Putovanje Milano 2024 Cena

Putovanje Milano 2024

Milano 2024


Putovanje Italija 2024

 

Dobro došli u glavni grad mode, elegantnog fudbala, klasične muzike, jakih banaka i skupih automobila, dobro došli u rodno mesto „Alfa Romea“!

Milano je posle Rima najveći grad Italije, glavni grad provincije Milano i pokrajine Lombardije, privredni, finansijski, modni i medijski centar. Grad sa burnom i bogatom istorijom, kulturom, arhitekturom i umetnošću.

Milano je industrijska metropola Italije i važi za jedan od privredno najznačajnijih gradova Evrope. Od oko 200 najvećih preduzeća Italije, skoro polovini je sedište u Milanu! Ovde je većina izdavačkih kuća, reklamnih kompanija, instituta za istraživanje tržišta i trgovačka udruženja zemlje.

Banke Milana su od ključne važnosti za finansije čitave zemlje. Potezi finansijskih institucija Milana imaju uticaj na ekonomiju čitave Italije, pa ne čudi što je baš ovde najveća berza u Italiji.

Isto tako, grad je ponosan što je dom vodećeg evropskog izložbenog centra i jedan od vodećih svetskih sajamskih kompleksa!

Istoriju je obeležila vladavina dinastija Viskonti i Sforca. Tako ćete u šetnji istorijskim delom Milana vrlo lako uočiti kompleks dvorca Sforca, koji je počeo da se gradi u 14.veku, a kasnije su u uredjenju učestvovali Bramante i Leonardo. Danas se u njemu nalazi nekoliko zanimljivih i vrednih muzeja i galerija, medju njima i Arheološki muzej, i ogroman park u engleskom stilu iza Dvorca.

Medjutim, ono što je glavna atrakcija ovog grada i simbol moći je svakako Milanska Katedrala ili kratko Duomo. Italijani ovu gradjevinu zovu „pahuljica“, zbog kitnjastog, gotskog izgleda i brojnih skulptura (3400). Ponosno krasi glavni i najveći trg Milana. Gradila se skoro 6 vekova, i izrasla je u četvrtu crkvu po veličini na svetu! U Duomo može stati čak 40.000 ljudi! Kupolu sa šiljatim krajem je finansirao Napoleon, pa je i on isklesan u jednoj od 3400 figura na fasadi. Ima lift, a do vrha vodi oko 900 stepenika. Krov je otvoren za posete turista, što omogućava da se izbliza vide mnoge izvanredne skulpture koje su tu smeštene. Ovde se čuva ekser iz Hristovog raspeća. Na trgu gde je Duomo je i Kraljevska palata, danas muzej.

Odmah do Duoma je jedan od ulaza u čuvenu Galeriju Vitorija Emanuela II, sa glavnom kupolom visine 47m, koja predstavlja fantastičnu šoping zonu sa restoranima. Po izlasku iz nje, naći ćete se na trgu na kom je spomenik Leonardu, koji gleda u jednu od najčuvenijih i najprestižnijih operskih kuća sveta- Skala! Dugo godina je bila radno mesto Toskaninija. Ako Vas malo više zanima opera i ta vrsta umetnosti, onda obidjite i Muzej Scala.

Nedaleko odavde je distrikt Brera, jedan od najstarijih u Milanu, u kom možete da pronadjete tipične italijanske tratorije, barove, zanimljive lokale, puno antikviteta… Ovde se ušuškala i Likovna galerija di Brera. U njoj su najvažnije umetničke kolekcije Italije, preko 500 dela neprocenjive vrednosti! Za ljubitelje umetnosti, pogotovo Leonarda, u Milanu ćete pronaći njegovu čuvenu „Poslednju večeru“. Ovo remek delo je naslikao za tadašnjeg vladara Ludovika il Mora u trpezariji crkve Santa Maria delle Grazie. Ovo delo je jedno je od najznačajnijih dela svetskog slikarstva. Još jedno značajno mesto za remek-dela je Pinakoteka Ambrosiana. Ovde ćete videti dela Ticijana, Leonarda, Botičelija, Rafaela…

Posle kulturnog sadržaja, u Milanu ne možete izbeći šoping i modu! Prošetajte ulicom Dantea, ili dugom ulicom Corso Vittore Emanuele II, a za one sa dubljim džepom neodoljiva je Via Monte Napoleone, najluksuznija ulica u gradu.

Za gastro užitke tu je poznat kvart Navigli, sa kanalima, a uz njih brojni restorani, klubovi, barovi… Specijalitet u Milanu je svratiti u pekaru Luini, blizu spomenika Leonardu, i probati pancerotu.

Ljubitelji sporta ne propuštaju posetu čuvenom hramu fudbala, stadion Đuzepe Meaca (San Siro), poklon Piera Pirelija, predsednika fudbalskog kluba AC Milan, njegovom gradu i klubu.

Blizina Alpa, najvećih i najlepših italijanskih jezera i reke Po, daju mu još više na atraktivnosti. Jezero Komo je jedno od tri najveća jezera u Italiji, a o lepotama ne vredi pisati, treba ih doživeti!

Nekoliko dana provedenih u Milanu svakako nije dovoljno da se sve vidi i doživi, ali je sasvim dovoljno da zaključite da vredi ponovo doći...

 

sa fakultativnim obilaskom Đenove, jezera Komo i Švajcarske (jezero Lugano)
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
sa fakultativnim obilaskom Đenove, jezera Komo i Švajcarske
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA

 


Milano grad mode, umetnosti I fudbala
Milano Istorija i Kultura
Milano grad mode i dizajna

 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Ljoret de mar Letovanje 2024

LJORET DE MAR LETOVANJE 2024

378€

 

 

Letovanje Kosta Dorada 2024

LETOVANJE KOSTA DORADA 2024

579€

 

 

Letovanje Lutraki 2024

LETOVANJE LUTRAKI 2024

308€