Felix Travel BlogMilano grad mode i dizajna


Milano grad mode

Milano grad mode i dizajna


Milano je u jednom periodu bio prestonica moćnog rimskog carstva, a kako ima burnu i dugu prošlost nazivaju ga i „Severni biser“. Prošlost ovog grada počinje još u antičko vreme, kada su Rimljani pokorili severnu Italiju i tadašnje Gale. Brojne građevine koje u sadašnje vreme posećuju turisti iz celog sveta, svedoci su tog vremena.


Milano zbog burne prošlosti zovu i „Severni biser“


Milano je glavni grad regije Lombardija i okruga Milano, kao i drugi grad po veličini u Italiji. Poznat je kao svetski modni, dizajnerski i medijski centar, a smatra se i privrednim srcem Italije. Ovaj grad je smešten u severnom delu Italije u području reke Po, a između reka Ada i Tičino (Ticino). Od glavnog grada Rima udaljen je 585 kilometara, prvi susedni grad je Torino, a najbliža pomorska luka je Đenova, koja je udaljena 145 kilometara. Milano nema izlaz na more, a iako se nije razvio kao grad na reci, primetno je da su prisutni brojni vodotoci.

Milano i okolnu regiju, prvo naseljava keltsko pleme Insubri negde oko 400. godine pre nove ere. Rimljani nakon nekog vremena osvajaju njihovo naselje i dodeljuju mu naziv Mediolanum. Car Dioklecijan nakon nekoliko vekova rimske uprave 293. godine, Milano proglašava prestonicom Zapadnog rimskog carstva. Milanskim ediktom 313. godine Car Konstantin je obećao hrišćanima slobodu veroispovesti. U vreme srednjeg veka, ovaj grad je znatno napredovao kao trgovačko sedište, zbog svog dominatnog položaja u bogatoj ravnici reke Po. Dominacija je bila prisutna i zbog puteva iz Italije koji su vodili preko planina Alpa, a koji su bili strateški izuzetno značajni u trgovini.


Keltsko pleme Insubri prvo naseljava područje Milana 400. godine!


Grad 1450. godine prelazi u vlast plemstva Sforca i postaje jedan od vodećih gradova u renesansno vreme. Napoleon osvaja Lombardiju 1796. godine i tada Milano postaje glavni grad Cisalpske republike. Trupe Sardinije, Francuske i Pijemonta 1859. godine porazile su austrijske kod grada Solferin. Ubrzo ovaj grad postaje delom nove države Italije, kao i glavni grad noformirane pokrajine Lombardija. U narednim godinama u grad se doseljava veliki broj stanovništva i Milano počinje ubrzano da se razvija i napreduje. Zbog ovakvog razvoja situacije, grad Milano je i u sadašnje vreme znatno savremeniji od drugih gradova Italije, koji se na neki način nisu još „probudili“ iz srednjovekovnog sna.


Ovaj italijanski grad je smešten na severu Italije, gde se ova država povezuje sa evropskim kopnom. Izuzetna je saobraćajna raskrsnica zemlje i ima odlično razvijen drumski saobraćaj,  a poznato je da je Milano ima i značajan železnički čvor regije. Poseduje čak tri aerodroma i to aerodrom kod Bergama, nacionalni Linate i internacionalni Malpensa. Ima izuzetno dobro razvijen gradski i prigradski prevoz, a poseduje i odličnu mrežu linija metroa sa čak tri linije.


Milano je znatno savremeniji grad od drugih gradova Italije!


Smatra se da je Milano snažno razvijeni centar dizajna i mode, a sigurno i jedan od najbogatijih pa i najlepših gradova Evrope. Teško je ovaj grad opisati rečima, jer zaista jedini pravi doživlja ovog grada, možete imati samo ako ga lično posetite. Grad koji je smešten u podnožju Alpa nazivaju i „Privredno srce Italije“ a kaže se da ovaj naziv nosi sa potpunim pravom. Milano je od Beograda udaljen 1032 kilometra, a da do njega stignete potrebno je proći kroz Hrvatsku i Sloveniju. Iako je zvaničan jezik italijanski i građani su ponosni na svoj jezik, ako govorite ili znate barem osnovnu konverzaciju na engleskom u Milanu nećete imati problema sa sporazumevanjem. Ako dođete u Milano, pretpostavljamo da ćete biti raspoloženi da potrošite nešto novca za kupovinu suvenira ili da u kafiću popijete njihovu nadaleko poznatu kafu. Treba reći kako je zvanična valuta Euro, a naravno u opticaju su i razne platne kartice.

Poznatu slavu u svetu ovaj grad je dobio zahvaljujući pre svega modi, a vremenom se razvio i u snažan centar automobilske industrije. Zbog svojih istorijskih znamenitosti, specifične arhitekture, kao i povoljnog geografskog položaja, ovaj grad postaje značajna tačka na turističkoj karti Evrope. Najprepoznatljiviji i najpoznatiji detalj Milana, svakako je katedrala Duomo, Milanska skala i Galleria Vittorio Emanuele.


„Piazza del Dumo“ deo je Milana koji turisti najčešće posećuju!


Najveći deo turističkih tura koje posećuju ovaj poznati grad i dolaze do trga „Piazza del Duomo“, sigurno je trg koji fascinira sve posetioce. Duomo katedrala je uvek izuzetno dobro posećena od strane turista, a pravi doživljaj nastaje kada se do vrha katedrale popnete peške stepenicama ili liftom koji je na raspolaganju. Sa vrha ovog impozantnog objekta, možete uživati u pogledu na centar Milana, ali i u gotskim figurama kojima je katedrala ukrašena. Potrebno je napomenuti kako je poželjno da u katedralu uđete sa adekvatno odabranom garderobom i da su vam ruke i noge potpuno pokrivene i to je detalj koji bi trebalo ispoštovati.

Galerija „Vittorio Emanuele“ je smeštena u jednom prolazu između dva trga u velikom prolazu od stakla i izuzetno je dobro posećena. Za ovaj prolaz je vezan i jedan pomalo neobičan i zanimljiv običaj. U centru ove galerije na samom podu, nalazi se lik bika koji je ujedno i simbol ovog grada, međutim kada se bolje zagledate pimetićete da bik nema prikazane testise. Postoji jedno tradicionalno verovanje u vezi ovog bika, a to je da će onog ko se na mestu gde je rupa osloni petom i okrene tri puta, pratiti sreća. Običaj se održao i do današnjih dana i izuzetno je simpatično što ćete videti brojne turiste, koji strpljivo čekaju da budu učesnici ovog tradicionalnog verovanja.


Milanska skala, jedna je od najpoznatijih opera na svetu!


Nadaleko poznata Milanska skala, jedna je od najpoznatijih opera na svetu. Do karata za neki muzički događaj jako je teško doći, ali ako ste već zainteresovani, računajte da ćete za neku predstavu, operu ili balet, morati izdvojiti 250 eura. Ovaj prelepi grad ima svakako veliki broj mesta koje bi trebali da posetite, ali ako ste za to već raspoloženi, najbolje je da svoje odluke prepustite iskusnim turističkim vodičima Felix Travel agencije iz Beograda, koji će vam maksimalno pomoći u odluci za koju posetu da se odlučite i izdvojite novac. I zaista ako možete izdvojiti određenu sumu novca, priuštite sebi trenutke opuštanja u Milanu uz uživanje tokom poseta brojnim znamenitostima ovog grada.

Ono što nikako ne smete propustiti to je obilazak predivnog dvorac Sforzesco, inače nekada izuzetno uticajne porodice koja je u 14. veku rukovodila ovim gradom. Nekadašnja rezidencija milanskih vojvoda u sadašnje vreme je poznata galerija i muzej. Zamak je ujedno i jedna od najvećih tvrđava Evrope, a poseduje impozantnih 12 bastiona sa prelepo uređenim i uvek brižljivo održavanim parkom.


„Tajna večera“ Leonarda da Vinčija smeštena je u muzeju „Santa Maria della Grazia“


Sveta Marija Milostiva „Santa Maria della Grazia“ je u suštini crkva koja je izgrađena kao muzej i kapela čuvenog milanskog vojvode Frančeska I Sforca. Jedan od najvažnijih detalja ovog istorijskog objekta, zapravo se nalazi u unutrašnjosti. Jedno od najpoznatijih umetničkih remek dela Leonarda da Vinčija „Tajna večera“, smeštena je u unutrašnjosti muzeja. Zanimljivo je da se često znaju stvoriti dugački redovi za ulaz, a budite spremni da svoju kartu rezervišete na vreme, čak i mesec dana unapred.

Ako ste već u Milanu, nadamo se da ćete u trenutku boravka imati sreće i da će se tada na San Siru čuvenom fudbalskom stadionu grada Milana održavati neka fudbalska utakmica jednog od dva svetski poznata fudbalska kluba Milana ili Intera. Trebate uživati u šetnji Milanom i posetiti što više toga u ovom gradu, možda otići u neki od poznatih restorana, prošetati brojnim parkovima, otići u šoping ili na kraju dana i u neki od noćnih barova. Odluka je na vama, Milano vas čeka, a vaše je samo da pozovete Felix Travel i rezevrišete svoje mesto.

 


Prvi stanovnici Đenove bili su Liguri, jedno od Italskih plemena!


Đenova je poznata kao najveća luka Italije, ali i kao šesti grad po veličini u ovoj državi. Grad poseduje izuzetno veliki staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESCO-a. Republika Đenova je u svoje vreme bila jedna od najmoćnijih sila sveta, toliko moćna da joj je jedan engleski kralj čak plaćao godišnji danak. Ovaj grad ima najidealniji položaj najbliže sredozemne luke za razliku od nekoliko italijanskih gradova, koji su smešteni u severnom delu.

Predlažemo da u Đenovi obavezno izdvojite vreme i posetite ulicu Via Balbi u kojoj je smeštena palata „Palazzo Reale“ u kojoj je rado odsedala poznata porodica Savoja. Nekadašnja palata pretvorena je u muzej u kome se nalazi i kraljevski tron, a nikako ne treba zaobići ni čuvenu sobu u kojoj se nalaze ogledala. U najprometnijem delu grada možete videti teatar „Carlo Felice“, inače spomenik poznatom Đuzepeu Garibaldiju (Giuseppe Garibaldi).

Inače imamo mišljenje kako je pijaca duša svakog grada na svetu pa vam toplo preporučujemo da posetite nadaleko poznatu pijacu „Mercato Orientale“, a zanimljivo je da se u samoj blizini pijace nalazi i rodna kuća Kristifora Kolumba. Najveća atrakcija Đenove je akvarijum koji se nalazi u luci i koji je izgrađen 1992. Godine, simbolično na 500-tu godišnjicu kada je Kolumbo otkrio Ameriku. Po veličini je drugi akvarijum u Evropi, ima 400 životinja i to najviše afričkih, a za kartu treba izdvojiti 24 eura. U Đenovi možete posetiti i pomorski muzej u kome su sačuvani primerci raznih tipova brodova, kao i originalni uređaji za navigaciju. Najstariji funkcionalni svetionik na svetu pod nazivom „La Lanterna“ koji potiče iz 13. veka, nalazi se u đenovskoj luci, a svetla ovog svetionika se vide na udaljenosti od čak 33 milje.

Poznata tradicionalna kuhinja ovog grada mediteranskog je tipa, izuzetno je bogata začinima i specifičnog je ukusa. Najpoznatiji ujedno i najekskluzivniji restorani Đenove su Scalvini, San Giorgio, Zeffirino, Voltalacarta, Ippogrifo, a restorani sa povoljnijom cenovnom ponudom su Gran Ristoro, Ostaietta i i Zimino. U blizini su smešteni i brojni barovi, kao i noćni klubovi za one koji preferiraju specifičan noćni život. Uvek prisutna želja turista je naravno šoping, a sigurno će vas oraspoložiti to da su cene u okolnim buticima izuzetno korektne.


Jezero Komo


Naziv jezera Komo, potekao je od latinske reči „Larius“ (ita. Lario), a najčešće se izgovara kao „Lago di Como“ što u prevodu znači jezero Komo. Ovo prelepo jezero ima obrnuti oblik slova „Y“, reka Ada u jezero utiče na severu grada Kolika. Kardinal Tolomeo Galio je 1568. godine izgradio vilu „d Este“, dok je od ove vile u 19. veku napravljen luksuzni hotel.

Danas je ovaj hotel stecište poznatih i slavnih poput Pola Mekartnija, Šeron Stoun, Andželine Džoli i Bred Pita, ali i mnoge druge slavne ličnosti. Jezero Komo je glečerskog porekla, ima površinu od čak 146 kilometara i treće je jezero po veličini u Italiji. Dno jezera je 200 metara ispod nivoa mora, a sa dubinom od 410 metara, predstavlja jedno od najdubljih jezera Evrope.


Lugano


Lugano je gradić u švajcarskom kantonu Ticino, a smešten je na ušću reke Cassarte koja se uliva u jezero Lugano. Lugano je podložan Mediteranu i Alpima, a prosto je neverovatna kombinacija plavo-modrog jezera, palmi i snežnih vrhova. Ovaj grad je od Milana udaljen 78 kilometara, a od italijanske granice samo 25 kilometara.

Turizam je i najvažnija poslovna delatnost grada, a zna se da je Lugano po značaju treći bankarski centar Švajcarske. Zanimljivo je da grad poseduje italijansku arhitekturu, a sela u blizini ovog grada izgledaju kao sa neke najlepše razglednice. U ovom gradu svakako preporučujemo da posetite istorijski centar Via Nasa, planinu San Salvatore, Gandriju, gradski park Lugana, crkvu Santa Marija Delji Anđeli, katedralu San Lorenco, Heseov muzej i još puno interesantnih znamenitosti ovog pravog turističkog grada.

I šta reći na kraju ovog teksta, sem da se nadamo da smo vas odmah zainteresovali za jedno lepo i atraktivno putovanje tokom koga ćete sa agencijom Felix Travel posetiti čuveni grad Milano, zatim Đenovu, jezero Komo i da ćete uživati u predivnom gradiću Lugano.


Pripremite kofere, pasoše i dobro raspoloženje, a Srećan put vam želi Vaš Felix Travel!!!

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.