Felix Travel BlogGrčka Letovanje Korintski kanal i Epidaurus


Grčka Atina

Grčka - Nafplio

Letovanje Grčka Lutraki - udaljen 4 km od Korintskog kanala i oko 80 km od Atine. Mediteranska klima, dugo i toplo leto, kristalno čisto more sa prelepim šljunkovito peščanim plažama koje okružuju grad, bujna vegetacija, termalni izvori, vodopadi, učiniće da letovanje u Lutrakiju bude jedinstveno iskustvo. Ukoliko ste ljubitelj antičke istorije ili želite bolje da je upoznate, a pored toga volite i da uživate u prelepim plažama, besprekorno čistom moru pravo je vreme da letujete u Lutrakiju. Ovaj biser Korintskog zaliva privlači desetine hiljada turista iz celog sveta upravo zbog svoje jedinstvenosti.

Grčka - Nafplio

Nafplion je grad i luka na Peloponezu. Udaljen je oko 95 kilometara od Atine. Smešten na najsevernijem delu Argolijskog zaliva. Grad je bio glavni grad grčke države u periodu od 1821. do 1834.godine. Slobodno se može reći da spada u jedan od najromantičnijih gradova Grčke.

Prema grčkoj mitologiji Nafplion je osnovao Nafplios sin boga Posejdona.

U antičkoj grčkoj poznat je pod imenom Nauplia, zatima Anaplion, a sadašnji naziv Nafplion vodi iz vizantijskog perioda. Za vreme mletačke dominacije ovaj grad su zvali Napuljom Egejskog mora.

Tri tvrdjave su obeležja ovog grada: Acronafplio, Palamidi i Burtzi.

Acronapflio – stari grad smešten je na isturenom poluostrvu u zalivu. On potiče iz vizantijskog perioda.

 

Grčka Korintski kanal i Epidaurus

Korintski kanal  - najveći i najpoznatiji kanal u Grčkoj. Korintski kanal, odvaja poluostrvo Peloponez od kopna Grčke - veštačko čudo, sagrađen u drugoj polovini XIX veka, od 1881. do 1893. godine, od dve i po hiljade radnika iz različitih regiona zemlje. Korintski kanal je kanal koji povezuje Korintski zaliv sa Saronskim zalivom u Egejskom moru. Ime je dobio po drevnom antičkom gradu Korintu, koji se nalazi na zapadnom kraju kanala. Dužina kanala je 6 km, širina 25 m, dubina 8 m, a visina zidova 76 metara. Kanal je simbol velikog tehničkog dostignuća svog vremena. Vek nakon završetka izgradnje je izgubio ekonomski značaj, zbog uskog puta, opasnost od klizišta i erozije zidova, kao i nemogućnost plovidbe veliki prekookeanski brodova.Trenutno, kanal se koristi kao turistička atrakcija i kanalom prođe oko 16000 brodova godišnje.

 

Grčka Atina

Atina je grad posvećen boginji Atini po kojoj je i dobio ime a koja je vekovima bila njegova zaštitnica. Ova, danas, višemilionska metropola, od svog postojanja preživela je uspone i padove kao malo koji megapolis na svetu. Za istoriju čovečanstva značajna je jer su u njoj postavljene osnove parlamentarne demokratije i slobodnih izbora. Ipak, prva asocijacija pri pomenu Atine je Akropolj sa Partenonom kao najvećim i najznačajnijim hramom koji dominira Atinom već dve i po hiljade godina. Grad istorije ali i prestonica dobrog provoda. Atina je uvek doživljaj. Posebno noću. Zato Vam i nudimo mogućnost da grčku prestonicu doživite i obasjanu večernjom iluminacijom. Šarm i folklor, tradicija i gostoljubivost uz ritam Mediterana, učiniće vaš boravak u ovom gradu nezaboravnim.