Felix Travel BlogSinonimi Italije


Sinonimi Italije Zemlja

Sinonimi Italije - Apeninsko Poluostrvo

Italija, ta prelepa zemlja Apeninskog poluostrva...koliko samo ljudi mašta o njoj da je poseti. Kada spomenemo ime ove države samo krenu da se nižu sinonimi i asocijacije. Sa svojih 20 pokrajina, kao turistička destinacija, Italija zadovoljava i najkritičnije turiste.


Italijanska kuhinja se smatra jednom od najboljih ikada, mi postavljamo pitanje pa kako i ne bi...?! Za početak...Ah ta pasta... Opsesija Italijana testeninom je neverovatna i vidljiva na svakom koraku. U Italiji postoji preko 300 vrsta testenina, a prosečan Italijan godišnje konzumira skoro 25 kg testenine. Jela od testenine razlikuju se od regiona do regiona, ali su neka stekla međunarodnu slavu: Karbonara iz Rima, pesto iz Đenove i Bolonjeze iz Bolonje samo su neki od najpoznatijih primera. Međutim gde je pasta tu je i njeno veličanstvo, italijanska pizza. Svaki Italijan će vam reći da je prava, originalna pica zapravo Margerita, tako nazvana u čast kraljice Margerite Savojske, za koju je napravljena prvi put u Napulju u 19.veku. Ova pica je napravljena kao trobojnica, da bude poput italijanske zastave, te su tako njeni sastojci: sos od paradajza (crveno), mocarela (belo) i listovi bosiljka (zeleno). Veština pravljenja napuljske pice je toliko jedinstvena da ju je UNESCO priznao kao nematerijalnu svetsku baštinu. Želite li da okusite pravu italijansku picu, pravac za Napulj!


Gde god da se zateknete u Italiji sigurni smo da nećete popiti lošu kafu. Još jedna od asocijacija je italijanski espresso, svakako. Da li ćete ga popiti na brzinu, s nogu, za šankom kako to neretko čine Italijani ili ćete ipak sesti u neku lepu bašticu i degustirati svoju kafu, na vama je. Nemojte nikako zaboraviti i na ukusni kapućino, koji dobija naziv po boji mantije kapućinskog monaha, koji prema legendi se dosetio ovog pića. Samo imajte na umu, u poslepodnevnim časovima Italijani ne praktikuju da ga piju, i shvatiće da ste turista ako ga naručite u to vreme. Želite nešto da vas podigne, a volite slatkiše? Neka za to bude još jedan italijanski prepoznatljivi specijalitet.. u prevodu njegovo ime znači ,,digni me gore’’, a u pitanju je nadaleko poznat slatkiš iz okoline Treviza- Tiramisu. Odete li na Siciliju, nemojte se vraćati odatle a da ne probate njihov tradicionalan slatkiš- kanoli.


Hedonizma na sve strane, pa onda nije ni čudo što Italijani znaju zaista i da uživaju u životu. Iako tartuf nije izvorno italijanskog porekla, tu ga ima u izobilju, kao npr. u Toskani, i kada odete u Toskanu, obavezno probajte nešto od tartufa, da li namaze, da li salame sa tartufima, sireve... Velika je ponuda, a jedinstvena prilika da pojedete nešto od najcenjenije gljive na svetu. Kada ste već u Toskani probajte malo delikatesa od divlje svinje, nećete se pokajati, a usput i pekorino, preukusan sir koji je u rangu sa jos jednim sinonimom za italijanske proizvode, Parmiđanom. Samo ime govori o njegovom geografskom poreklu, u pitanju je Parma, koja će ga i zaštiti kao njihov autentičan proizvod, iz te regije. Ljubitelji sira, osećaće se kao u raju, naravno da je tu i mocarela, a koji vama još sirevi padaju na pamet?


Poneka čašica vina se preporučuje za krvnu sliku, ali u Italiji, zemlji vina, pazite se, da ne bude mnogo više jer ova zemlja je domovina vrhunskih vina! Duž cele čizme se nižu vinogradi i proizvode vina. Među najpoznatijim italijanskim vinskim regionima su Chianti (Toskana), Valpolicella (Veneto), Langhe (Veneto) i ne treba zaboraviti slatko vino Marsala sa Sicilije. U srednjem veku vino se pilo više od vode, čak su ga lekari prepisivali i deci i trudnicama, a danas da li znate ko je najveći konzument vina u Italiji? Ni manje ni više, nego Vatikan i papski presto.


Sever zemlje ima svog predstavnika po onome po čemu je Italija veoma poznata. Naravno da je u pitanju moda; Valentino, Gucci, Prada, Armani, Versace, Dolce e Gabbana, imena se samo nastavljaju i spisak se širi. Ljubitelji mode, da li ste bili u Milanu? Ako ste pasionirani, onda je period održavanja Fashion Week-a, kada morate otići u Italiju.  Spustimo li se malo južnije, dolazimo do regije Emilija Romanje gde se rađa luksuz i raskoš voznog parka. Ferari, Lamborgini i Maserati su među najpoznatijima i postoje muzeji posvećeni njihovoj istoriji i najomiljenijim modelima. Iako nije luksuzan, Fiat je takođe poznati italijanski proizvođač automobila. Jedna od najpoznatijih fiat kreacija je fiat 500, koji se pojavljuje na svim fotografijama koje prikazuju tipičnu italijansku scenu! A šta je još na tim fotografijama tipičnog italijanskog pejzaža? Pa njihova osa, iliti Vespa.


Duga i bogata istorija je nešto što je utkano kroz samu kulturu Italije. Od Etruraca, Grčkih kolonija, Rimljana, srednjeg veka i velikih porodica, koji će omogućiti rađanje humanizma i renesanse, upravo na ovom tlu i omogućiti da svoje mesto pod suncem dobiju imena kao što su Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Rafaelo, Đoto, Karavađo, Ticijan, Bruneleski, Bernini itd., tek je ovde spisak podugačak. Ali nije samo umetnost tu gde su bili dominantni, Italijani su se pokazali kao nacija sa sluhom, te tako još jedna od asocijacija je i muzika, ali ne moderna sa San Remom i njegovim festivalom, već klasična- opera. Opera je tradicionalna u Italiji i mnogi poznati operski kompozitori su italijanski: Pučini, Verdi, Rosini su samo neka od najpoznatijih imena. Jedne od najpoznatijih opera i pozorišta su takođe u Italiji: La Scala u Milanu i Arena di Verona su možda dve od najpoznatijih.


I gradovi su postali sinonimi sami za Italiju...te tako svi putevi vode naravno u večni grad, Rim. Najveći broj zaštićenih umetničkih dela i gradova od strane Uneska su u Firenci, kolevci renesanse. Delo ljudske greške, postade jedna od najslikanijih znamenitosti Italije- krivi toranj u Pizi. Romantika gondola, tajanstvenost maskenbala, mističnost kanala u Veneciji. Ljubav u Veroni. Pintoreskna sela nacionalnog parka Cinque Terre, kristalna jezera Komo i Garda, grad mode Milano, grad ,,calcio-a’’ Napulj, Kolumbov grad Đenova... Amalfi obala, najslikaniji deo primorja. Mafija sa Sicilije, trolove kućice u Alberobellu...


Italija je neiscrpna destinacija za koju nas vezuju mnogi pojmovi i pomisli i svakom će pružiti nešto, prema određenim afinitetima. Mi imamo jedan simpatičan izraz za to... Od Silvane do Nirvane...a kada pogledamo opseg države zaista i jeste tako... Koje su asocijacije iz vaše perspektive kada se spomene ova fantastična država?