Felix Travel BlogVenecija Istorija i Kultura


Venecija Istorija i Kultura Putovanje

Verona, Sirmione, Gardalend, Padova

Verona, Sirmione, Gardalend, Padova


Posetite Veneciju, čarobni grad kao iz snova!


Venecija je zaista jedinstven grad na svetu! Izgrađena je  na nizu malih ostrva koja su povezana kanalima i mostovima. Venecija je osnovana u 5. veku nove ere kada su izbeglice sa kopna potražile utočište na ostrvima od varvarskih invazija.Vremenom je Venecija postala veliki trgovački centar i razvila moćnu mornaricu koja joj je omogućila da kontroliše trgovačke puteve širom Mediterana. Grad je postao neverovatno bogat i uticajan tokom renesanse, a njegovo umetničko i arhitektonsko nasleđe i dalje privlači milione turista svake godine.


Venecija je takođe poznata po svojoj jedinstvenoj kulturi i tradiciji, uključujući čuveni karneval u Veneciji. Tom prilikom se meštani, ali i turisti naročito trude da se istaknu svojim neobičnim i maštovitim maskama. Grad je takođe dom tradicionalne umetnosti izrade stakla na ostrvu Murano.


Probajte neki lokalni specijalitet. U Veneciji se kafa pije na brzinu, za šankom, ali se u hrani uživa lagano. Priđite ovoj vrsti uživanja sa merakom, kao što to i ovde čine. Obavezno zalijte dobrom kapljicom vina. Paste su ovde neobične jer su sa njihovim lokalnim namirnicama. Autohtona pica Venecije  je sa artičokama i fenomenalna je.


Venecija ima bogato arhitektonsko nasleđe, sa brojnim istorijskim građevinama i znamenitostima kao što su bazilika Svetog Marka, Duždeva palata i most Rialto. Grad je poznat i po mreži kanala i plovnih puteva kojima se plove gondolama i vodenim taksijima. Obavezno posetite crkvu Gospe od spasa, kojoj je posvećena pesma Laze Kostića Santa Maria della salute. Laza Kostić je požalio sečenje borova sa jednog jadranskog ostrva za izgradnju crkve. Prilikom posete Veneciji, shvatio je da je pogrešio jer ga je građevina osvojila svojom velelepnošću. Ova pesma je njegov pokušaj iskupljenja pred Bogorodicom.


Danas je Venecija zaštićena od strane UNESKO-a  i prepoznata je kao jedan od najlepših i kulturno najznačajnijih gradova na svetu. Uprkos svojoj lepoti, grad se suočava sa nekoliko izazova, uključujući stalnu pretnju od poplava i uticaj turizma na krhki ekosistem.


Proverite zašto je Verona grad ljubavi!

Verona je grad u severnoj Italiji, koji se nalazi u regionu Veneto. Grad ima bogatu istoriju i kulturu, sa raznim znamenitostima i atrakcijama koje prikazuju njegovu prošlost. Ovo je grad Romea i Julije, najpoznatijih ljubavnika u istoriji. Osim toga, stare građevine oduzimaju dah svojom lepotom, a hrana je izazov za sva čula koja će u njemu na kraju uživati. Probajte njihov čuveni sladoled i uživajte u svemu što ovaj romantični grad nudi.


Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Veroni je Arena di Verona, rimski amfiteatar koji datira iz 1. veka nove ere. Danas se arena koristi kao mesto za koncerte i opere, a može da primi do 30.000 ljudi.Verona je poznata i kao scenografija drame Vilijema Šekspira Romeo i Julija. Posetioci mogu da vide Julijinu kuću, koja ima balkon za koji se kaže da je inspirisao čuvenu scenu u predstavi.Grad takođe ima niz istorijskih crkava i palata, uključujući katedralu u Veroni, koja datira iz 12. veka.


U Veroni neizostavno morate probati rižoto, naizgled jednostavno jelo od pirinča, ali bogato specifičnim aromom. Ambijent u kome je poželjno uživati u ovom jelu je neki lokalni restorančić koji je skriven od gradske vreve. U snenom je osvetljenju i može se čuti samo tiha melodija i osetiti opijajući miris maslinovog ulja i vina. Posetite neki od čuvenih restorana i uživajte u ovom romantičnom gradu.


Sve u svemu, istorija i kultura Verone čine je popularnom destinacijom za posetioce Italije, nudeći uvid u bogatu prošlost i tradiciju zemlje.


Posetite Sirmione i Padovu!

Sirmione je istorijski grad koji se nalazi na južnoj obali jezera Garda u severnoj Italiji. Grad je poznat po svojim termalnim izvorima i prirodnim lepotama, a ima bogatu istoriju koja datira još iz rimskog doba.Stari Rimljani su prepoznali terapeutska svojstva toplih izvora Sirmionea i izgradili su složena kupatila u tom području. Katulove pećine  su veliki kompleks ruševina koji uključuje ostatke vile i prostranih termalnih kupatila.
Tokom srednjeg veka, Sirmione je postao st

rateški grad-tvrđava i oko njega su se borile razne italijanske gradove-države i strane sile. Impresivni gradski zamak Skaliger sagradila je u 13. veku moćna porodica Skaligeri, koja je vladala ovim područjem dugi niz godina.U eri renesanse, Sirmione je postao popularna destinacija za umetnike, pisce i intelektualce, koji su bili privučeni njegovom prirodnom lepotom i kulturnim nasleđem. Pesnik Dante Aligijeri je navodno boravio u Sirmioneu, a grad se pominje u njegovom čuvenom delu Božanstvena komedija.


Danas je Sirmione uspešna turistička destinacija, poznata po živopisnom Starom gradu, šarmantnoj luci i zadivljujućim pogledom na jezero. Posetioci mogu da istraže istorijske znamenitosti grada, kao i njegove brojne termalne banje i prirodne atrakcije.


Padova je grad u severnoj Italiji, koji se nalazi u regionu Veneto. Grad ima bogatu istoriju i kulturnu baštinu, sa nizom značajnih znamenitosti i atrakcija.


Jedna od najpoznatijih znamenitosti u Padovi je Basilica, koja je glavno mesto hodočašća i jedna od najvećih crkava u Italiji. Crkva je posvećena Svetom Antoniju Padovanskom, franjevcu koji je rođen u Lisabonu, Portugal, a umro u Padovi 1231. godine.


Još jedna važna znamenitost u Padovi je kapela Skrovenji, koja sadrži freske italijanskog umetnika Đota. Kapelu je u 14. veku naručio bogati bankar po imenu Enriko Skrovenji i smatra se jednim od najvažnijih umetničkih dela u Italiji.


Padova je takođe dom jednog od najstarijih i najprestižnijih univerziteta u Italiji, Univerziteta u Padovi, koji je osnovan 1222. Univerzitet ima dugu istoriju naučnih istraživanja i inovacija, a iznedrio je mnoge značajne naučnike i naučnike tokom godine.


Pored svojih istorijskih znamenitosti i kulturnih institucija, Padova je poznata po živahnim uličnim pijacama, živahnim kafićima i restoranima i prelepim parkovima i baštama. Grad je poznat i po proizvodnji tekstila i keramike, a ima i bogatu tradiciju zanatstva i zanatske proizvodnje.


Gardalend je za turiste koji vole zabavu na vodi!

Gardalend je zabavni park koji se nalazi u pokrajini Verona, Italija. Otvoren je 1975. godine i od tada je postao jedan od najpopularnijih tematskih parkova u Evropi.U parku se nalaze razne vožnje i atrakcije, uključujući tobogane, vodene vožnje i brojne tematske oblasti. Gardalend je takođe bio domaćin niza posebnih događaja i nastupa tokom godina, uključujući koncerte italijanskih i međunarodnih muzičara. Pored toga, park ima nekoliko tematskih oblasti, kao što su Kraljevstvo fantazije, Zemlja avantura i dolina Divljeg zapada, koje omogućavaju posetiocima da iskuse različite kulture i okruženja.Gardalend je popularna destinacija i za porodice i za one koji traže uzbuđenja, nudeći niz zabave i atrakcija za sve uzraste.