Felix Travel BlogŠpanija Istorija i Kultura


Španija Istorija Kultura

Španija Istorija

Zašto morate posetiti Španiju?


Španija je dinamična i energična, obojena dramatično crvenom u zastavi i emocijama koje nosite iz nje kao turista. Tom doživljaju doprinosi živahan temperament njenih stanovnika, intenzivna melodija i koraci flamenka, dramatične boje u slikama njenih najpoznatijih umetnika i čarobni pejzaži u zalasku i izlasku sunca. Posetite neki od gradova Španije i uživajte u njihovoj raznovrsnosti, a opet jedinstvenosti koje čine mozaik Španije.


Istorija i kultura

Istorija Španije je bogata i raznolika, datira još od praistorije. Na Iberijskom poluostrvu živele su različite drevne kulture, uključujući Feničane, Grke i Kelte.


U 8. veku, Mauri, muslimanski osvajači iz severne Afrike, izvršili su invaziju i okupirali većinu poluostrva skoro 800 godina, ostavljajući značajan uticaj na kulturu i arhitekturu zemlje. Katolički monarsi, Ferdinand II od Aragona i Izabela I od Kastilje, ujedinili su različita kraljevstva i kneževine Španije u kasnom 15. veku, što je dovelo do stvaranja moderne nacionalne države. Tokom 16. i 17. veka, Španija je postala velika svetska sila, sa ogromnim teritorijama u Americi i Aziji, zahvaljujući svojim istraživanjima i osvajanjima koje su vodili istraživači kao što su Kristofer Kolumbo i Ernan Kortes. U 18. i 19. veku moć i uticaj Španije opadaju, gubitkom njenih kolonija u Americi i pojavom niza unutrašnjih sukoba i nestabilnosti. 20. vek su obeležili politički preokreti, uključujući Španski građanski rat i Frankovu diktaturu. Nakon Frankove smrti, Španija je prešla na demokratiju, a 1978. je usvojen novi ustav, što je dovelo do perioda političke stabilnosti i ekonomskog rasta.    


Danas je Španija poznata po svom kulturnom nasleđu, uključujući umetnost, muziku i kuhinju, kao i po plažama. Na njenoj teritoriji ćete naći mnogo kosmopolitskih i multikulturarnih gradova, ali i zabitih sela do kojih vode planinske staze koja čuvaju duh nekih starih vremena. Razne palate koje ćete ovde videti neobične su lepote i predstavljaju mešavine raznih stilova i govore o istorijskim previranjima na njenoj teritoriji. Neverovatna dela savremene umetnosti u vidu arhitektonskih čuda Antonija Gaudija i Salvadora Dalija govore o maštovitosti i lucidnosti  umetnika koji  dolaze sa ovih podneblja. U muzejima u Španiji  su izložena dela španskih slikara Pikasa i Veljaskeza, koji se smatraju nekim od najznačajnijih u svetu ikada.


Uživajte u čarobnim noćima u Španiji, ispunjenim flamenko muzikom i plesom. Ovaj energičan ples je ispraćen podjednako dinamičnim sviranjem na gitari i pravo je uživanje za oči i uši. Dodajte tome i prelepe narodne nošnje koje Španci tom prilikom nose, eto praznika za turiste!


Hrana i vino u Španiji su nadaleko poznati među gurmanima. Počnite od tapasa-malelnih zalogaja napravljenih od svežih i kvalitetnih namirnica. Zatim su tu paelja i gaspačo. Paelja je tradicionalno jelo koje Španci prave od pirinča i više vrsta mesa, a obavezan je i najskuplji začin na svetu-šafran. On ovom jelu daje slatkast i bogat ukus. Gaspačo je osvežavajuća čorba koja se sprema od svežeg povrća- paradajza ili krastavca, zavisi od region u kome se nalazite.

 


Šta morate videti u Španiji?

Krenite od Barselone. Ovaj grad se nalazi u severoistočnom delu Španije, na obali Sredozemnog mora. Glavni je grad Katalonije i drugi po veličini grad u Španiji posle Madrida. Prvi tragovi čoveka na ovoj teritoriji datiraju od pre 4000 godina. U rimskom periodu se Barselona zvala Barcino. Gotički kvart je najstarija oblast u Barseloni i nastala je u rimskom dobu. Ovde možete prošetati uskim uličicama i videti divne istorijske zgrade. U gotičkom kvartu  se nalazi Pikasov muzej. U okrugu Ešample su zgrade koje je projektovao čuveni Gaudi-Sagrada Familija i Kasa Batiljo. Napravite piknik u nekom od mnogobrojnih parkova Barselone, jedan od najlepših je svakako Park Guelj, još jedno zanimljivo delo Gaudija. Za kraj ostavljamo plažu Barseloneto, koja se smatra najpoznatijom u Barseloni.


Ljoret de Mar je letovalište u Španiji, izuzetno poznato među našim turistima. Njegove plaže su idealne i za opuštanje i za uživanje u svim vrstama aktivnosti. Ljoret de Mar je predivan katalonski grad,a njegova glavna plaža je duga preko kilometar i po i nagrađena je Plavom zastavicom za čistoću.


U katalonskom gradu Figueresu, u neposrednoj blizini Ljoret de Mara,  nalazi se Muzej Salvadora Dalija. On se smatra najvećim nadrealističkim objektom na svetu. Ovde se nalaze slike, nameštaj, skulpture, instalacije i grob ovog čuvenog umetnika. U samom centru grada nalazi se konceptualni objekat, posvećenoj njegovoj supruzi Gali.


Andaluzija je simbioza mavarske i evropske kulture na španskom tlu. Ovde možete videti zanimljive gradove, interesantna bela sela i neobična dela savremene umetnosti. Nalazi se u južnom delu Španije. Njena istorija datira još od praistorije, sa dokazima o nastanjivanju ljudi čak 5000 godina pre nove ere. U 8. veku nove ere, Andaluziju su osvojili Mauri, koji su njome vladali više od 700 godina. U 15. veku na vlast dolaze katolici. Takve istorijske promene su uticale na kulturu Andaluzije i obeležile su umnogome njenu arhitekturu.


U Andaluziji se nalazi Sevilja, rodno mesto Don Žuana. Posetite Alkazar, kraljevsku rezidenciju sa raskošnim vrtovima i palatama. Prošetajte Jevrejskom četvrti. Obiđite predivnu Seviljsku katedralu, koja ima najveći oltar i najstarije orgulje na svetu.


Ako ste za uživanje na plaži, tu je grad Marbelj. Ovaj grad je smešten u srcu obale Kosta de Sol i izgleda kao da je u njemu vreme stalo.


Za ljubitelje planinarenje i zimskih sportova, tu je planinski lanac Sijera Nevade. Njeni vrhovi čine skijanje mogućim u nekom od najjužnijih skijališta u delu Evrope, koja je čuvena po izuzetno toploj klimi. U podnožju ove planine nalazi se grad Granada. U Granadi se nalazi Alhambra, nastala u 13. veku. Crvena tvrđava, kako njen prevod glasi, jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u Španiji. U pitanju je najčuvenije delo islamske umetnosti na tlu Španije.