Felix Travel BlogAtina Istorija i Kultura


Atina Istorija Kultura

Atina Istorija i Kultura Grčka

Zašto morate posetiti Atinu?


Na spisku najznačajnijih turističkih destinacija u svetu uvek se nalazi Atina. Ovo je grad u kome možete započeti svoju rutu na upoznavanju viševekovnog razvitka  čoveka kako u  istorijskom, tako i  u  kulturološkom smislu. Ovde možete pratiti njegov razvoj od 11. milenijuma pre nove ere kada se nastanjuje, pa preko doba u 5. veku koje  predstavlja ultimativni kulturološki napredak, do današnjih dana kada je Atina evropska metropola.


Atina je glavni grad Grčke, jedan od najpoznatijih gradova Evrope i jedan od najstarijih svetskih gradova. Antička Grčka je bila moćni grad-država i smatra se da je bila značajna kako za nastanak demokratije, tako za obrazovanje i razvitak filozofske misli. Danas je Atina veliki i kosmopolitski grad, pa se smatra da u Evropi samo London ima više stanovnika od nje. Ona predstavlja centar ekonomskog, industrijskog, političkog i kulturnog života cele Grčke.


Čitava Grčka se sastoji iz 13 prefektura, a sama Atina je smeštena u prefekturi pod nazivom Atikia. Okružuju je četiri planine, najviša se zove Parinta i proglašena je nacionalnim parkom. Atina se nalazi na obali Egejskog mora i njena luka Pirej je najveća u čitavoj Grčkoj. Danas je Atina poznata po svojoj očuvanoj drevnoj arhitekturi, dugoj tradiciji umetnosti, kao rodno mesto pozorišta i filozofije i grad koji je iznedrio neka od najznačajnijih književnih dela u istoriji naše civilizacije.


Upoznajte se sa bogatom istorijom Atine

Najstariji poznati tragovi ljudskog postojanja u Atini su iz perioda između 11. i 7. milenijuma pre nove ere. Drevna Atina je osnovana u 5. veku pre nove ere i njome je vladao sistem vlasti poznat kao demokratija, koji je omogućavao svim građanima da učestvuju u donošenju odluka. Grad je takođe bio dom nekih od najvećih mislilaca i filozofa u istoriji, kao što su Sokrat, Platon i Aristotel. U to vreme, Atina je bila veliki kulturni i ekonomski centar, a njeni građani su bili poznati po svojoj ljubavi prema umetnosti i kulturi. Neke od najpoznatijih zgrada u Atini izgrađene su u to vreme.


Tokom Peloponeskog rata u 5. veku pre nove ere Atina je izgubila od svog rivalskog grada-države Sparte. Tada je izgubila veliki deo svoje moći i uticaja u regionu.


Atina je nastavila da igra važnu ulogu u svetu tokom vekova koji su usledili. Tokom rimskog perioda, postao je centar učenja i kulture. U vizantijsko doba Atina je bila važan verski centar i ovde su podignute mnoge crkve i manastiri.


U 19. veku Atina je postala glavni grad Grčke i uloženi su značajni napori da se njeni antički spomenici i građevine obnove i sačuvaju.


Saznajte o značajnoj kulturnoj sceni Atine


Atina je poznata po svojoj drevnoj arhitekturi. U pitanju su  građevine koje  datiraju hiljadama godina unazad. Umetnost je ovde dugovečna i neka od najpoznatijih umetničkih dela u Atini pohranjena su u njenim muzejima koje neizostavno morate posetiti. Kontroverzno je pitanje nekih umetničkih dela koja se nalaze u drugim muzejima u Evropi koje po svom poreklu pripadaju Atini, a ne dobijaju ih natrag.


Atina je rodno mesto filozofije. Sokrat, Platon i Aristotel koji su ovde živeli, razmišljali i stvarali i dalje imaju uticaja na filozofsku misao. Ovde su nastale drame Sofoklea, Euripida i Eshila.Oni su najznačajniji grčki tragičari i možda najizvođeniji pozorišni pisci ikada. To je jedan od razloga što se Atina smatra i kolevkom pozorišta.


Šta morate videti u Atini?

Krenite od simbola Atine. Akropolj je najpoznatija znamenitost u Atini i uključuje Partenon, Erehtejon i hram Atine Nike. Po nekim gradskim statutima, propisana je dozvoljena visina do kojih se mogu zidati nove građevine kako bi se Akropolj video sa svih tačaka u gradu.


Akropoljom dominira Partenon. Partenon je hram boginje Atine sagrađen u 5. veku pre nove ere i predstavlja najsavršeniji starogrčki hram. Najstariji je primer zlatnog preseka u arhitekturi. Nekada je ovo bio grčki trezor, za vreme srednjeg veka je bio hrišćanska crkva, a u toku vladavine turaka ovo je bila muslimanska bogomolja.


Pored Partenona nalazi se hram Erehtejon. Ovo je najmlađa građevina na Akropolju, poznata po stubovima u obliku ženskih figura - karijatidama.


U podnožju Akropolja je danas Muzej Akropolj sa izuzetno vrednim eksponatima uglavnom iz perioda od 7. veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. U ovoj modernoj zgradi novijeg datuma izloženo je oko 4000 eksponata.


Atinska Agora je bila centar političkog i društvenog života u drevnoj Atini. Ovde možete videti videti ostatke Hefestovog  hrama.


Prošetajte Plakom kako biste  upoznali duh modernije Atine!  Plaka je živopisna četvrt  koja se nalazi u senci Akropolja. Ovo je poznata umetnička i boemska četvrt. Čini je splet uskih, krivudavih, kaldrmisanih uličica sa pitoresknim  kućicama. Ovde se nalazi mnogo  tradicionalnih restorana i prodavnica suvenira u kojima možete napraviti pauzu od obilaska. Probajte grčku fetu u maslinovom ulju i sveže plodove mora. Uživajte u dobro pripremljenoj jagnjetini, grčkoj salati i tradicionalnim pićima recini i uzu. Za kraj ostavite ono po čemu su Grci nadaleko poznati-fenomenalne slatkiše.


Planina Likabet je popularno je mesto za planinarenje i izlete. Nalazi se na 300 metara nadmorske visine i sa njega se sa svih strana pruža neverovatan pogled na čitavu Atinu, pa čak i na luku Pirej.


Centralni trg Atine se zove Sintagma. Sa njega vode najznačajnije ulice i bulevari Atine. Trg ustava, kako ga još zovemo, dom je zgrade Palamenta. On je svojevrsna turistička atrakcija zbog čuvene smene straže svakog punog sata ispred spomenika Neznanom junaku. Stražari u tradicionalnim grčkim nošnjama ne reaguju na bilo kakvo ometanje ili buku i uigrano izvode svoj ritual.