centar u koji se naseljavaju i počinju sa trgovinom mnogi narodi, a naročito Nemci i Židovi. Kralj Vladislav II, 1170. godine gradi prvi most preko reke Vltave. Smatra se da je „Zlatno doba“ Praga, nastalo njegovim velikim razvojem u 14. veku.
Prema jednoj legendi Prag je osnovao Premisl sa suprugom Libušom!


Sam naziv grada „Gaz“ je staroslovenskog porekla i u prevodu znači „mesto za prelaz“. Po jednom predanju, naziv je bio vezan za jedan prelaz preko reke Vltave, a na sadašnjem Češkom jeziku reč Gaz se izgovara kao Prah. Pretpostavlja se da se naziv grada zbog toga vezuje, pre svega za naziv brda, koji se na Češkom izgovara: „Na Praze“. Reč „Praha“ je ženskog roda pa zbog toga i nosi naziv „Majka svih gradova“.


Grad je smešten na reci Vltavi u srednjoj Češkoj, a reljef na prostoru grada je brdovit. Nad Pragom se meša kontinentalna i okeanska klima, koja je umerena. Prag zbog svoje srednje Evropske arhitekture, vremenom postaje jedan od najpoznatijih i najposećenijih turističkih gradova Evrope. Ovaj grad je poznat i po sopstvenoj proizvodnji mnogih filmova već dugi niz godina. Veliki broj poznatih filmova sa istorijskom tematikom, snimljen je upravo u Pragu, zbog njegove specifične arhitekture.


Reč „Praha“ je ženskog roda pa zbog toga i nosi naziv „Majka svih gradova“.
Šta reći za „Zlatni grad“ kako ga zovu, sem da je to grad bogate istorije i prelepe arhitekture. Poseduje čak 550 tornjeva, smešten je na Vltavi najvećoj reci u Češkoj, koja grad deli na četiri dela. Možemo slobodno reći da je Prag jedinstven po brojnim kulturnim spomenicima, dok je sa druge strane reke Vltave, Stari grad prava galerija svih umetničkih stilova i jednostavno ima sklad baroka, renesanse i gotike.

Vekovima je ovaj grad dom careva, kraljeva, prinčeva i predsednika!


Odakle krenuti sa predlozima, koji deo grada, koje istorijske spomenike i znamenitosti ovog prelepog grada da posetite...
Svakako predlažemo da posetite Hradčanski trg na kome se nalaze predivne palate Martinicki, Toskanska, Swarcenberg i nadbiskupska. Zatim je tu Praški dvorac, inače rezidencija češkog predsednika, katedrala Svetog Vida, kraljevska palata, bazilika Svetog Đorđa, Narodna biblioteka Klementinum, Certovka, mala Venecija, Kafkina statua. Zatim je tu Vaclavski trg i narodni muzej, valdštajnska palata uz koju je smešeten prelep park iz 17. veka, Hergertova ciglana, staleško pozorište, kao i Karlov univerzitet.


Šetnju možete nastaviti Karlovom Ulicom i naravno nadaleko čuvenim Karlovim mostom. Ovaj most je izgrađen 1357. godine i posebna je priča što se Praga tiče. Ovim mostom svakodnevno prolaze reke turista iz celog sveta, a osim prelepe arhitekture, posebnu čar ovog mesta na ovom mostu čine brojni umetnici naročito slikari. Nije ni čudno što Prag mnogi smatraju najlepšim i najočuvanijim gradom Evrope. Dok uživate u šetnji ovim gradom kraj brojnih umetnika i turista na Karlovom mostu i drugim delovima grada uz panoramski pogled na okolinu, shvatićete zašto ovaj grad smatraju još i najromantičnijim gradom Evrope.


O nadaleko čuvenom satu Orloj postoji i jedna legenda!


Posebnu priča o ovom gradu možemo ispričati o čuvenom satu Orloj za koji je vezana jedna zanimljiva legenda. Navodno je čuveni sat napravio jedan časovničar, koji je sat održavao dugi niz godina. U toj legendi se navodi, kako je naodno neko tog časovničara oslepeo, kako ne bi negde napravio još jedan takav sat. I nakon nekog vremena, sat Orloj se pokvario pa su pozivani mnogi časovničari da sat poprave, međutim niko od pozvanih to nije uspeo. I kako nije bilo drugog rešenja, pozvali su sada slepog časovničara da pokuša popraviti sat. Idejni tvorac sata Orloj, sat je popravio i tradicija Praga kroz ovaj neobični satni mehanizam je nastavljena. Ovu priču nam je ispričao dok smo šetali pored ovog sata, naš prijatelj stanovnik Praga Vlastimil Votruba, ali je opet napomenuo, kako se radi ipak o jednoj legendi. Ali ono što se zna je da grad ulaže veliki novac u održavanje ovog sata, jer se smatra da nije dobro za ceo grad i stanovnike, ako sat ne radi.


Možda će vam biti neobičan ovaj predlog, ali verujte da vožnja Praškim metroom, može biti pravi doživljaj. Svaka metro stanica je uređena u drugačijem stilu pa možete steći utisak kao da se u određenom trenutku nalazite u umetničkoj galeriji, a u drugom trenutku na modernoj izložbi enterijera. Svakako je vrhunski doživljaj, kada metroom budete prolazili ispod reke Vltave, verujte nam na reč, osećaj je neobičan, vrhunski i neponovljiv. U Pragu se na svakom koraku oseća i vidi bogato kulturno i istorijsko nasleđe ovog grada, ali i kultura samih stanovnika.


Vožnja Praškim metroom može biti pravi doživljaj!


Grad je savršeno čist, nema guranja na ulasku u prodavnice, a to je posebno uočljivo kada ulazite u javni prevoz, naročito metroe. Kada ulazite u metro i spuštate se stepenicama svi idu sa desne strane pri zidu, isto je to i sa izlaskom, gde nema sudaranja u sredini prolaza i da se ne zna ko gde ide. Prag još zovu, grad sa 1000 vrsta peciva i zaista ne znate koje da odaberete.
I opet jedna posebna priča iz našeg iskustva kada smo bili prvi put u Pragu i to u decembru mesecu. Izlazimo iz ogromne robne kuće u kojoj smo proveli bezmalo 6 sati jer je ogromna i primećujemo kako je kod jedne omanje prodavnice trafike poduži red. U tom trenutku je vejao sneg, bilo poprilično hladno, ali nas je interesovalo zbog čega se to čeka red. I kada smo se približili prodavnici na kojoj je pisalo „Zmrzlina“, shvatili smo da svi ovi ljudi u redu, strpljivo čekaju da kupe sladoled. Sladoled u sred decembra... da i to je Prag.


Poznato je da su Česi poznati po tradiciji pravljenja izuzetno kvalitetnog piva i možemo reći da su u tome apsolutno posebni. Iz našeg iskustva tokom boravka u Pragu, saznali smo da se pivo u staklenoj boci, obavezno mora čuvatu na +11C. Česi će vam reći i da iz flaše hladnog piva, nikako ne smete sipati pivo u toplu kriglu jer se tog trenutka menja kvalitet piva, već u kriglu koju ste držali u zamrzivaču, frižideru ili barem isprali hladom vodom. Ako kojim slučajem sa bokalom za pivo krenete u pivnicu koja se nalazi u blizini, obavezno je do pola napunite hladnom vodom, kada dođete do pivnice, vodu prospite i neka vam tada u temperaturno pripremljen bokal, sipaju točeno pivo. Zanimljiv je podatak dobijen jednim istraživanjem u kome se tvrdi da se u Češkoj na svakih sat vremena, popije oko 35 litara piva.


Česi u decembru čekaju u redu da bi kupili sladoled!


Češka možda nije poznata kao gastronomska destinacija Evrope, ali svakako ima šta da ponudi. Ono u čega smo se sami uverili je da Česi kod svojih kuća pretežno preferiraju kuvana jela, počevši od kuvanog povrća i mesa, a naročito vole kuvani kupus sa mesom pa sve do čuvenih knedlički (vrsta testa). Mada ne brinite u brojnim restoranima možete dobiti i Bečku šniclu sa krompir pireom ili pomfritom. Najpoznatije kobasice u Pragu koje se nude su Vaclavske kobasice, koje možete dobiti u testu ili u kifli. A uz kobasice sa roštilja, najbolje ide... pa naravno Češko pivo.


Za hot-dog znate, ali u Pragu možete naručiti samo češki hot-dog pod nazivom Párek v rohlíku. Na mnogim uličnim tezgama Praga, možete naručiti i barene viršle i to na tezgama Euro Hot Doga, ali se zna da se turisti ipak najčešće odlučuju za konzumiranje čeških kobasica. Kao što smo i napomenuli, Česi praktikuju uglavnom kuvana jela i ako se odlučite za ručak ili večeru od nekih praških restorana, predlažemo vam da probate Svičkovu na smetane. Ovo jelo se priprema od ukusnih knedli, goveđeg mesa sa sosom od pavlake. Zanimljivo je da domaći gost uz sve ove sastojke, voli dodati borovnicu i šlag koji izmeša u jednu masu.


Gulaš je kao jelo poznato u mnogim zemljama naše regije, ali Česi imaju baš svoj tradicionalni gulaš. Za razliku od mađarskog gulaša, Češki se priprema sa znatno manje povrća, ali i više mesa i to najčešće goveđeg. Pohovani sir je i na našim prostorima popularan, ali je Češki opet sasvim drugačiji zbog samih sastojaka koji se tokom pripreme koriste. Pohovani sir ili ti Smažený Sýr, češće možete pre pronaći u jelovnicima restorana, a ređe u prodavnicama brze hrane mada ih ima i nude ga se hlebom, salatom i pomfritom. Mada kako je rekao jedan čuveni svetski kuvar: „U Češkoj je povrće zaboravljeno“. Od slatkiša je sasvim sigurno najpoznatiji Trdlenik, testo koje se obmota oko valjka, ispeče i pospe sa šećerom, cimetom, prelivom od čokolade ili mešavinom voća.


Česi imaju svoj tradicionalni gulaš!


Na kraju ovog teksta o Pragu, preporučujemo svakako da svojim bližnjima kupite i neki suvenir. A ako želite obradovati devojku, verenicu ili suprugu, svakako vam preporučujemo da kupite neki detalj, a možda i čitav servis od čuvenog Češkog porcelana.

Želeli smo da Vas upoznamo sa Pragom iz jednog neobičnog ugla i da vas ovim zanimljivim tekstom animiramo i predložimo da obavezno dođete u ovaj grad duge istorije i istorijskih znamenitosti. Nismo sigurno napisali još puno toga zanimljivog o ovom gradu, ali i da ne otkrijemo baš sve detalje u ovom tekstu. A ako se još niste zaljubili, obavezno krenite sa Felix Travelom put Praga, jer ne zaboravite da smo napisali, kako ovaj grad smatraju najromantičnijim gradom Evrope.


tekst: Felix Travel
fotografije: Pixabay

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim destinacijama koje je Felix Travel tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.