Letovanje Albanija Vlora 2024 Autobusom

 

Letovanje Albanija Vlora 2024

 

sa fakultativnom posetom Kroje, Tirane, Berata i krstarenje do ostrva Sezan 10 dana / 7 noćenja autobusom

 

Letovanje Albanija Vlora 2024

Leto Albanija 2024 Autobusom

AUTOBUSKI PREVOZ
HOTEL MONTE CARLO 3*

09.07.

18.07.

23.07.

01.08.

13.08.

22.08.

03.09.

12.09.

Usluga

Br. noći 7 7 7 7

ND

Odrasla osoba

       

3. odrasla osoba

       

1 dete od 0 - 5.99 god

       

1 dete od 6 - 11.99 god

       

 

AUTOBUSKI PREVOZ
HOTEL LUNGOMARE 3*

09.07.

18.07.

23.07.

01.08.

13.08.

22.08.

03.09.

12.09.

Usluga

Br. noći 7 7 7 7

ND

Odrasla osoba

       

3. odrasla osoba

       

1 dete od 0 - 5.99 god

       

1 dete od 6 - 11.99 god

       

Legenda: ND – noćenje sa doručkom

- Cene su izražene po osobi u eurima za odabrani hotel i uslugu sa uključenim autobuskim prevozom.
- Plaćanje po srednjem kursu NBS na dan uplate.
- Deca od 0-4.99 koriste zajednički ležaj i imaju sopstveno sedište.
- Deca ostvaruju popust uz dve punoplatežne osobe

Napomena: Za prelazak preko Kosova OBAVEZNA je lična karta, dok je za ulazak u Albaniju moguć i sa ličnom kartom i sa pasošem. Za decu za ulazak na Kosovo je potreban izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom zakačenom spajalicom za gornji levi ugao izvoda i još overenom pečatom vaše opštine u Srbiji. To u opštinama znaju, morate da povedete dete do opštine, da ponesete sličice, da zakačite u gornji levi ugao, da platite po detetu  i da vam udare pečat preko te slike. I na taj način ste spremni za prvi (administrativni) prelaz. Što se tiče ulaska u Albaniju za dete je potreban pasoš.

ARANŽMAN OBUHVATA:

– Vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr. tokom putovanja) na relaciji prema programu putovanja;
- Smeštaj na bazi 7 noćenja sa doručkom u odabranom hotelu;
– Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom trajanja putovanja;
- Troškove organizacije putovanja.

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa uključenim pokrićem za Covid
- Boravišnu taksu 1 euro po osobi po noćenju (plaćanje na recepciji hotela)
- Individualne troškove putnika.

Fakultativne izlete (Letovanje Albanija Vlora):
- KRUJA I TIRANA – 25 eura ( ulazak na tvrđavu se doplaćuje 1 eur na licu mesta)
- BERAT – 20 eura
- KRSTARENJE BRODOM DO OSTRVA SAZAN - 20€

 

1. dan BEOGRAD – Sastanak putnika u 19:30 h na parkingu Sava centra. Polazak za Vloru u 20:00h. Noćna vožnja kroz Srbiju, Kosovo i Albaniju uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti.

2. dan VLORA – Dolazak u Vloru u jutarnjim časovima. Upoznavanje Vlore. Smeštaj u hotel (oko 14h). Slobodno vreme za individualne aktivnosti, sunčanje i kupanje. Noćenje.

3. dan VLORA – Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, sunčanje i kupanje. Noćenje.

4. dan VLORA – KRUJA - TIRANA – Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativni izlet Kruja i Tirana. Razgledanje znamenitosti Kruje. Skenderbegov muzej, stari bazar do koga vode kaldrmisane ulice, koji ima veliki broj zanatskih radnji u kojima možete trgovati umetninama i rukotvorinama kao i da uživate u nacionalnoj kuhinji u tavernama i restoranima. Slobodno vreme do polaska za Tiranu. Po dolasku u Tiranu razgledanje gradskih znamenitosti: Skenderbergov trg sa spomenikom najpoznatijem albanskom junaku Skenderbegu , Zgrada Opere , Zgrada nacionalne banke Albanije ,Nacionalni istorijski muzej , Palata Kulture , Džamija Ethem Beya ,Tiranski toranj sa satom , Tiranska tvrđava , Glavno gradsko šetalište: ulica Murat Toptani , Park Rinia , Tiranska Piramida koju je podigao Enver Hoxha ,Ish Villa, bivša rezidencija Envera Hoxhe , Bunker Postbllok ,Tiranski univerzitet , Trg majke Tereze. Nakon razglednja slobodno vreme do povratka u Vlore. Noćenje.

5. dan VLORA – Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, sunčanje i kupanje . Noćenje.

6. dan VLORA – Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, kupanje i sunčanje, poslepodnevni fakultativni izlet u Berat-grad koji je zbog svoje jedinstvene lepote svrstan na listu Svetske kulturne baštine 2008. godine. Nakon dolaska, sledi panoramsko upoznavanje sa ovim srednjovekovnim biserom karakteristične starobalkanske arhitekture u pratnji vodiča: razgledanje starog gradskog jezgra, zgrade Univerziteta, Sultanove džamije, crkve Sv. Mihajla, obilazak tvrdjave u Beratu koja je locirana na uzvišenju iznad grada. Unutar zidina se nalazi nekoliko crkava koje je oslikao čuveni albanski ikonopisac i slikar Onufri. Slobodno vreme. Povratak u Vloru. Noćenje.

7. dan VLORA - Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, sunčanje i kupanje. Mogućnost fakultativnog krstarenja do ostrva Sazan koje ima netaknutu obalu .Noćenje.

8. dan VLORA - Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti, sunčanje i kupanje. Noćenje.

9. dan VLORA – Doručak. Odlaganje stvari u luggage room. Slobodno vreme za sunčanje i kupanje. Polazak za Beograd . Noćna vožnja kroz Albaniju i Kosovo uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih formalnosti.

10. dan BEOGRAD Dolazak u Beograd u jutarnjim časovima.

 

Način plaćanja:

REZERVACIJE BEZ RIZIKA za vreme trajanja ograničenja putovanja zbog pandemije Kovida-19
U slučaju otkaza aranžmana od strane organizatora ( usled zatvaranja granica Srbije, zemlje destinacije i svih tranzitnih zemalja ) sva novouplaćena sredstva posle 01.01. vraćaju se u celosti.

- Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka
aranžmana;
- Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA FELIX TRAVEL-a;
- Karticama: Visa, Master, Maestro, Dina;
- Čekovima: 40% prilikom rezervacije, ostatak u jednakim mesečnim ratama, rate dospevaju 15-og u mesecu, dospeće poslednje rate 15.11.

 

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti (Letovanje Albanija Vlora). Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja.Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.felixtravel.rs.

Hotel Monte Carlo 3* smešten je na 950 metara od plaže. Sve sobe su opremljene dnevnim boravkom, setom za peglanje, fenom za kosu, sušilica i posteljina, kao i mašina za sudove i čajnik. Bar restoran “Piceri Piera 6” udaljen je 5 minuta hoda od objekta. Hotel takođe poseduje lift, parking mesta i restoran. Doručak je kontinentalni - na bazi švedskog stola.

 

Hotel MonteCarlo Lungomare 3* smešten je na 100m od plaže u Letovanje Albanija Vlora. Nudi smeštaj sa barom ,privatnim parkingom, baštom i terasom. Sobe sadrže Wifi, dnevni boravak, Tv, sopstveno kupatilo, fen za kosu. Doručak je kontinentalni - na bazi švedskog stola.

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:

U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova.
Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom manjih dimenzija u odnosu na standardni ležaj.
Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.
Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja.
Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. Ukoliko postoji mogućnost u datom momentu u smeštajnom objektu, putnici će dobiti vrstu kreveta (bračni, razdvojeni) po želji, sobe jednu do druge, na istom spratu itd. Agencija se trudi da izađe u susret željama putnika, no često ovakve stvari nisu izvodljive ,te ih ne možemo garantovati.

 

VAŽNE NAPOMENE:

NE POSTOJI MOGUĆNOST ODABIRA SEDIŠTA Agencija pravi raspored sedenja, uzimajući u obzir starija lica, porodice sa malom decom, trudnice kao i vreme uplate. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu koje mu dodeli agencija. Naknadne izmene nisu moguće.
Dozvoljeni prtljag jeste 1 putna torba čija dimenzija – dužina+širina+visina ne prelazi 158cm. Maksimalna težina prtljaga je 20 kg.
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Cene fakultativnih izleta su podlložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Neophodan minimum za izvođenje fakultativnih izleta je 30 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, organizator izleta tj. ino-partner zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate,te se organizator ne može smatrati odgovornim za fakultativne izlete. Prema pravilima organizatora fakultativnih izleta ( ino-partnera) naknadno odustajanje već prijavljenih putnika ne podleže povraćaju uplaćenih sredstava. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike, ometa vozače i pratioca u poslu ili ugrožava realizaciju programa putovanja, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca. Agencija zadržava pravo krivičnog gonjenja nesavesnog putnika usled gore navedenih okolnosti.
Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilaska, termina polaska...)
Putnici koji imaju za cilj putovanja i posetu pojedinim institucujama, savetujemo da se putem internet informišu o radnom vremenu istih kao i o tome da li je potrebna rezervacija termina za posetu.
Predviđeni raspored privremenog zaustavljanja: zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3-4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu agencija određuje mesta za pauzu i dužinu iste. U turističikim autobusima nije moguća upotreba toaleta, putnici mogu u skladu sa programom putovanja na pauzama koje se prave ( u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) istu iskoristiti za upotrebu toaleta.
Organizator putovanja zadržava pravo promene sadržaja programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta, radovi na putu….
Za sve ove slučajeve, ukoliko na strani putnika dođe do bilo kakve štete i/ili nepredviđenih troškova usled nepoštovanja navedenih uputstava i napomena, organizator putovanja ne snosi odgovornost već celokupan iznos štete i/ili dodatnih troškova snosi putnik.
Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Od momenta prijavljivanja, stvaraju se administrativni troškovi organizatora putovanja. Agencija zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine promotivne ponude, kao i za zaposlene u firmama sa kojima zaključi poseban ugovor.
Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i LAST MINUTE ponuda proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.
Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja na punoletno lice –pratioca.
Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave snosi putnik. U slučaju plaćenog putovanja koje nije realizovano usled neispravnosti putne isprave ili gubitka tokom trajanja programa putovanja, putnik nema pravo na refundaciju i snosi svu odgovornost.
Pogranične službe prilikom pasoške kontrole mogu zatražiti od putnika da pokaže novčana sredstva (kartice , gotovina…), kao i međunarodno zdravstveno osiguranje.
Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju ...) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije.
U slučaju uvođenja viza za državljane Republike Srbije, svi putnici su u obavezi da organizatoru dostave na vreme potrebnu dokumentaciju, a o uslovima i plaćanju viziranja će naknadno biti obavešteni.
Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa.
Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. Za državljane Srbije ne postoji vizni režim za navedene zemlje u program.
U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
Agencija ne snosi odgovornost za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem, validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.
Aranžman je radjen na bazi minimum 60 prijavljenih putnika.

 

 

 

Vlora grad u Albaniji

Vlora ili Valona kako ovaj grad još zovu, jedan je od najstarijih gradova u Albaniji, a u klasičnoj antici je zauzimalo izuzetno značajno mesto. U ovoj su regiji trgovci mnogih naroda trgovali raznim vrstama proizvoda. Grad su osnovali stari grčki kolonisti na Ilirskoj obali u 6.veku pre nove ere i dali mu ime Aulon (što u prevodu znači Kanal), a ovo mesto prvi put spominje Ptolomej. Ovo je najveći grad na jugu Albanije i druga luka po veličini u ovoj zemlji.

Vlora je smeštena na prelepom mestu ispred poluostrva Karaburun i pored malog ostrva Sazana, koje se nalazi na ulazu u veliki Vlorski zaliv. Ovo mesto na obali Jadranskog mora, okruženo je predivnim plažama koje poseduju kameniti pesak.


Vlora je jedan od najstarijih gradova u Albaniji!


Može se reći da je grad Vlora ujedno i polazna tačka Albanske rivijere koju još nazivaju „Sunce i more“, ali i jedno od najposećenijih turističkih mesta duž obale. Na samom vrhu brda iznad grada, nalazi se Kuzum Baba verski objekat-svetilište i sa tog mesta se pruža predivan pogled na obalu i more. U ovoj regiji se mogu videti i zanimljivi arheološki parkovi Amantia i Orikum, kao i Nacionalni park Llogara. Najbliža tačka Italiji upravo je grad Vlora, a da nabrojimo i još nekoliko mesta iz ove oblasti: Orikum, Himare, Dermi, Kocul, Selenice i Palas.

Vlora ima mediteransku klimu sa suvim letima i temperaturama oko +30C naročito tokom jula i avgusta, dok je period zime hladan sa dosta vlage. Važno je napomenuti da je grad Vlora, jedno od najsunčanijih mesta na Istočnom Mediteranu.

Grad raspolaže sa tri muzeja koji funkcionišu kao: Istorijski muzej, Muzej nezavisnosti i Etnografski muzej Vlora. Svaki od muzeja ima svoju priču u kojima se uz dosta zanimljivih činjenica, otkrivaju brojne ujedno i različite karakteristike istorije građana grada Vlora.


Vlora je jedno od najsunčanijih mesta na Istočnom Mediteranu!
Na arhitekturu ovog kraja uticao je Ilirski, Grčki, Italijanski pa i komunistički stil arhitekture. Zato je Vlora dom različitih arhitektonskih stilova, koji predstavljaju uticajne periode u istoriji ovog prelepog grada. Ovaj grad se ujedno smatra značajnim arhitektonskim parkom Albanije. U poslednje vreme Vlora je postao moderan grad sa velikim brojem zelenih površina, ali i novim zgradama modernog arhitektonskog stila.
Dvorac Kanine izgrađen je na mestu nekadašnjeg drevnog naselja, jednog od najstarijih naselja u regiji ovog grada. Treba svakako navesti i izuzetno značajnu crkvu Marmiroi za koju se pretpostavlja da je izgrađena u 12. ili 13. veku, a u istorijskim zapisima prvi put se spominje 1307. godine. Muradie džamiju izgradio je 1537. godine i to za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog, osmanski arhitekta Mimar Sinan.


Grad Vlora je dom različitih arhitektonskih stilova!
Ostrvo Zvernec je celo pokriveno drvetom Bora i nalazi se na istoku, a poseduje i izuzetno dobro očuvan manastir Zvernec koji je izgrađen između 13. i 14 veka. Laguna Narta druga je po veličini u Albaniji, a više od polovine morske regije čini izuzetno atraktivan Nacionalni morski park Karaburun-Sazan. Ostrvo Sazan je smešteno između ulaza u Valonski zaliv i Otrantskog tesnaca.

Trg Zastave koji je posvećen Albanskoj nezavisnosti, ujedno je i glavni trg u gradu Vlora, dok je spomenik nezavisnosti izgrađen na istoimenom trgu. Prva pozorišta u ovoj regiji, izgrađena su u drevnom gradu Orikum na jugu regije u Valonskom zalivu, a 1962. godine je svečano otvoreno prvo pozorište u Vlori, koje je dobilo ime po Petru Marku velikom albanskom autoru.


Druga laguna po veličini u Albaniji je Laguna Narta!

Ovaj grad na obali Jadranskog mora ima odličan pogled na sam Vlorski zaliv, koji se inače smatra granicom između Jadranskog i Jonskog mora. Italija je od grada Vlora udaljena samo 80 kilometara, poseduje čak tri stotine sunčanih dana godišnje, a smatra se idealnim mestom za odmor, ali i biznis.

Turizam se u ovom gradu i okolini počeo razvijati u većem obimu tek pre nekoliko godina. Napomenuli smo kako ova regija ima prelepe plaže, a u poslednje vreme je izgrađeno puno novih hotela, ali i rekreativnih centara. Zaliv grada Vlora nudi izuzetno dobre mogućnosti za plovidbu morem, ali i sidrenje čamaca, jahti pa i većih brodova.


Grad Vlora je od Italije udaljena samo osamdeset kilometara!
I da navedemo nekoliko poznatijih plaža ove regije, a to su plaže Dermi, Himara, Palas, Borš, Vuno i Keparo. U turističkim ponudama se kao atrakcija navode posete planinama, sportske aktivnosti, a naravno da se posebno zanimljivom ponudom smatra degustiranje poznatih Albanskih vina, kao i gastronomskih delicija. Zbog svega navedenog ne treba da čudi i to što je Finansijal Tajms (Financial Times), grad Vloru uvrstio među pet novih uzbudljivih destinacija na svetu.

Mnogi restorani u gradu Vlora, vrhunske gastronomske specijalitete pripremaju od svežih morskih plodova i morske ribe ekstra klase. Ti specijaliteti se smatraju ujedno i jednim od najkvalitetnijih u celoj Albaniji. Zanimljivo je kako se smatra de je kuhinja ovog grada, prepoznatljiva za planinska i primorska područja. Skoro svi mlečni proizvodi koji se koriste u restoranima i hotelima, a ima ih i u prodavnicama, proizvedeni su od mleka životinja koje se uzgajaju na planinama koje se nalaze u blizini obale mora.

Treba obavezno napomenuti kako je meso sa roštilja karakteristično za ovu turističku regiju i neizostavno se nalazi na meniju u skoro svim restoranima. Kuvari pa i sami meštani tvrde kako je meso koje se koristi za roštilj vrhunskog kvaliteta, baš zato što životinje pasu na planinama u blizini mora. Svakako vam preporučujemo ako odete na godišnji odmor u ovaj grad da obavezno odete u neki restoran na ručak ili večeru.


Meso sa roštilja karakteristično je za grad Vlora i okolinu!

Obavezno u restoranu naručite pripremljeno jagnjeće meso iz Karaburuna i to kuvano na otvorenoj vatri, jer se tako pripremljeno smatra vrhunskim specijalitetom. Ovaj specijalitet se uvek servira uz Kos, a to je sos koji se priprema od Kosa (jogurt), belog luka i krastavca. Jogurt koji se proizvodi u Vlori, potpuno je drugačijeg ukusa od svih vrsta jogurta koji se proizvode u Evropi. Može reći da je Kos u suštini salata, koja tokom vrelih letnjih dana izuzetno osvežava pa i rashlađuje organizam. Jelo Harapaš posebno je interesantno, slično je kašama, a priprema se sa jagnjećim crevima, kukuruznim brašnom, maslacem i sirom.

Obzirom da se grad Vlora nalazi pokraj samog mora ne čudi da se tipičnim jelom tog kraja smatraju i pripremljeni specijaliteti od morskih plodova, školjki, morskih riba, jastoga i naravno škampa.


Meštani grada Vlora su ponosni na svoju tradicionalnu kuhinju!

Pored najvažnije plaže na kojoj se dodiruju Jadransko i Jonsko more, nalazi se izvor prirodne mineralne vode, koja otiče u more. Meštani ali i turisti uvek sa sobom ponesu prazne flaše kako bi ih napunili mineralnom vodom i odneli na neku od plaža.

„Raki“ je tradicionalno alkoholno piće koje se proizvodi na bazi grožđa i slično je Grčkom piću Uzo, mada se Raki može proizvesti i od šljiva ili kupina. U Albaniji možete uživati i u ispijanju velikog broja kvalitetnih piva, a saznanje o pokretanju prve pivare u ovoj zemlji, vodi nas u daleku 1935. godinu.

Izuzetno povoljna klima i plodno tlo planinskih područja, pogoduju vinogradarstvu u Albaniji. Malo se zna da Albanija ima jednu od najstarijih tradicija u proizvodnji vina, čiji početak proizvodnje datira još iz ledenog i bronzanog doba. Albanija pripada hronološki starom svetu zemalja koje su među prvima proizvodile vino. Verovatno onda ne treba posebno objašnjavati koji kvalitet vina Albanski vinari poseduju i verujemo da ćete uz neke morske specijalitete, sigurno probati neko od njihovih vina.


Albanija ima jednu od najstarijih tradicija proizvodnje vina koja datira još od starog sveta!

Tradicionalnim jelom se smatra i Birek (Byrek), jelo koje se priprema od brašna, svežeg praziluka, španata, a može se koristiti i meso. Možemo slobodno reći da nas ovo jelo podseća na naš burek, ali verujemo da je Birek sasvim drugačije pripremljen i da ima veoma specifičan ukus, pre svega zbog vrste testa. Turizam je počeo menjati i određene navike kod ugostitelja, tako da u Valoni možete videti i veganske restorane.

I ono što je izuzetno važno napomenuti, smatra se da su građani grada Vlora zajedno sa Kurvelešom, najveće patriote u celoj Albaniji, a patriotizam se ogleda i u tome da meštani ove regije, uglavnom konzumiraju samo tradicionalnu hranu kraja u kome žive. Sigurno vam neće niko zameriti ako naručite neko jelo koje nije baš tradicionalno za taj kraj, ali verujemo da će domaćini izuzetno ceniti ako naručite neko od njihovih tradicionalnih jela.

Verujemo da ste već poželeli da svoj godišnji odmor provedete na nekoj od prelepih plaža grada Vlora i okoline i okrepite se u nekom tradicionalnom restoranu. Nismo vam baš sve napisali, samim tim i otkrili o gradu Vlora... Vaše je da nas kontaktirate, rezervišete svoj aranžman u našoj agenciji „Felix Travel“ iz Beograda i kada odete u ovaj prelepi grad bogate istorije, uživate u otkrivanju novih zanimljivih detalja grada na obali Jadranskog mora.

 


 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Ljoret de mar Letovanje 2024

LJORET DE MAR LETOVANJE 2024

378€

 

 

Letovanje Kosta Dorada 2024

LETOVANJE KOSTA DORADA 2024

579€

 

 

Letovanje Lutraki 2024

LETOVANJE LUTRAKI 2024

308€