Felix Travel BlogŠta posetiti u Istanbulu


Šta posetiti u Istanbulu Turska

Šta posetiti u Istanbulu Znamenitosti

Istanbul, živahan i zadivljujući grad koji se prostire na dva kontinenta, predstavlja riznicu istorijskih čuda, kulturne raznolikosti i gostoprimstva bez premca. Ova veličanstvena destinacija nudi impresivno iskustvo koje nudi putovanje kroz vreme, od drevnih civilizacija do savremenih čuda.


Istražite čuveni okrug Sultanahmet


Svoje putovanje u Istanbul započnite obilaskom istorijskog srca Istanbula. Ovde ćete pronaći kultne znamenitosti kao što su Aja Sofija, Plava džamija, palata Topkapi i cisterna Bazilika. Uronite u bogatu istoriju i arhitektonska čuda ovog mesta svetske baštine Unesco-a.


-    Aja Sofija je prvobitno izgrađena kao vizantijska katedrala u 6. veku, a kasnije je pretvorena u carsku džamiju tokom otomanske ere. Danas služi kao muzej i predstavlja zapanjujuću fuziju vizantijskih i islamskih elemenata, koju karakterišu njena masivna kupola, složeni mozaici i visoki minareti. Sama kupola Aja Sofije poznata je po svojoj arhitektonskoj brilijantnosti i inovativnim tehnikama gradnje, koje su joj omogućile da stoji vekovima uprkos zemljotresima i drugim izazovima.


-    Plava džamija (Džamija Sultana Ahmeda) izgrađena je početkom 17. veka za vreme vladavine sultana Ahmeda I. Zovu je Plava džamija zbog hiljada plavih Iznik pločica koje krase njene unutrašnje zidove, dajući joj očaravajući i jedinstveni ambijent. Džamija ima šest minareta, što je bila kontroverzna odluka u vreme njene izgradnje, jer se smatralo da se takmiči sa veličinom Kabe u Meki. Interesantno je da je dvorište Plave džamije jedno je od najvećih u Istanbulu, što omogućava da primi hiljade vernika tokom molitve.


-    Palata Topkapi je bila glavna rezidencija otomanskih sultana skoro 400 godina zbog čega je služila kao administrativni i ceremonijalni centar carstva. Kompleks palate je ogroman i uključuje razna dvorišta, paviljone, bašte i kolekcije artefakata, pružajući uvid u veličinu i raskoš Otomanskog carstva. Palata pruža prekrasan pogled na Bosfor i Zlatni rog, što doprinosi njegovoj privlačnosti i veličanstvenosti.


Istražite Potopljenu palatu u Istanbulu (Cisterna bazilika)


Cisterna Bazilika ili Potopljena palata predstavlja podzemno čudo koje se nalazi u srcu Istanbula. Ovo mesto je karakteristično ne samo po drevnoj istoriji već i zabavnim pričama i intrigantnim legendama. Ova drevna cisterna, poznata kao Yerebatan Sarayı’na turskom, izgrađena je tokom vizantijske ere u 6. veku. U cisternu se može ući sa ulice, a dok se spuštate niz 52 stepenika u njegove slabo osvetljene dubine, bićete preneti u mistični svet sablasne tišine i lepote koja oduzima dah. Među 336 stubova visine oko 9 metara koji podržavaju pećinski prostor, dva se ističu intrigantnim pričama. Veruje se da su glave Meduze, postavljene naopačke i bočno, donete iz rimske građevine i ovde prenamenjene. Prema narodnoj legendi, Meduze su te koje čuvaju cisternu, ali će svako ko se zagleda u njene oči biti pretvoreni u kamen. Ova legenda se nadovezuje na čin ljubomorne Atine koja je proklela prelepu Meduzu zbog njene emotivne veze sa Posejdonom. Iskoristivši svoje moći, Atina je pretvorila Meduzu u ružnu vešticu sa zmijskom kosom i pogledom koji sve što vidi pretvara u kamen.


Kupujte na Velikom Bazaru


Kupovina i cenkanje na Velikom bazaru u Istanbulu je nezaboravno iskustvo koje vas uranja u živahan svet boja, mirisa i beskrajnog blaga. Sa svojim poreklom iz 15. veka, Veliki bazar je jedno od najstarijih i najvećih pokrivenih pijaca na svetu. Pokrivajući površinu od preko 54.000 kvadratnih metara, ovaj prostrani lavirint je dom za oko 4.000 prodavnica. Ulazak na Veliki bazar je kao ulazak u užurban grad u gradu, gde se uličice sa prodavnicama prostiru u očaravajućem lavirintu. Svaka prodavnica je riznica, koja nudi raznovrsnu ponudu robe za svačiji ukus i preferencije. Od izuzetnih tepiha i tradicionalnog tekstila do složenog nakita, kožne galanterije, keramike, začina i turskih specijaliteta, opcije su naizgled neograničene. Umetnost pregovaranja i dogovora oko cene je sastavni deo iskustva Velikog bazara, pa budite spremni da se upustite u prijateljske pregovore sa strastvenim prodavcima. Dok lutate ulicama lavirinta, odvojite vreme da cenite veštinu izrade i pažnju na detalje prikazane u svakom predmetu. Veliki bazar nije samo šoping destinacija već i kulturno-istorijska znamenitost, sa svojom veličanstvenom arhitekturom i vekovnom tradicijom. To je mesto gde se staro susreće sa novim, gde su vekovi trgovine i razmene opipljivi u vazduhu. Istraživanje Velikog bazara je senzorna avantura koja nudi uvid u bogatu tapiseriju prošlosti i sadašnjosti Istanbula, što ga čini destinacijom koju moraju posetiti kako kupoholičari tako i oni koji su željni da osete čari druge kulture.


Trg Taksim i avenija Istiklal:


Trg Taksim i avenija Istiklal čine živo srce modernog Istanbula, zbog čega su ovo mesta koja odišu energijom i očaravaju posetioce živom atmosferom. Trg Taksim, koji se nalazi na vrhu avenije Istiklal, je užurbano mesto okupljanja lokalnog stanovništva i turista. Služi kao središte kulturnih događaja, političkih demonstracija i proslava, odražavajući dinamični duh grada. Od trga Taksim, pešačka avenija Istiklal proteže se na oko 1,4 kilometra, oivičena raznolikim prodavnicama, kafićima, restoranima, umetničkim galerijama i istorijskim zgradama. Ova užurbana ulica, koja se često naziva „Jelisejskim poljima Istanbula“, je živahan i raznolik deo kosmopolitske atmosfere grada.


Dok šetate Avenijom Istiklal, dinamičan ambijent je praćen zvucima uličnih svirača i primamljivim mirisima sveže pečenih peciva i turskih specijaliteta. Iskoristite priliku da istražite skrivene sporedne ulice, poznate kao „sokak“, koje nude riznicu skrivenih dragulja, uključujući luksuzne butike, antikvarnice i lokalne restorane.


Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Yuta Garancija Putovanja
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2024. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.