Felix Travel BlogMilano grad mode, umetnosti I fudbala


Milano grad mode umetnosti I fudbala

Milano grad modeumetnosti fudbala

Magični grad na severu Italije oduvek je privlačio pažnju putnika iz čitavog sveta. Pored toga što predstavlja ekonomski i finansijski centar cele države, ovaj drevni grad takodje poseduje veliko kulturno i umetničko blago.


Turistička agencija Felix travel iz Beograda, više puta u toku godine organizuje putovanja u glavni grad pokrajine Lombardije u želji da svojim putnicima približi i prikaže sve njegove čari i lepote.


Smatra se da su ovaj bogati grad koji danas ima više od milion i trista hiljada stanovnika osnovali drevni kelti 590.godine pre Hrista. Nakon toga rimljani preuzimaju kontrolu nad ovim područjem 222.godine pre Hrista i grad dobija ime Mediolanum. Tokom celog perioda antike u njemu su se dešavali brojni važni istorijski dogadjaji, a svakako najvažniji od svih je donošenje „Milanskog edikta“ iz 313.godine od strane cara Konstantina, kojim je Hrišćanstvo postalo ravnopravno sa svim drugim religijama u carstvu i čime je konačno prestao više vekovni brutalni progon hrišćana.


Nakon pada Rimskog carstva, u šestom veku nastupa period vladavine germanskog plemena Longobardi. Posebno treba pomenuti njihovog legendarnog vodju Alboina, koji je stradao u zaveri koju je skovala njegova prelepa žena princeza Rosamund 572.godine.


U periodu srednjeg veka Vojvodsvom Milan su upravljale moćne familije Viskonti i Sforca. Obe su bile pokrovitelji i mecene brojnih umetnika toga doba.


Nakon Bečkog kongresa 1815.godine Lombardija dolazi pod neposrednu vlast Habsburga, sa čime se lokalno stanovništvo slobodarskog duha nikako nije mirilo. Nakom pobede u bitci kod Solferina 1859.godine, ovaj deo zemlje je oslobodjen od Austrije i pripojen Kraljevini Sardiniji, koja će nakon nekoliko godina postati glavni ujedinitelj čitave Italije.


Tokom drugog svetskog rata grad je delimično stradao u bombardovanju saveznika, a ostaće zabeleženo da je upravo u Milanu u aprilu 1945.godine završio svoj životni put fašistički lider i diktator Benito Musolini. Nakon rata dolazi do snažnog privrednog razvoja, naročito u sektoru industrije, usluga i bankarstva. Milano postaje jedan od glavnih centara svetske mode uz Pariz i Njujork. Gotovo 80 procetana najačih i najpoznatijih modnih kuća ima svoje centrale upravo u ovom gradu. Šetnja njegovim ulicama predstavlja pravo zadovoljstvo za sve ljubitelje visoke mode i dobrog ukusa.


Milano je takodje prepoznatljiv kao grad sporta. Dva velika gradska rivala godinama igraju derbi mečeve na čuvenom stadionu koji ima dva imena San Siro ili Duzepe Meaca. Oba kluba tjs. AC Milan i Inter imaju jednak broj osvojenih titula skudeta i to po 19, ali na evropskom planu svakako je AC Milan daleko uspešniji sa čak sedam titula prvaka Evrope. U blizini Milana nalazi se gradić Monca u kome se od 1950.godine održavaju legendarne trke Formule 1. Takodje, treba pomenuti da se pojedine etape biciklističke trke Giro di Italija često voze u okolini ovog prelepog grada. U svakom slučaju grad Milano je odlična destinacija za sve ljubitelje sporta.


Razgledanje ovog drevnog istorijskog grada putnici Turističke agencije Felix travel započinju obilaskom velikog dvorca Castello Sforza koji je sagradjen u periodu vladavine vojvode Milana Franceska I Sforce oko 1450.godine. Šetnja nas vodi do glavnog gradskog trga Piazza Duomo na kome se nalazi velelepna gotička katedrala i galleria Vittorio Emanuele II. Katedrala je posvećena rodjenju Bogorodice i izgradjena je 1386.godine. Ova jedinstvena gotička katedrala ima visinu od 108 metara i dimenzije 160x90 metara. Ukrašena je sa čak 135 kitnjastih šiljaka i brojnim figurama mitskih gorgojla. Poslednji finalni detalji u njenoj izgradnji su završeni tek 1965.godine.


Galleria Vittorio Emanuele II predstavlja jednu od prvih robnih kuća u Evropi. Sagradjena je u periodu 1865-1877 godine i nosi ime prvog italijanskog kralja i ujedinitelja. Ovu prekrasnu gradjevinu u neorenesansnom stilu projektovao je čuveni arhitekta Djuzepe Mengoni. U kasnijem periodu postala je pravi uzor za gradjevine sličnog tipa i namene u Napulju, Briselu, Budimpešti i drugim velikim gradovima širom starog kontinenta.


Čak i oni koji se mnogo ne razumeju u klasičnu i opersku muziku sigurno su čuli za čuvenu opersku kuću „Skala“ u Milanu. Naziv je dobila po romaničkoj crkvi Santa Maria della Scalla koja je nekada stajala na njenom mestu. Opera je uradjena u kombinaciji baroknog i neoklasičnog stila, a njen projekat je uradio arhitekta Djuzepe Piermarini. Otvorena je 2.avgusta 1778.godine izvodjenjem dela „Evropa riconosuta“ koje je komponovao Antonio Salieri. Do današnjeg dana Operska kuća „Skala“ se smatra jednom od najrenominarnijih u čitavom svetu. Gotovo da nema ni jednog velikog operskog majstora koji barem jednom nije nastupao u Milanskoj „Skali“.


Nedaleko od centra grada nalazi se čuveni dominikanski samostan Santa Maria della Grazie u kome se nalazi jedno od najznačajnijih dela Leonarda da Vinčija slika freska „Tajna Večera“ iz 1498.godine. Zbog svog ogromnog značaja čitav manastirski kompleks se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Slika je radjena pune tri godine, a njene dimenzije su impozantne 440X840 cm. Svi pravi ljubitelji umetnosti žele da barem jednom u životu vide ovu jedinstvenu i prekrasnu sliku velikog majstora renesanse.


Nakon dugog obilaska grada predlažemo vam da se okrepite uz poznate specijalitete Lombardijske kuhinje, medju kojima se svakako izdvaja Risotto alla Milanese, kao i neku čašu čuvenog crvenog vina iz obližnjeg regiona Franciacorta.


Nadamo se da ćete uskoro prihvatiti naš poziv i predlog da sa Turističkom agencijom Felix travel iz Beograda upoznate i zasigurno zavolite ovaj deo Italije. Milano je u svakom slučaju grad koji vredi posetiti. To je jedinstven i neponovljiv evropski grad, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.