Felix Travel BlogValensija najsjajnija perla Mediterana


Valensija - najsjajnija perla Mediterana

Valensija najsjajnija perla Mediterana

Na mestu gde talasi toplog mediteranskog mora zapljuskuju prekrasne peskovite plaže Levantea, nalazi se čarobni grad Valensija. Ovaj fantastični španski grad koji i danju i noću zrači podjednakom lepotom, već vekovima neodoljivo privlači putnike iz celog sveta. Kada doživite i upoznate čudesnu Valensiju, zavolećete ovaj jedinstveni grad i zauvek ćete ga nositi u svome srcu.


Turistička agencija Felix travel iz Beograda u želji da svojim dragim putnicima što više približi ovaj veličanstveni mediteranski grad planira da uskoro u svoju bogatu ponudu uvrsti i avionske aranžmane za ovu neponovljivu destinaciju. Takodje, magičnu Valensiju možete upoznati i tokom putovanja koje naša agencija organizuje za Andaluziju. U svakom slučaju, Valensija sada postaje nezaobilazna tačka prilikom vašeg upoznavanja prelepe Španije.


Valensija se nalazi na ušću reke Turije u Balearsko more koje predstavlja jedan od najlepših kutaka Mediterana. Grad od 1982.godine predstavlja političko, privredno, kulturno i sportsko  središte istoimene španske pokrajine i po poslednjem popisu u njemu živi 810 hiljada stanovnika.


Valensiju su osnovali rimljani 138.godine pre Hrista kao naselje za veterane iz kantabrijskih ratova. Osnivač grada rimski konzul Decimije Brut Callaicus mu je dao naziv „Valentia“ što u prevodu sa latinskog zanači hrabrost ili snaga – što su bile glavne vrline rimskih legionara.


Nakon trista godina vizigotskog kraljevstva, grad 713. godine zauzimaju mavari iz severne Afrike i uključuju u sastav velikog Omejada kalifata. Arapska uprava u narednim vekovima donela je veliki uticaj orijenta, prvenstveno u arhitekturi, ali i u načinu života.


Ovaj zanimljivi period u istorijiskom razvoju Valensije, dugačak duže od pet vekova, okončan je 1238.godine kada je kralj Aragona Djaume I konačno zauzeo grad i uključio ga u svoje moćno i veliko kraljevstvo.


Po legendi noć pre zauzimanja grada, kralja Aragona je na mavarski kontra napad upozorio jedan slepi miš, koji ga je probudio iz sna. Od tada slepi miš predstavlja simbol grada i nalazi se na gradskom grbu. Nakon osvajanja Valensije kralj Djaume je na mestu nekadašnje dzamije započeo izgradnju velelepne katedrale „Seu“. Izgradnja katedrale je okončana 1262.godine. Stanovnici Valensije ponosno tvrde da se u ovoj prelepoj gotskoj katedrali nalazi Hristov Sveti gral iz kojeg je pio tokom poslednje večere. Ovu relikviju je 1436.godine katedrali u Valensiji poklonio kralj Aragona Alfonso V Veliki.


Iako je srednjevekovna Valensija prilično devastirana a njeno stanovništvo desetkovano tokom velike epidemije kuge 1348.godine, grad se ubrzano razvija i 1499.godine dobija svoj univerzitet, koji je jedan od najstarijih univerziteta na čitavom Mediteranu.


Tokom španskog gradjanskog rata grad je dve godine bio prestolnica republikanske vlade, nakon čega od 1939.godine nastupa višedecenijski  frankistički period.


Nakon velikih poplava koje je 1957.godine izazvala svojim izlivanjem iz korita reka Turija, odlučeno je da se njen tok izmesti i na dobijenom dreniranom zemljištu izgradi prekrasan park „Rio“. On je sada zasigurno jedan od najlepših parkova u celoj Španiji.


Ubrzo zatim od 90-ih godina 20.veka, Valensija sa izgradnjom brojnih objekata savremene arhitekture dobija jedan sasvim novi i veoma moderan izgled. Prvenstveno treba spomenuti velelepnu Palatu umetnosti – kraljica Sofija, delo arhitekte Santjago Calatrava koja je pravi biser savremene arhitekture, kao i najveći akvarium u Španiji – L’Oceanografic sa čak 45 hiljada morskih životinja iz čitavog sveta. Ovaj jedinstveni akvarijum je otvoren 2003.godine i od tada privlači sve posetioce ovog mediteranskog španskog grada, naročito decu.


Kada dodjete u Valensiju, pred vama se otvaraju vrata pravog gastronomskog raja. Valensijanska kuhinja je najbolja i najraznolikija u celoj Španiji. Preporučujemo da obavezno probate čuvenu Paelju. Ona predstavlja nacionalni specijalitet i svojim magičnim ukusom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Valensija ima veliki broj znamenitosti koje vredi posetiti. Turistička agencija Felix travel vas poziva da ih sve doživimo zajedno.


- Kapija Torres de Serranos koja je radjena u stilu valensijanske gotike od 1392 do 1398, koju je projektovao čuveni arhitekta Pere Balager. U početku je imala odbrambenu namenu a kasnije je služila kao zatvor za plemiće. Ova kapija obično predstavlja početnu tačku u obilasku grada.


- Gotička Katedrala „Seu“ posvećena Uspenju presvete Bogorodice. U periodu antike na ovom mestu se nalazio hram posvećen rimskoj boginji Veneri. Tokom vizigotske kraljevine izgradjena je crkva posvećena Svetom Vinsentu iz Saragose zaštitniku grada. Arapi pretvaraju crkvu u dzamiju i ukrašavaju je arabeskama i orjentalnom kamenom plastikom. Napokon, 1238.godine aragonski kralj Djaume I počinje sa izgradnjom današnje katedrale koja je trajala samo 24 godine. U 15. i 16.veku u katedralu su unešeni elementi renesanse. Posebno se ističe freska koju je radio poznati firentinski umetnik Frančesko Pagano po narudzbi pape Aleksandra VI. Freska koja se nalazi iznad oltara, prikazuje dvanaest apostola koji sviraju različite instrumente. U periodu baroka ona je prekrivena drugim freskama i tako je sačuvana.


U muzeju katedrale se nalazi zbirka od 90 radova iz perioda gotike, renesanse i manirizma, uključujući i dela čuvenog španskog umetnika Franciska Goje.


- Zvonik „Miguelete“ koji je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu, radjen u periodu 1381 do 1429.godine, predstavlja još jedno veličanstveno delo arhitekte Pere Balagera. Ovaj prekrasni gotički toranj sa 207 stepenika je visok 63 metra. U ovom tornju se nalazi pet velikih zvona. Toranj Miguelete  danas predstavlja jedan od najvažnijih simbola grada Valensije.


Turistička agencija Felix travel iz Beograda Vas poziva da upoznate ovaj magični grad na istočnoj obali Španije na najbolji mogući način. Avionski aranžmani učiniće da u budućnosti ovaj grad bude bliži i dostupniji. Osetite topli zagrljaj Mediterana u ovom čudesnom španskom gradu.
Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2023. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.