Felix Travel BlogIstražite Atinu i njenu okolinu


Istražite Atinu i okolinu

Istražite Atinu i njenu okolinu

Uživajte u najlepšim gradovima Peloponeza

Glavni grad Grčke, Atina, zbog svoje bogate istorije i burne prošlosti predstavlja najčešće biranu destinaciju za putovanje. Zahvaljujući jedinstvenom spoju tradicionalnog i modernog, Atina predstavlja metropolu koja obiluje brojnim znamenitostima koje je potrebno posetiti, hranom u kojoj je potrebno uživati i gostoprimstvom koje je potrebno iskusiti. Putovanje u Atinu podrazumeva upoznavanje sa njenom bogatom istorijom, kao i posetu nekim od najpoznatijih spomenika kulture. Najpoznatiji od njih je Akropolj, na kome je smešten Partenon, hram boginje Atine. Dalje, poseta trgovima Omonija i Sintagma, ali i hramu boga Zevsa, kao i šetnja do Monastirakija predstavlja obavezni deo svakog putovanja u Atinu.


Živopisna Glifada i zlatne peščane plaže

Na putu ka jugu Atike, a krećući se iz pravca Atine, možete putovati uz obalu mora i spustiti se do Glifade. Ovaj mali grad poznat je po svojoj živopisnoj atmosferi, mogućnosti dobrog šopinga i čuvenoj plaži. Poseta Glifadi je posebno interesantna porodicama sa decom, jer poseduje Društvo za zaštitu morskih kornjača Archelon ali i najlepšu i najprestižniju plažu sa kristalno čistom vodom i peskom zlatno žute boje. Vodeni sportovi su posebno interesantni mladima, a kada je hrana u pitanju, ona zadovoljava svačije ukuse.


Dobar provod i buran noćni život je ono po čemu je Glifada poznata, a veliki broj taverni, barova i klubova omogućava uživanje kako uz tradicionalan buzuki i sirtaki, tako i uz modernu muziku.
Sounion, mesto legendi i epskih spevova


Kako vas put vodi na sam jug Atike, stižete do čuvenog rta Sounion. Prema legendi, rt Sounion je mesto gde se Egej, posmatrajući pučinu i čekajući vesti o svom sinu Tezeju, od tuge bacio sa litice u more kada je video crno jedno na njegovom brodu. Tezej je, u želji da ubije Minotaura (mitsko biće, pola čovek, pola bik) kome su prinošene žrtve, imao dogovor sa ocem da, ukoliko ubije Minotaura, podigne belo jedro, a ako izgubi u duelu, njegova posada će podići crno jedno. Međutim, iako je Tezej pobedio, zaboravio je da podigne belo jedro zbog čega je njegov otac od tuge skočio sa litice, te je po njemu Egejsko more dobilo ime.


Sounion je poznat i po Homerovoj Odiseji i mitskim nevoljama opisanim u ovom epskom spevu, a dugoj i bogatoj istoriji svedoči i Posejdonov hram koji se nalazi na tom mestu. Ovaj hram posvećen je bogu mora i zajedno sa Partenonom na Akropolju i hramom Afaje na ostrvu Egina formira Sveti trougao antike. Prema grčkoj  mitologiji, Posejdonova moć je bila odmah iza Zevsove, zbog čega su ribari i pomorci svoje molitve usmeravali ka Posejdonu kako bi ih zaštitio od nevremena na pučini tokom njihovih putovanja. U to ime, prinosili su žrtve i razne poklone hramu.


***


Ipak, ako želite da odete korak dalje i upoznate se sa lepotama okolnih mesta, naša preporuka je put na Peloponez. Sa juga Atike, uputite se do Atine, a od Atine do poluostrva Peloponez deli vas oko 90km. Upravo zbog relativno male udaljenosti, putovanje automobilom ili autobusom predstavlja najbolji način da u potpunosti osetite čari Korintskog kanala i njegove visine, a zatim i bogate istorije gradova na Peloponezu.


Epidaurus krije najstariji teatar na svetu

Epidaurus je poznato, malo, starogrčko svetilište koje se nalazi na Peloponezu. Ovo mesto je poznato po antičkom teatru koji je izgrađen još u 4. veku p.n.e. Ukupne širine 20 metara i sa mogućnošću prijema oko 14.000 ljudi, ovaj teatar predstavlja jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih amfiteatara na teritoriji čitave Grčke. Ipak, njegova specifičnost, pored odlične akustike, ogleda se i u činjenici da je još uvek u upotrebi – koristi se za vreme Atinskog letnjeg festivala. Pored čuvenog teatra, poseta Epidaurusu ne bi bila potpuna ukoliko ne obiđete Asklepijev hram, hram podignut u čast Apolonovog sina i boga zdravlja i farmacije, ostatke stadiona iz petog veka i arheološki muzej.


Nafplio – idealno mesto za romantiku

Sa bogatom istorijom, Nafplio je lučki grad smešten na Peloponezu. Zbog svog strateškog položaja, u prošlosti je ovaj grad bio pod velikim uticajem Venecije, što ga čini jednim od najlepših gradova čitave Grčke. Istorijski posmatrano, nakon sticanja nezavisnosti u borbi protiv Otomanskog carstva, Nafplio je kratko bio prestonica, a nakon što je tu ulogu preuzela Atina, ovo mesto postalo je idealno za ljubitelje prirode, odmora i bogate kulture. Uske uličice opasane duhom starih vremena odišu romantikom.


Srce ovog malog mesta čini trg Sintagma, koji je smešten u centru Starog grada. U 19. veku ovaj trg je bio bio poznat kao trg Platanos koji je krasio veliki platan u centralnom delu. Danas se, oko trga nalaze brojni istorijski spomenici kao što su Arheološki muzej, Aga-pašina džamija i zgrada parlamenta.


Ipak, jedna od najvažnijih građevina Nafplija jeste dvorac Palamidi koji se ponosno uzdiže iznad grada. Dvorac Palamidi izgradili su Mlečani početkom 18. veka i tokom godina je bila pod okupacijom raznih naroda. Zanimljiva arhitektura dvorca sa osam bastiona, predmet je istraživanja brojnih posetilaca, posebno kada se otkrije i podatak da je dvorac nekada korišćen i kao zatvor. Brojne priče koje krije ovaj zamak nose uspon od 999 stepenika do kapele Svetog Andreja na vrhu dvorca. Ipak, legenda kaže da je jedan stepenik odlomio general Kolokotronis dok je jahao konja, krećući u borbu za nezavisnost.