Putovanje Atina 2024 Autobusom

 

Putovanje Atina 2024

Atina 2024


Putovanje Grčka 2024

 

Putovanje Atina 2024 - Na 1100 km južno od Beograda smestila se Atina, u oblasti u kojoj su drevni Atinjani razvili filozofiju i demokratiju. Glavni grad Grčke, olimpijski grad, jedan je od najstarijih gradova, čija se istorija beleži već nekoliko hiljada godina! Atina je takođe rodno mesto Sokrata, Periklea, Sofokla i drugih značajnih filozofa, pisaca i političara antičke Grčke, a ime je dobila po boginji Atini.

Ovde je došla do izražaja grčka kreativnost, a svojom veličanstvenom civilizacijom, svojim načinom razmišljanja doprineli su sveobuhvatnoj transformaciji čoveka sa zapada.

 

Stazama starih grka, Atina I lutraki, Sa fakultativnim obilaskom pireja, suniona I peloponeza.
Autobusom   PROGRAM U PRIPREMI
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
Autobusom   PROGRAM U PRIPREMI
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   PROGRAM U PRIPREMI
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA

 

Putovanje Atina 2024 - U Atini su istorija i prebogata prošlost učinila svoje, tako da ćete šetajući gradom često videti i naići na iskopine, ostatke hramova, agora, pozorišta, a sve to uklopljeno u moderno doba, koje je donelo nove četvrti, šoping ulice i trgove, obnovljene palate sa novom namenom u vidu muzeja, galerije, postavke, institucije, biblioteke, škole… predugačak je spisak objekata koji nešto znače u ovom gradu.

Nova Atina ( Putovanje Atina ) izgrađena je na mestu stare antičke Atine, pa su se građevinska iskopavanja često pretvarala u arheološka iskopavanja. Tako su i neke metro stanice postale pravi mali „muzeji pod zemljom“. Po tome se posebno ističe stanica Sintagma, u kojoj je zanimljiv arheološko-istorijski presek na jednom zidu. Danas tri ključne tačke moderne Atine čine trg Sintagma, Monastiraki, i trg Omonia.

Prepoznatljiv simbol grada je svakako brdo Akropolj - „Sveti breg“ ili „Gornji grad“, a tu je, na centralnom mestu ostatak hrama Partenona, posvećenom boginji Atini. Objekat koji ponosno prkosi vremenu, bio je nekada i hrišćanska crkva, ali i džamija. Na ovom uzvišenju ćete videti i erehtejon, najstariju maslinu, Muzej, propileje... a ujedno ćete se diviti pogledu na čitav grad i okruženje! Panorama za pamćenje! U podnožju Akropolja je i Dionizijevo pozorište.

Na Sintagmi, koja je epicentar svih dešavanja u gradu, zadržite se i slikajte smenu straže ispred grčkog Parlamenta, uživajte u uniformama vojnika i samom činu, jer ovo je jedna od najlepših smena straže! Iza parlamenta je veliki park i botanička bašta koja je okrenuta ka Predsedničkoj palati. Nedaleko od nje je još jedna atrakcija – jedini stadion u mermeru, Kalimarmaro, na mestu antičkog stadiona, a na kom su se održale I Olimpijske moderne igre 1896.godine. Za tu priliku je i obnovljen.

Za ljubitelje umetnosti i arheologije, Atina nudi široku lepezu postavki, izložbi, zbirki i kolekcija, od antičkog do modernog doba, svih umetničkih pravaca. Na čelu svih ovih institucija je svakako Muzej Akropolj, kao biser cele Grčke, jedan od najboljih muzeja na svetu!

Svaki dolazak i poseta Atini mora da se „začini“ šopingom, jer ovo je raj za ljubitelje krzna, zlata, srebra, keramike, kožnih predmeta, obuće... Poseban deo grada, sa posebnim šarmom je svakako boemska Plaka! U večernjim časovima posebno živahna i očaravajuća, a postaje raspevana kad popijete po neko grčko pivo, ili rakiju, a može i vino! Dok uživate u atmosferi grčkih taverni i restorana, pogled ka osvetljenom Akropolju učiniće veče posebnim...A kad ste na Plaki, ne zaboravite da vidite i ostatke atinske agore, Hadrijanovu biblioteku, rimski forum i rimske zidine.

U paketu sa Atinom uvek se mora pomenuti i luka Pirej, najveća luka Grčke, koja je spojena sa gradom i preko koje Atina izlazi na Egejsko more.

S obzirom na to da je Atina istorijska prestonica kulture i nauke, ona je danas puna važnih i interesantnih atrakcija. Svaki trg, svaki hram, svaki kvart grada ima svoju priču i svoj specifični duh.

Upoznavanje Atine je nekompletno bez priča i mitova o brojnim bogovima i boginjama u grčkoj mitologiji, koji se i danas prenose sa kolena na koleno.

Zato, krenite sa nama u grčku avanturu, doživite Atinu na svoj način, upustite se u istraživanje! Ovde materijala ima u izobilj. Putovanje Atina 2024.


Atina je glavni i najmnogoljudniji grad Grčke
Atina Istorija i Kultura
Atina - šta videti
Istražite Atinu i njenu okolinu
Letovanje Peloponez Lutraki
Grčka Letovanje Korintski kanal i Epidaurus

 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Ljoret de mar Letovanje 2024

LJORET DE MAR LETOVANJE 2024

378€

 

 

Letovanje Kosta Dorada 2024

LETOVANJE KOSTA DORADA 2024

579€

 

 

Letovanje Lutraki 2024

LETOVANJE LUTRAKI 2024

308€