Felix Travel BlogAtina Istorija i Kultura


Atina Istorija Kultura

Atina Istorija i Kultura Grčka

Zašto morate posetiti Atinu?


Na spisku najznačajnijih turističkih destinacija u svetu uvek se nalazi Atina. Ovo je grad u kome možete započeti svoju rutu na upoznavanju viševekovnog razvitka  čoveka kako u  istorijskom, tako i  u  kulturološkom smislu. Ovde možete pratiti njegov razvoj od 11. milenijuma pre nove ere kada se nastanjuje, pa preko doba u 5. veku koje  predstavlja ultimativni kulturološki napredak, do današnjih dana kada je Atina evropska metropola.


Atina je glavni grad Grčke, jedan od najpoznatijih gradova Evrope i jedan od najstarijih svetskih gradova. Antička Grčka je bila moćni grad-država i smatra se da je bila značajna kako za nastanak demokratije, tako za obrazovanje i razvitak filozofske misli. Danas je Atina veliki i kosmopolitski grad, pa se smatra da u Evropi samo London ima više stanovnika od nje. Ona predstavlja centar ekonomskog, industrijskog, političkog i kulturnog života cele Grčke.


Čitava Grčka se sastoji iz 13 prefektura, a sama Atina je smeštena u prefekturi pod nazivom Atikia. Okružuju je četiri planine, najviša se zove Parinta i proglašena je nacionalnim parkom. Atina se nalazi na obali Egejskog mora i njena luka Pirej je najveća u čitavoj Grčkoj. Danas je Atina poznata po svojoj očuvanoj drevnoj arhitekturi, dugoj tradiciji umetnosti, kao rodno mesto pozorišta i filozofije i grad koji je iznedrio neka od najznačajnijih književnih dela u istoriji naše civilizacije.


Upoznajte se sa bogatom istorijom Atine

Najstariji poznati tragovi ljudskog postojanja u Atini su iz perioda između 11. i 7. milenijuma pre nove ere. Drevna Atina je osnovana u 5. veku pre nove ere i njome je vladao sistem vlasti poznat kao demokratija, koji je omogućavao svim građanima da učestvuju u donošenju odluka. Grad je takođe bio dom nekih od najvećih mislilaca i filozofa u istoriji, kao što su Sokrat, Platon i Aristotel. U to vreme, Atina je bila veliki kulturni i ekonomski centar, a njeni građani su bili poznati po svojoj ljubavi prema umetnosti i kulturi. Neke od najpoznatijih zgrada u Atini izgrađene su u to vreme.


Tokom Peloponeskog rata u 5. veku pre nove ere Atina je izgubila od svog rivalskog grada-države Sparte. Tada je izgubila veliki deo svoje moći i uticaja u regionu.


Atina je nastavila da igra važnu ulogu u svetu tokom vekova koji su usledili. Tokom rimskog perioda, postao je centar učenja i kulture. U vizantijsko doba Atina je bila važan verski centar i ovde su podignute mnoge crkve i manastiri.


U 19. veku Atina je postala glavni grad Grčke i uloženi su značajni napori da se njeni antički spomenici i građevine obnove i sačuvaju.


Saznajte o značajnoj kulturnoj sceni Atine


Atina je poznata po svojoj drevnoj arhitekturi. U pitanju su  građevine koje  datiraju hiljadama godina unazad. Umetnost je ovde dugovečna i neka od najpoznatijih umetničkih dela u Atini pohranjena su u njenim muzejima koje neizostavno morate posetiti. Kontroverzno je pitanje nekih umetničkih dela koja se nalaze u drugim muzejima u Evropi koje po svom poreklu pripadaju Atini, a ne dobijaju ih natrag.


Atina je rodno mesto filozofije. Sokrat, Platon i Aristotel koji su ovde živeli, razmišljali i stvarali i dalje imaju uticaja na filozofsku misao. Ovde su nastale drame Sofoklea, Euripida i Eshila.Oni su najznačajniji grčki tragičari i možda najizvođeniji pozorišni pisci ikada. To je jedan od razloga što se Atina smatra i kolevkom pozorišta.


Šta morate videti u Atini?

Krenite od simbola Atine. Akropolj je najpoznatija znamenitost u Atini i uključuje Partenon, Erehtejon i hram Atine Nike. Po nekim gradskim statutima, propisana je dozvoljena visina do kojih se mogu zidati nove građevine kako bi se Akropolj video sa svih tačaka u gradu.


Akropoljom dominira Partenon. Partenon je hram boginje Atine sagrađen u 5. veku pre nove ere i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primer zlatnog preseka u arhitekturi. Nekada je ovo bio grčki trezor, za vreme srednjeg veka je bio hrišćanska crkva, a u toku vladavine turaka ovo je bila muslimanska bogomolja.


Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon. Ovo je najmlađa građevina na Akropolju, poznata po stubovima u obliku ženskih figura - karijatidama.


U podnožju Akropolja je danas Muzej Akropolj sa izuzetno vrednim eksponatima uglavnom iz perioda od 7. veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. U ovoj modernoj zgradi novijeg datuma izloženo je oko 4000 eksponata.


Atinska Agora je bila centar političkog i društvenog života u drevnoj Atini. Ovde možete videti videti ostatke Hefestovog  hrama.


Prošetajte Plakom kako biste  upoznali duh modernije Atine!  Plaka je živopisna četvrt  koja se nalazi u senci Akropolja. Ovo je poznata umetnička i boemska četvrt. Čini je splet uskih, krivudavih, kaldrmisanih uličica sa pitoresknim  kućicama. Ovde se nalazi mnogo  tradicionalnih restorana i prodavnica suvenira u kojima možete napraviti pauzu od obilaska. Probajte grčku fetu u maslinovom ulju i sveže plodove mora. Uživajte u dobro pripremljenoj jagnjetini, grčkoj salati i tradicionalnim pićima recini i uzu. Za kraj ostavite ono po čemu su Grci nadaleko poznati-fenomenalne slatkiše.


Planina Likabet je popularno je mesto za planinarenje i izlete. Nalazi se na 300 metara nadmorske visine i sa njega se sa svih strana pruža neverovatan pogled na čitavu Atinu, pa čak i na luku Pirej.


Centralni trg Atine se zove Sintagma. Sa njega vode najznačajnije ulice i bulevari Atine. Trg ustava, kako ga još zovemo, dom je zgrade Palamenta. On je svojevrsna turistička atrakcija zbog čuvene smene straže svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku. Stražari u tradicionalnim grčkim nošnjama ne reaguju na bilo kakvo ometanje ili buku i uigrano izvode svoj ritual.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.