Felix Travel BlogDvorci Bavarske Istorija i Kultura


Dvorci Bavarske Istorija Kultura

Dvorci Bavarske Istorija i Kultura Nemačka

Prošetajte očuvanim hodnicima raskošnih palata Bavarske!


Bavarska  se nalazi na jugoistoku Nemačke i jedan je od najstarijih i kulturno najbogatijih regiona u zemlji. Njegova istorija datira još od šestog veka kada su se Bavari, germansko pleme, naselili u ovoj oblasti. Bavarska je danas poznata po svojim zadivljujućim prirodnim pejzažima, slikovitim gradovima i selima i proslavi čuvenog Oktoberfesta. Ono što čini ta mesta slikovitim i upečatljivim jesu prelepi dvorci. Palate raštrkane širom Bavarske, sa svojim prkosnim tornjevima, velelepnim dvoranama i gotovo nestvarnim pejzažima koji ih okružuju, čine da se osećate kao da ste u bajci. Njihovo bogatstvo se ogleda u umetninama neprocenive vrednosti, neobičnim dekoracijama u enterijeru i eksterijeru i predivnoj, skoro netaknutoj prirodi. Zato prilikom posete Bavarskoj morate odvojiti vreme kako biste se upoznali sa ovim pravim pravcatim draguljima. Osetite duh starih vremena u ovom predivnom ambijentu i uživajte u zamkovima koje vam Bavarska nudi.


Zamak Nojšvanštajn

Prilikom posete ovom čudesnom zdanju mogu vam se učiniti poznatim njegovi izvanredni tornjevi koji se uzdižu iz magle. Neće vam se pričiniti dejavu  jer ste ovaj zamak već negde videli, iako niste nogom kročili na bavarsko tle ranije. Lepotom i šarmom ovog zamka bio je inspirisan  Dizni kada je projektovao dvorac za crtani film Uspavana lepotica.


Zamak Nojšvanštajn je zamak iz 19. veka koji se nalazi u Bavarskim Alpima u blizini grada Fisena u Nemačkoj. Naručio ga je bavarski kralj Ludvig II, koji je bio poznat po svojoj ljubavi prema umetnosti i svojim ekstravagantnim građevinskim projektima.


Izgradnja zamka počela je 1869. i završena je 1886. godine, iako je otvoren za javnost tek nekoliko nedelja nakon Ludvigove smrti. Zamak je projektovao nemački arhitekta Eduard Ridel u romantizovanom gotičkom stilu. Posvećen je kompozitoru Rihardu Vagneru, kome se kralj  Ludvig divio.


Unutrašnjost dvorca nudi fantastične prizore počevši od drvene rezbarije, oslikane tavanice, preko zidova koji pokazuju starogermanske  mitove i legende. Privući će vam pažnju mala veštačka pećina koja je dekorisana vestačkim vodopadom i svetlima koja se menjaju. Vizantijske crkve su bile inspiracija za Dvoranu sa tronom. Ona se smatra najznačajnijom u palati. Ovde je prikazano kako je kralj Ludvig video svoju ulogu u kraljevstvu. Naime, on je posrednik između Boga i običnog sveta.


Palata Linderhof

Još jedna od kreacija kralja Ludviga II, Palata Linderhof je manja, ali jednako raskošna palata koja se nalazi u podnožju Alpa. Nalazi u jugozapadnoj Bavarskoj, u blizini grada Oberamergau. Ovo je jedna od retkih palata koje su  završene za života kralja Ludviga II i bilo je njegovo omiljeno prebivalište.


Inspiracija za ovu palatu je stil francuskog rokokoa koji je Ludvig II video u poseti Versajskoj palati. Kralj Ludvig je bio oduševljen Vagnerom pa omaž njegovom stvaralaštvu stoji u zamku u vidu Venerine pećine iz opere Tanhojzer. Na jezeru u pećini nalazi se ladja u obliku školjke sa malom pozornicom.


Smatra se da je  palata Linderhof imala vrlo razvijen i moderan inženjerski sistem. Palata ima razrađen sistem grejanja i ventilacije koji je bio najsavremeniji za svoje vreme, uključujući podzemni sistem koji je dizajniran da zagreva mnoge prostorije palate. Kao svojevrsni klima uređaj kralj Ludvig je koristio tekuću ledenu vodu iz prirodnog potoka za vreme sparnih dana.


Kralj Ludvig je sebe smatrao kraljem meseca, pa je noći provodio budan. U svrhu zamene noći za dan, njegove prostorije su bile osvetljene ogromnim lusterima. Tako je on uspeo da proizvede efekat velike svetlosti.Herenkimze


Dvorac Herenkimze se izdvaja svojom raskošnom arhitekturom i enterijerom, ali i položajem. Naime, nalazi se na ostrvu u Kimskom jezeru. Efekat svetlosti i ogledala će ovde dostići svoj maksimum u pokušaju da se rekreira Versajski dvorac koji je toliko impresionirao Ludviga II. Okružena je prelepim vrtovima i fontanama i dostupne su vam mnoge staze koje možete istražiti i na bicikli.


Izgradnja palate počela je 1878. godine, a trebalo je da bude najspektakularniji od Ludvigovih građevinskih projekata. Palatu je projektovao nemački arhitekta Georg Dolman, koji je bio inspirisan francuskim baroknim stilom arhitekture.


U palati se  nalazi muzej koji prikazuje život i vreme kralja Ludviga II. Jedna od prostorija  je Dvorana ogledala, koja je napravljena po uzoru na Dvoranu ogledala u Versaju. Sala je ukrašena kitnjastim lusterima, zlatnim listićima i sa više od 2000 ogledala smatra se jednom od najlepših prostorija u palati. Impozantno je bogatstvo Kraljeve spavaonice. Optočena je mermerom i  zlatom i prepuna skupocenih dekorativnih ukrasa. Bila je namenjena kralju Luju XIV.


Zamak Hoenšvangau

U blizini zamka Nojšvanštajn nalazi se Hoenšvangau, dom iz detinjstva kralja Ludviga II. Dvorac je prvobitno sagrađen u 12. veku, a kasnije je obnovljen u stilu gotike u 19. veku. Kupio ga je Ludvigov otac, kralj Maksimilijan II od Bavarske, 1832. godine i korišćen je kao letnja rezidencija za kraljevsku porodicu. Dvorac se nalazi na brdu sa pogledom na prelepo jezero Alpsee i okolne Alpe.


Palata Nimfenburg


Ova građevina u doslovnom prevodu označava dvorac nimfi. Ovaj barokni dvorac u Minhenu svojim utvrđenjem u šumi zaslužuje svoje ime. Prvobitno je bio  letnjikovac i u njemu su rođene Marija Antoaneta i kralj Ludvig II Bavarski.


Ovde je živeo Ludvig I, koji je ostao upamćen po svojoj velikoj sklonosti ka lepim ženama. Svoju naklonost njima je dokazivao tako što je zidove ovog dvorca ukrašavao njihovim portetima. Ostaće upamćena Lola Montez, zbog koje je abdicirao.


Dvorac Burghauzen


Ovo  je jedan od najvećih i najbolje očuvanih dvoraca u Evropi, sa ukupnom dužinom od preko 1000 metara. Dvorac je prvobitno sagrađen u 11. veku, a tokom vekova postepeno se proširivao. Sa glavne kule visoke pet spratova možete sagledati predivne pejzaže u okolini. U njemu se nalazi nekoliko muzeja, uključujući Državnu galeriju Gornje Bavarske, koja sadrži slike i skulpture od 15. do 20. veka. Zamak je takođe domaćin raznih događaja, kao što su koncerti, pozorišne predstave i srednjovekovni festivali.


Rezidencija Vircburg


Ova palata je poznata po prelepim baroknim stepenicama koje su ukrašene zadivljujućim freskama i skulpturama. Izgrađena je u 18. veku i zaštićena je od strane UNESKO-a. Nalazi se u Vircburgu, gradu u severnom regionu Bavarske.


Palata takođe ima prelepe bašte i dvorišta, kao i nekoliko muzeja i umetničkih zbirki. Dvorska kapela sadrži impresivnu kolekciju verske umetnosti i smatra se jednom od najlepših rokoko kapela u Nemačkoj. U palati se nalazi i zbirka zlatnih i srebrnih predmeta od 16. do 19. veka.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Yuta Garancija Putovanja
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2024. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.