Felix Travel BlogToskana Firenca Putovanje


Toskana Firenca Putovanje

Toskana Firenca Putovanje


Jedna od 20 regija Italije je Toskana (ita. Toscana), a nalazi se u srednjem delu te države. Glavni grad regije Toskana je Firenca (ita. Firenze). Poznatiji gradovi te regije su Sijena (Siena) , San Điminjano (San Gimignano), Livorno, Prato i Piza (Pisa).

Veliki broj vas sigurno voli Italiju i obišao je neke njene gradove, istorijske znamenitosti ili turističke atrakcije bilo kog tipa. Ali sigurno ima i vas, koji potajno želite po prvi put otići u ovu prelepu zemlju, bogate istorije i kulturno istorijskih znamenitosti. Ovaj tekst će sigurno zainteresovati one, koji neke delove Italije još nisu posetili, a naročito vas, koji u Italiji još niste bili.

Još u srednjem veku Firenca postaje izuzetno važno kulturno, ekonomsko i naravno finansijsko središte regije Toskana. Ovaj grad je bio prva prestonica Italije od 1865. sve do 1871. godine. Izuzetno specifično bogatstvo grada, čini veoma vredna zaostavština iz vremena Renesanse. Poznato je da je tokom novog veka, bila i prestonica Velikog vojvodstva Toskane, kojom je dominirala porodica Lorena i Mediči. Firenca je još poznata pod nazivom „Italijanska Atina“, a za ceo zapadni svet i naravno posebno za Italijane, grad poseduje veliki istorijski, umetnički, kulturni i umetnički značaj.

Grad Firenca je bio prva prestonica Italije!

Grad koji ima izuzetno dobro sačuvano staro jezgro grada, poseduje niz izuzetno cenjenih i istorijski vrednih građevina. Firenca se svrstava među najpoznatije turističke gradove celog sveta. Izuzetno je važno turističko središte u Italiji, a pod zaštitom UNESKO je stari deo grada.

Pod Julije Gaj Cezarom za vreme Rimljana, osniva se naselje Florentia, što u prevodu znači Cvetna. Tako da grad dobija sadašnji naziv početkom njegovog osnivanja i sem raznih promena u nekim drugim jezicima na italijanskom jeziku se zadržao naziv Firenca, ali i Florenca. Grad je smešten u ravnici (dolini reke Arno), dok je manji deo predela sačinjen od brežuljaka. U blizini sa njegove severne strane, mogu se videti planine iz poznatog planinskog lanca Apenina. Firenca poseduje sredozemnu klimu i zbog toga je u toku leta veoma toplo, dok je zimi sneg moguć kao povremena pojava.  

Jedan od najlepših trgova Firence je „Paiazza Santa Maria Novella“

Po nama sasvim sigurno jedan od najlepših trgova Firence je „Piazza Santa Maria Novella“. Ovaj trg kao i Dominikanska bazilika identičnog naziva, glavne su atrakcije grada. Bazilika poseduje originalnu fasadu iz 1470. godine, dok je većina drugih crkvi završni izgled fasada dobio znatno kasnije. Unutrašnjost bazilike je ukrašena vrhunskim delima slikarstva tog vremena iz doba renesanse.

Jedan od trgova koji pleni svojom lepotom je i „Piazza Della Signoria“. Ovim trgom dominira toranj „Piazza Vecchio“ iz 14. veka, a sam trg je nekada davno bio centar nekadašnje političke moći i središte Firentinske republike. Danas je to lokacija koju opsedaju turisti, kao i poznatu Neptunovu fontanu, ali je to i značajno mesto okupljanja Firentinaca.

Turistima je posebno atraktivno prase „Porcellino“, koje po verovanju mnogih ispunjava sve njihove želje kada mu protrljaju njušku. Ovo je u suštini statua od bronze, a ona originalna izrađena od mermera, čuva se u jednoj galeriji.


Prase „Porcellino“ po verovanju turista donosi sreću ako mu protrljate njuškicu!

„Piazza Duomo“-„Cattedrale di Santa Maria di Flore“ mesto je gde su smešteni krstionica Svetog Ivana, zvonik i Duomo. Bruneleskijeva kupola izgrađena na osmougaonoj osnovi i za mnoge je pravo arhitektonsko čudo iz vremena renesanse.

Dok ste u Firenci, svakako trebate posetiti i neke od galerija, a mi izdvajamo „Galeria degli Uffizi“. Ova galerija je jedna od najposećenijih od strane turista, a veći deo eksponata od neprocenjive je vrednosti i nekada je pripadala poznatoj porodici Mediči. Druga galerija koju svakako treba posetiti ima naziv „Loggia dei Lanzi“ i ovu galeriju ukrašavaju izuzetno široki lukovi koji su postavljeni ka ulici. Galerija poseduje izuzetno vredne skulpture renesansne i antičke umetnosti, koje su postavljene na otvorenom prostoru.

Firenca se svrstava među najpoznatije turističke gradove na svetu!

Neobična je priča o palati „Pitti“ koju je po svojoj želji izgradio tada poznati bankar Luka Piti (Luca Pitti). Luka je želeo izgraditi svoju palatu, koja bi bila lepša i veća od palate porodice Mediči. Međutim Luka nije uspeo u svojoj želji, jer se njegova palata ipak nije mogla nikako porediti sa luksuzom i veličinom palate Mediči porodice. I na kraju cele priče, Luka je preminuo sa neostavrenom željom, a porodica Mediči je kupila taj objekat i nastavila njegovu izgradnju sa elementima jednostavnih linija. I da spomenemo još i Boboli Park-Giardino di Boboli, koji se nalazi u nastavku palate Pitti i poseduje fontanu te brojne skulpture i drvorede.

Možda i najpoznatiji predeo Toskane je Marema (ita. Maremma), koji je smešten na južnom delu ove regije, a tu je i oblast Kjanti (Chianti), koja je smeštena između Firence i Sijene. Dolinom Toskanske obale, pruža se Etrurska rivijera sve do Pjombina i Livorna.

Obavezno posetite grad Siena!

Kada obiđete sve ono u što vam je bilo zanimljivo u Firenci i naravno ono što ste stigli da obiđete, naš predlog je da se posvetite gradu Siena. Ovo je grad izuzetno bogate, zanimljive pa i neobične prošlosti pa je zbog toga kao bogata baština čovečanstva pod zaštitom UNESCO-a. Prvo naselje je osnovalo pleme pod nazivom Saina, pleme izuzetno napredne kulture tog vremena. Sve će biti jasno kada navedemo da su već u ono vreme izgradili sisteme za navodnjavanje te su na taj način poptuno promenili izgled centralnih delova Italije. Na uzvišenjima su gradili izuzetno izdržljive tvrđave, a navodnjavanjem su uspeli velike površine neplodnog zemljišta učiniti plodnim.

Značajan primer italijansko romaničko-gotičke arhitekture je Sienska katedrala (Duomo di Siena). U ono vreme je planirano da bude najveća katerdala na svetu i zbog toga je njena pozicija u osi sever jug. Međutim tokom početnih aktivnosti, nestaje finansija za nastavak gradnje pa se od ove prvobitne ideje odustalo. Katedrala u svojoj unutrašnjosti poseduje gotičku ispovedaonicu, a u sakristiji se nalaze izuzetno očuvane freske iz renesansnog doba (Ghirlandaio). Tada nadaleko čuveni kipari Ghiberti, Donatello i Lorenzo u 15. veku ispod kupole su isklesali krstionicu u kojoj su se održavala svečana krštenja.

Gradski trg „Piazza del Campo“ izgrađen je na mestu nekadašnjeg rimskog pozorišnog teatra i to u obliku školjke. U sklopu trga smešten je toranj „Torre del Mangia impozantne visine od čak 102 metra. U „Palazzo Publlico“ (gradska kuća), smešten je muzej umetnosti sa postavkom slavnog ciklusa fresaka „Ambrogio Lorenzetti“ pod nazivom „Efekti dobre i loše vlasti“. Fontana čiji su zidovi ispunjeni alegorijskim reljefima Gospe, hrišćanskih i mitoloških vrlina, sagrađena je 1419. godine na trgu „Fonte Gaia“.


San Điminjano je grad kula i mesto kao iz bajke!

San Điminjano (San Gimignano) grad kula je možemo slobodno reći, mesto kao iz bajke i od Firence udaljeno samo 51 kilometar. Ovaj gradić je bio okružen sa 72 prelepe kule, dok je u sadašnje vreme preostalo samo 14.

Grad je smešten na brdu od 300 metara nadmorske visine, a tornjevi su služili u XIV veku za odbranu grada. San Điminjano je mali grad okružen zidinama, koje su sada turistička atrakcija kao i sam gradić. Razvoj gradića se vremenom formirao oko trga „Piazza del Dumo“ i „Piazza della Cisterna“, gde se u centralnom delu trga nalazi i bunar. Nekada je na centralnom trgu bila aktivna pijaca, dok se u sadašnjem vremnu tu održavaju kulturna i zabavna dešavanja, kao i mnogobrojni festivali.


Grad Luka (Lucca) glavni je grad provincije Luka

Grad Luka se nalazi u plodnoj ravnici i blizini Ligurskog mora na reci „Serchio“. Poznat je po svojim renesansnim zidovima, koji su izuzetno dobro očuvani. Ovaj gradić su osnovali Etrurci 180. godine pre nove ere, mada su pronađeni i tragovi ranog ligurskog naselja. Tragovi nekadašnjeg amfiteatra, vidljivi su na trgu „Piazza dell Anfiteatro“. Ovaj gradić je jedno vreme bio sedište kneza, koji je čak kovao i svoj novac.

Grad Luka je jedno vreme bio drugi grad-država po veličini nakon Venecije. Zanimljivo je da ga 1805. godine Napoleon Bonaparta osvaja i predao Elisi Bonaparte Baciocchi, inače njegovoj sestri, koju kasnije proglašava „Kraljicom Etrurije“. Posle 1815. godine postaje vojvodstvom, koje je bilo pod vlašću Burbonaca od Parme.

Srećom tokom modernizacije i razvoja grada, zidine ostaju u prvobitnom stanju, što inače ne karakteriše druge gradove u Italiji. Zidine postaju pešačka promenada koja okružuje grad onog trenutka, kada zidine gube svoj vojni značaj. Neke od bazilika ovog grada, izgrađene su još u 8. veku. Nabrojaćemo samo neke od ovih bazilika: Piazza San Michele, Piazzale Verdi, Piazza Napoleone, Piazza del Anfiteatro, Basilica di San Frediano, Rimski amfiteatar, crkva San Michele in Foro, Torre delle ore, Guinigi toranj i kuća, Palazzo Pfanner, Villa Garzoni koja je inače poznata po prelepim fontanama i vrtovima, Kneževa Palača, muzej Pinacoteca Nazinale i muzej Nazionale Guinigi.


Piza je poznata po svom krivom tornju!


Grad u središnjoj Italiji nalazi se na desnoj obali reke Arno, koja se tu uliva u Ligursko more. PizaPisa“ grad je koji je pre svega poznat po svom krivom tornju, ali se malo zna da je to u stvari zvonik na katedralnom trgu. Piza je još u 5. veku pre nove ere, bio izuzetno značajna luka na samom ušću reke Arno. Evidentno je kako je krivi toranj u Pizi najpoznatiji detalj ovog grada, mada Piza ima veliki broj značajnih građevina, kao i umetničkih dela.

Još neke od istorijskih znamenitosti ovog grada su Crkva Sv. Stefana (Santo Stefano dei Cavalieri), crkva Svetog Siksta koja je posvećena 1133. godine, Viteški trg (Piazza dei Cavalieri), crkva Svetog Franje koju je dizajnirao Giovanni di Simone, crkva Svetog Pavla (San Paolo Ripa d Arno), Palata Mediči, Borgo strette deo grada gde se možete prošetati ispod arkada koje potiču iz srednjeg veka, zatim je izuzetno interesantno da prošetate kroz Botanički vrt (Orto Botanico di Pisa), posetite palatu Agostini (Palazzo Agostini), a možete uživati u pogledu na umetničko delo Keitha Haringa pod nazivom „Tuttomondo“. Grad Piza ima i više muzeja, fakultet je posebno poznat u segmentima inženjerstva, fizike, matematike i računarstva.

Sigurno vam u ovom tekstu nismo otkrili sve lepote i detalje Toskane, ali upravo je to odličan razlog da rezervišete svoje mesto na putu za Toskanu, koje vam omogućava Felix Travel iz Beograda.


Dobrodošli i Srećan vam put do Toskane!
Vaš Felix Travel

Ukoliko želite da dobijate redovne informacije o novim destinacijama koje je Felix Travel tim pripremio za Vas. Prijavite se na naš newsletter.