Felix Travel BlogAtina je glavni i najmnogoljudniji grad Grčke


Atina je glavni i najmnogoljudniji grad Grčke

Atina je glavni i najmnogoljudniji grad Grčke

Atina je glavni i najmnogoljudniji grad Grčke, koji se nalazi na poluostrvu Peloponez. Ovaj kosmopolitski grad je kolevka zapadne civilizacije i baš taj istorijski aspekt je nešto na šta treba da obratite pažnju, ako se odlučite na putovanje u Atinu. Istorijski spomenici Atine su poznati po svojoj izražajnoj arhitekturi i iako su danas u ruševinama svedoče o moći i usponu antičke Atine. Atina je za razliku od Sparte, koja je bila vojnička država, bila poznata po intelektualnim i umetničkim idejama. Istorijski spomenici Atine upravo odražavaju te ideje i ovde vam predstavljamo 10 najbitnijih.


AkropoljAtina je prepuna antičkih spomenika, ali se definitivno kao najpopularniji izdvaja Akropolj. Istorijski spomenici Atine se ne mogu obići, a da se pritom ne svrati do Akropolja. Osim Partenona, kao najpoznatijeg hrama, Akropolj nudi još zanimljivosti, kao što su Erehtion, nazvan po mitskom atinskom kralju ili stari hram posvečen boginji Atini. Akropolj je obično preplavljen posetiocima, ali čekanje se isplati, jer lepota ovih hramova oduzima dah.


Posejdonov hram-SunioNedaleko od Atine, nalazi se ovaj hram posvećen bogu mora kod starih Grka. Nalazi se na samoj ivici obale dajući celom mestu veoma živopisan izgled i pogled zbog koga vredi uputiti se do arheološkog nalazišta Sunio u kome se hram nalazi. Do hrama se ide nekih sat vremena, a postoje i brojne ture, kojima se možete priključiti, koje uključuju vodiča.


Odeon Heroda AtičkogU pitanju je pozorište u grčko-rimskom stilu, ali koje je nakon restauracije u više neo-grčkom, nego mešovitom stilu gradnje. Ovo pozorište je podigao jedan rimski senator, koji se rodio na tlu Grčke. Mesto nudi zaista sjajnu priliku za slikanje i zadivljujuć pogled na ceo grad.


Hefestov hramOvo je jedan od najbolje očuvanih spomenika u Atini, iako je jedno vreme korišćen kao crkva od 7. veka. Danas je tu u svojoj izvornoj formi, ali se često previdja od strane turista u korist mnogo poznatijeg Partenona. Istorijski spomenici Atine su najčešće posvećeni nekom od božanstava straogrčkog panteona, pa je tako ovaj hram posvećen bogu Hefestu, bogu vatre i kovačkog zanata.


PartenonAtina je bila nekad grad-država ili na grčkom polis, a ovaj hram je podignut boginji Atini, zaštitnici grada. Partenon je sinonim za Atinu i iako se istorijski spomenici Atine ne mogu obići bez posete njemu, turisti često odustaju zbog velike gužve, koju prave posetioci iz celog sveta. Potrebno je potruditi se i doći do hrama rano u toku dana, zbog pomenutih kasnijih gužvi. Takodje, treba napomenuti da Partenon nije toliko dobro očuvan kao neki drugi grčki hramovi.


Akropoljski muzejAtina je dom jednom od najznačajnijih muzeja na svetu i to je ovaj muzej koji se nalazi u jugo-istočnom delu Akropolja. Sadrži veliki broj eksponata iz perioda od 7. veka do helenističkog doba, a najvažniji deo zauzimaju oni iz zlatnog perioda, koji označava period 5. veka p.n.e. Nalazi se u blizini Partenona i inicijalno je otvoren 1865. godine, a sadašnja savremena zgrada je puštena u rad 2009. godine.


Stadion PanatenaikoAtina je bila i mesto održavanja prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine. Ovaj stadion je sagradjen na mestu njegovog antičkog prethodnika, izgradjenog pre više od 2,300 godina. Danas je stadion otvoren za posetioce i moguće je od vodiča čuti priču kako o antičkim tako i o modernim Olimpijskim igrama, a moguće je i držati olimpijsku baklju.


Atinska AgoraAtina je zaista prebogata spomenicima, koji slave njenu slavnu prošlost. Jedan od njih je i atinska Agora, koja je nekad u antičko doba bila centar grada, a danas je to četvrt glavnog grada Grčke. Agora je u stvari bila pijaca na kojoj su se u antičko doba odvijala sva društvena, ekonomska i politička zbivanja.


KerameikosPoneki istorijski spomenici Atine su često zaboravljeni od strane turista, pa tako i ovaj spomenik. Medjutim, ovo tiho i miroljubivo mesto definitivno zaslužuje svu vašu pažnju. Kerameikos se nalazi na mestu antičkog groblja i sadrži neke bitne spomenike iz tog vremena kao i ruševine zidina stare Atine. Neki od najstarijih grobova, koji se ovde mogu naći datiraju iz perioda 3. veka p.n.e. Mesto je dobilo naziv po reči za keramiku, jer je nekad bilo dom atinskim keramičarima. Ovde su sahranjivani neki eminentni gradjani stare Atine i mesto je služilo u te svrhe do 6. veka n.e. kada su ovde došli Rimljani.


Agios ElefteriosDa Atina nije samo mesto poznato po antici, dokazuje i ova crkva iz vizantijskog perioda. Sagradjena je u 12. veku i klasični je primer kasne vizantijske arhitekture i zbog svoje lepote je treba posetiti. Iako se nalazi pored poznatije atinske katedrale, crkva Agios Elefterios je veoma šarmantna i skriveni biser u moru spomenika, koji su posvećeni prošlosti Atine, a koji turisti najčešće posećuju. Iako malih dimenzija, ova crkva je bogato ukrašena i predstavlja pravi primer vizantijskog stila gradnje. Nalazi se na mestu nekadašnjeg antičkog hrama, posvećenog boginji Eletiji, koja je važila za boginju trudnoće i rada. Godine 1841. služila je kao javna biblikoteka, da bi bila restaurirana 1856. godine i posvećena Svetom Elevteriju, koga 15. decembra slavi Grčka pravoslavna crkva.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.