Felix Travel BlogUkusi i mirisi Toskane – jela i pića


Ukusi i mirisi Toskane

Ukusi i mirisi Toskane jela i pića

Toskana je poznata kao zemlja dobrih ukusa i prijatnih mirisa, regija vrhunske hrane i pića.


Teško je nabrojati sve toskanske specijalitete, ali pokušajmo da vam približimo barem neke od njih. Krenimo sa predjelima odnosno sa čuvenim toskanskim sirevima. Dve najpoznatije vrste sira koje se proizvode u Toskani su formaggio pecorino toscano i formaggio ricotta.


Pecorino toscano je tvrdi ovčiji sir uglavnom iz oblasti Areca.  Naziv je dobio od reči pecora što u prevodu sa italijanskog znači ovca, uz odrednicu toscano koja se koristi da bi se razlikovao od sličnog sira sa ostrva Sardinija.


Ricotta je meki kremasti sir koji se pravi od ovčjeg, kozjeg ili mleka vodene bufalice.


Dosta je sličan siru picodon koji se proizvodi na jugu Francuske. Često se koristi kao dodatak raznim salatama.


Kada govorimo o pršutu, u Italiji se kao vrhunski proizvodjači izdvajaju četiri grada.


San Daniele u regiji Friuli, Parma u Emilia-Romagni, Norcia u Umbriji i konačno Pienca u Toskani. Pršut – proschuto koji se dobija sušenjem svinjskog buta je naziv koji u prevodu znači prosušiti. Tehnika proizvodnje se prenela i na istočnu obalu Jadrana prvenstveno u oblati Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore. U brojnim „pršuterijama“ naročito u Firenci možete naručiti sendvič po vašem izboru i uživati u vrhunskom ukuse toskanskog pršuta.


Na red polako dolaze glavna jela od kojih putnicima Felix travela preporučujemo sledeće specijalitete.


Bisteca alla fiorentina- firentinski odrezak, odnosno stek od mlade junjetine.


Priprema se od 11 do 17 minuta,  u zavisnosti od želje konzumenta može biti rešiji ili pečeniji.


Arista-rolovana svinjetina koja se servira uz krompir ili neko sezonsko povrće.


Strangozzi-pasta sa tartufima, koja je uglavnom popularna na jugu uz granicu sa Umbrijom.


Panzanella – vrsta salate iz Firence, koja je nastala još u srednjem veku. Za njeno pripremanje koriste se suvi hleb, maslinovo ulje, bosiljak, paradajz, luk. U nekim prilikama se doda i pomalo tunjevine.


Kao dezert putnicima naše agencije Felix travel preporučujemo sladoled koji je izmislio čovek iz Firence Bernardo Buontalenti. Iako se u nekim hronikama pominje da je sladoled proizveden još u drevnoj Kini oko 200 godina pre Hrista, zvanično se smatra da je arhitekta i umetnik Brnardo Buontalenti kao veoma svestran i inventivan čovek izmislio ovaj dezert za francusku kraljicu toskanske krvi Katarinu Mediči još 1572 godine. Proizvodnja sladoleda je danas u Italiji pravi ritual, a u Bolonji od 2003.godine postoji čak i Univerzitet za sladoled.


Kada putnici agencije Felix travel završe obilazak brojnih znamenitosti toskanskih gradova, posle duge šetnje mogu da se okrepe uz čašu nekog od vrhunskih lokalnih vina.


U Toskani se uglavnom gaje dve vrste crnog groždja. Dominiraju sorta Cabernet-Sauvignon (kaberne-sovinjon) koja vodi poreklo iz grada Bordoa u Francuskoj, kao i lokalna autohtona vrsta crnog groždja Sangiovese (Sandjoveze).


Groždje Sangiovese etimološki je dobilo naziv iz reči Sanguis Jovis što u prevodu sa latinskog znači krv Jupitera. U ukupnoj proizvodnji crnog groždja u Italiji ova sorta zauzima oko 10%.


Iako neki enolozi smatraju da se ovo groždje  uzgaja u Toskani još od vremena etruraca i rimske republike, kao zvanična godina se uzima 1590.


Tri najpoznatije vrste vina koje možete probati u Toskani sa priznatom oznakom kvaliteta DOC, su svakako:


-Tenuta San Guido, vino koje se od 1948.godine proizvodi u malom gradiću Bolgheri u blizini Livorna. Za njega se isključivo koristi crno groždje sorte Caberne-Suvinjon i proces proizvodnje je sličan proizvodnji vina u regiji Bordo. Kao kupci ovog vina poslednjih godina u malenom Bolgheriju se mogu videti mnoge poznate ličnosti iz sveta filma, muzike i sporta. Turistička agencija Felix travel tokom leta organizuje izlete u bajkoviti Bolgheri gde možete kupiti i probati tamošnja vina.


-Chianti (Kjanti) region koji se nalazi u trouglu izmedju gradova Sijena, Areco i Firenca je najznačajniji enološki prostor u Toskani. Vino se vekovima proizvodi isključivo u tri sela Greve, Radda i Gaiole. Za proizvodnju se koristi lokalna vrsta crnog groždja Sangiovese. Ranije su se koristile velike flaše u obliku tikve opletene slamom a sada se za deponovanje vina koriste klasične flaše od 0,7l. Chianti vino je zvanično priznato još 1716.godine u doba vladavine velikog vojvode Cosima III Medičija, a od 1932.godine region je podeljen na sedam manjih podoblasti koje isključivo koriste groždje Sangiovese.


-Montepulciano Nobile, vino iz grada Moltepulciana na jugu Toskane u provinciji Sijena. Proizvodi se isključivo od sorte crnog groždja Sangiovese. Prema geografu i enologu Repetiu  iz 19.veka, ovo vino se proizvodi još od davne 789.godine, medjutim kao zvanična godina početka proizvodnje vina Nobile se uzima 1787.godina. U mnogim restoranima i hotelima širom Toskane putnici agencije Felix travel mogu uživati u ukusu ovog vrhunskog vina.


Za one koji ne vole vino, možemo preporučiti da probaju rakiju Grappa koja se pravi od komine groždja i podseća na našu komovicu. Takodje, poslednjih godina veoma je popularan koktel Aperol spritz koji dolazi iz regije Veneta. Ovaj koktel se pravi od likera Aperol koji je prvi put proizveden u Padovi 1919.godine i sadrži 11% alkohola, zatim od belog vina Prosecco koje se proizvodi isključivo u dva mala grada u blizini Treviza, Valdobijadena i Koneljano, a kao treći sastojak koktela se koristi soda voda. Ovo piće se po pravilu služi sa ledom i limunom.


Toskana nudi zaista bogat izbor različitih jela i pića i predstavlja pravu gastronomsku riznicu.