Felix Travel BlogToskana - šta videti i obići


Toskana šta videti i obići

Toskana - šta videti

Toskana je jedna od najlepših i najinspirativnijih regija u Italiji o kojoj mnogi maštaju, a Italijani koji tamo žive mogu da kažu šta je ,,dolce vita’’ iliti ,,sladak život’’. Njihova svakodnevnica je prožeta umetnošću, preukusnom hranom i beskonačnom ponudom vina, po kojima je naširoko poznata.


Toskana kao destinacija će svaka čula i ukuse nadmiriti, a šta videti kada konačno čekirate jedno od najpoželjnijih italijanskih turističkih odredišta ?


Putovanje može početi sa kolevkom humanizma i renesanse, glavnim gradom, nezaobilaznom Firencom. Ovde je sve vredno posete. Jedna od glavnih atrakcija je svakako galerija Uffizi, koja otkriva unikatna dela renesansne umetnosti velikih umetničkih imena  poput Leonarda da Vinčija, Botičelija, Đota, Rafaela, Mikelanđela, Karavađa i mnogih drugih. Deo Firence za predah i kafu sa pogledom je Mikelanđelov trg. Čim nosi ime velikana može se zaključiti da je nešto što se ne sme propustiti; postaće vam jedno od omiljenih mesta u Firenci i napravićete fenomenalne fotografije istorijskog centra grada, što za uspomenu, što za društvene mreže koje će svakom izmamiti uzdahe. Kada ste u Firenci morate obići i firentinsko prase- čuvenog vepra koji će vam omogućiti ispunjenje želje. Možete i sebi ispuniti neku materijalnu želju i kupiti nešto od prave italijanske, veoma poznate toskanske kože, koja se prodaje širom Italije, a u Firenci na pijaci kože izbora i kvaliteta sigurno ne manjka. Bruneleskijeva kupola i fasada firentinske katedrale, poznatije kao Duomo, masovno privlače turiste, ali tu je i Mikelanđelov David, original i kopija koji dočekuje ljude u samom centru odakle su sinjori upravljali gradom. Kada pređete najstariji i najlepši most Firence, Ponte Vecchio, možete videti gde su ti gospodari Firence i živeli i videti čuveni vrt Boboli. Ako poželite da vidite gde je i Mikelanđelo obitavao, gde je Leonardo imao svoju radionicu i gde je čuveni Dante Aligijeri crpeo svoju inspiraciju Firenca će vam vrlo rado otkriti sve svoje kutke, koje je i Unesko prepoznao kao vrlo važne i celo istorijsko gradsko jezgro zaštitio.


Posle Firence na vrhu spiska za videti je i Piza sa svojim krivim tornjem i poljem čuda, Piazza dei Miracoli. Piza je i pored toga što je dom ,,ljudske greške’’ i smbola Italije, rodni grad čuvenog tenora Bočelija i Galilea. Krstionica u kojoj se Galileo krstio je krstionica sa najboljom akustikom na čitavoj teritoriji Italije. Na samom polju čuda je i katedrala koja svedoči o sjaju i moći nekadašnje pizanske republike, napravljena od najpoznatijeg kararskog mermera. Tu se nemojte zaustaviti i prošetajte do Arna- Lungarno, gde ćete videti prelepu arhitekturu grada, još bisera Pize i šoping zonu sa poznatim italijanskim i svetskim brendovima. Za večne uspomene u vidu fotografija popnite se na toranj, gde ćete morati da pređete skoro 300 strmih stepenica ili jednostavno napravite naširoko poznatu pozu kako potpomažete tornju da se ne nakrivi još više. Stručnjaci pak kažu da i bez nas on će u narednim vekovima sigurno mirovati.


Kada ste u Toskani nešto što je obavezno kako biste je doživeli na pravi način jeste da prođete Chianti regionom. Sve što vas asocira na Toskanu: prelepi valoviti pejzaži, čempresi, maslinjaci, beskrajni vinogradi, nepregledni vidikovci...sve ćete to naći upravo u Kjantiju. Osim što je raj za enofile ovaj kraj može da se pohvali i najlepšim srednjevekovnim gradovima koje ćete ikada videti i koji će vam pružiti osećaj putovanja kroz vremeplov. Nemojte načiniti grešku da dođete u Toskanu, a da ne vidite Sijenu.


Sijena je grad sa jedinstvenim šarmom i istorijom. Šetajući kroz autentične, srednjevekovne ulice dolazi se do srca grada, do Piazza del Campo, koji je jedinstven prvenstveno zbog svog oblika školjke i što se tu održava ponovno jedinstvena trka konja- Palio, za koju žitelji Sijene žive čitave godine. Popnite se na zvonik gradske kuće, Mangia, i vidite trg iz druge perspektive i držite Sijenu na dlanu. Prateći statue vučice, koje vam govore da grad ima svoje plemenito poreklo od velikog Rima dolazi se do sijenskog Duoma spektakularne spoljašnosti i isto toliko lepe unutrašnjosti sa mermernim  mozaičnim podom koji slikama ispreda istorijske i biblijske priče.


Tako blizu Sijene, takođe na listi toskanskih pravih predstavnika je i San Điminjano, poznat kao grad kula i toskanski Menhetn, koji će vas očarati svojom arhitekturom iz srednjevekovnih dana i mamiti tipičnim toskanskim proizvodima, između ostalih svojim vinom koji se proizvodi podno grada, a u pitanju je Vernaccia, koja svoju slavu ima još iz 13.veka i do dan danas je ponosno čuva. Za savršen pogled na toskanski pejzaž kao sa razglednice, popnite se na Torre Grossa, zvonik gradske kuće, i upotpunite sebi doživljaj na pravi način.


Pregršt prelepih brdskih gradova je u Toskani, takav je i Voltera. To je grad opasan zidinama sa dobro očuvanom prošlošću, o čemu svedoče njegove srednjovekovne i renesansne zgrade, rimsko pozorište i etrurska mesta. Ako ste jedni od onih koji su gledali film „Pod suncem Toskane“ i bili tako inspirisani da istražite njene predele, onda je prava lokacija za vas šarmantna Kortona, gde se snimao film i gde su nezaboravni pogledi na Valdikjana ravnicu. Ako ste pak oni koji su bili ganuti filmom ,,Život je lep’’, prepoznaćete grad Areco kao jednu od lokacija. Ovde je šetnja strmim ulicama pravi doživljaj, a ako ste ljubitelji umetnosti ne sme se zaobići nikako crkva San Frančesko gde se nalaze čarobne freske Pjetra de la Frančeska. Možda ste čuli za čuvenog pesnika Petrarku, koji je jedan od najvećih italijanskih književnika, stoga kada ste u Arecu krenite njegovim stopama, vidite gde je rođen i zapitajte se zajedno sa velikim pesnikom:

,,Ako nije ljubav, šta to onda ćutim ? Ako je ljubav, Bože, kakva je i koja? ’’


Kad pomislite da je Toskana samo brdovita i valovita, nije! Ona ima svoju jako lepu obalu koju zapljuskuju dva mora, Tirensko i Ligursko. Plaže u Toskani su uređene, tako da i tokom najtoplijih letnjih dana vam ništa neće zafaliti. Jedno od najpopularnijih letovališta je Viareggio, sa svojom dugom peščanom plažom, restoranima i avenijom uz samo more koja će zadovoljiti sve šopingholičare.Njegova slava nije samo more i plaža, već i karneval koji ima svoju dugu tradiciju i jedan je od najvećih i najpoznatijih u čitavoj Evropi, ne samo u Italiji! Nije karneval samo Venecija; maske i kostime ćete videti još južnije na obalama Toskane. A kada ste već na toskanskoj obali, nikako ne propustite Marina di Bibbona, omiljeno mesto i lokalaca, prelepa plaža sa borovom šumom u pozadini jednostavno mami, ali to nije sve: iza Marine di Bibone, na brdima, nalazi se veoma važna vinska oblast. U stvari, ovde se proizvode vina poznata širom sveta, kao što je Bolgheri DOC, sa svojim varijacijama kao što je veoma poznata Sassicaia, svojevremeno najbolje vino na svetu.


Magija Toskane je nešto što se pamti; velike priče, čak i najmanjih gradova, a šarma na pretek i ako želite da upoznate Italiju na pravi način, Toskana je jedan od idealnih izbora!