Letovanje Albanija 2023 Drač Vlora Saranda Ksamil Hoteli Cene
 
 

Letovanje Albanija 2023

Drač Vlora Saranda Ksamil Hoteli Cene

 

Možda ne zvuči tako egzotično, a možda zvuči pomalo avanturistički… U svakom slučaju, u poslednjih nekoliko godina sve više zvuči – turistički!
Uvidevši da mogu više i bolje, na zadovoljstvo i domaćeg stanovništva i stranaca, da iskoriste izlazak na Jadransko i Egejsko more, Albanija krupnim koracima ide ka zacrtanim ciljevima, da bude sve više na usluzi turistima i njihovim potrebama. Veliki napor se ulaže u što bolji marketing, kako bi se obala, duga oko 360 km, u što lepšem svetlu pretstavila onima koji planiraju svoje letovanje da provedu baš ovde, na albanskoj rivijeri.
Od severa ka jugu, izdvajaju se turistička mesta: Drač, ujedno i najstariji grad u ovoj državi, zatim Vlore, pa Ksamil i Saranda. Drač je udaljen oko 650km od Beograda, putem preko Kosova, a Ksamil je najudaljenji, oko 900 km, i smešten je naspram Krfa.
Ova turistička naselja se svake godine sve više uredjuju, grade, otvaraju se novi smeštajni objekti, restorani, uvode se nove aktivnosti, kako bi upotpunilo tutistički sadržaj gostiju.
Plaže su raznolike, od peskovitih do šljunkovitih, neke se naplaćuju, većina su javne, ali je more izuzetno čisto, i prijatno toplo.
Za mladju populaciju najatraktivniji je Drač, zbog velikog broja barova i živog noćnoć života. Sam Drač ima oko 11km plaža, sa kompletnim sadržajima, brojnim hotelima i restoranima. Za ostala mesta se može reći da svako ima neke svoje čari, nešto što privlači turiste i što možete iskoristiti: dobra kuhinja, riblji specijaliteti, odlična domaća vina (i crvena i bela), izleti (Tirana, arheološka mesta pod UNESCO-m Butrint, Djirokastra ili Berat, vožnja brodićima, antički ostaci Drača…), a svuda ćete naići na gostoljubivost lokalnog stanovništva, koje će Vam uvek biti na usluzi.
Ovde ćete doživeti spoj mediteranske klime, zanimljive istorije, bogatog nasledja, lepih plaža i pejzaža… jedan pravi bogati letnji mozaik, koji Vam se nudi i koji Vam je na raspolaganju!
Za mnoge će ovo biti nov letnji izazov, nešto drugačije, nova regija za istraživanje, nova država za upoznavanje!
Izaberite destinaciju po Vašoj meri!

 

 

Letovanje Albanija Drač 2023

DRAČ 2023  /€

 Letovanje Drač 2023...
 
AUTOBUS / SOPSTVENI PREVOZ
Letovanje Albanija Ksamil 2023

KSAMIL 2023  /€

 Letovanje Ksamil 2023...
 
AUTOBUS / SOPSTVENI PREVOZ
Letovanje Albanija Saranda 2023

SARANDA 2023  /€

 Letovanje Saranda 2023...
 
AUTOBUS / SOPSTVENI PREVOZ

 

 

Letovanje Albanija Vlora 2023

VLORA 2023  /€

 Letovanje Vlora 2023 
 
U PRIPREMI
Letovanje Albanija Vlora 2023

VLORA 2023  /€

 Letovanje Vlora 2023 - Autobuski Prevoz
 
U PRIPREMI
 

 

 

Albanija zanimljiva turistička destinacija


Letovanje Albanija je dugi niz godina bila poprilično zatvorena zemlja i malo toga se o njoj znalo. U ovoj možemo reći pomalo egzotičnoj zemlji, žive muslimani koji su i najbrojniji. Verovatno puno Vas ne zna da su stanovnici Albanije i katolici pa čak i pravoslavci, a ima i određeni broj ateista.

Možemo navesti kako je Albanija u poslednje vreme sve popularnija i posećenija turistička destinacija. U ovoj zemlji se turizam tek razvija i upravo je ova informacija izuzetno pozitivna za sve turiste koji je planiraju posetiti. Ako vas kopka da ove godine kao turističku destinaciju odaberete Albaniju, sigurni smo da nećete pogrešiti.


Albanija je u poslednje vreme sve popularnija i posećenija turistička destinacija!

Letovanje Albanija će Vas pre svega iznenaditi izuzetno ljubaznim i gostoljubivim ljudima, zanimljivim i atraktivnim planinama, brojnim pomalo mističnim tvrđavama i starom arhitekturom koja je odraz kulturnog i istorijskog nasleđa ove zemlje. Poznato je da su mnogi istorijski objekti u Albaniji pod zaštitom UNSECO-a.

Na arhitekturu značajno je uticalo njeno mesto u Mediteranskom basenu. Ovaj kraj se razvijao kroz bogatu istoriju pre svega zahvaljujući tome, što su ovaj prostor naseljavale brojne civilizacije poput Ilira, Starih Grka, Rimljana, Vizantijaca, Mlečana i Osmanlija, sve do Austrougara i Italijana. Brojni kolonizatori, osvajači i poznati trgovci, ovom kraju su vremenom doneli velike kulturne promene, koje su značajno uticale na tehnike i arhitektonske stilove gradnje objekata.

Ova zemlja ima netaknute doline, prelepe plaže, izuzetno čisto more, ali i kvalitetna pića i izuzetno raznovrsnu i kvalitetetnu tradicionalnu hranu. Verujemo da će za veliki broj turista sa naših prostora, boravak u Albaniji tokom letovanja biti i veliko, ali i prijatno iznenađenje pa i otkriće.


Prostor sadašnje Albanije značajno se razvijao zahvaljući tome što su ovaj prostor nastanjivale brojne civilizacije!

Nebitno je da li ćete do plaža na Jadranskom i Jonskom moru u Albaniji doći autobusom, avionom ili privatnim kolima, slobodno se opustite, uživajte i zaboravite na sve eventualne predrasude koje ste o ovoj zemlji imali. Jer gde god da se uputite u Albaniju, gde god da dođete, bićete oduševljeno dočekani od strane domaćina. I zato se nemojte ustručavati ako Vam je potrebna bilo kakva pomoć da pronađete ono što tražite, jer će vam meštani bilo kog mesta uz široki osmeh rado pomoći.

Mada vam mi svakako toplo preporučujemo da kompletnu organizaciju odlaska, smeštaja i boravka u hotelima na obali Jonskog i Jadranskog mora, prepustite turističkoj agenciji „Felix Travel“ iz Beograda.

Treba napomenuti pre nego što rezervišete neki aranžman za Albaniju da je ova zemlja izuzetno bezbedna za sve turiste iz bilo kog kraja sveta. Kriminal i eventualne pretnje terorizmom na izuzetno niskom nivou.

Roditelji sa malom decom bez razmišljanja mogu krenuti u ovu zemlju na godišnji odmor, jer je lokalno stanovništvo neverovatno gostoljubivo i jako vole decu. Možemo garantovati da će se gostoljubivi i izuzetno prijatni domaćini, svim silama maksimalno truditi da se u njihovom mestu osećate kao da ste kod svoje kuće. A kada budete kretali kući, poželeće vam dobro zdravlje i sretan put, ali i obavezno vas pozvati da i iduće godine dođete kod njih i budete njihovi gosti.


Stopa kriminala i pretnje terorizmom u Albaniji na izuzetno su niskom nivou!

Postoji i značajan razlog zašto se neki turisti rado vraćaju opet na letovanje u ovu zemlju, a to su prelepe plaže. Može se slobodno reći da Albanska rivijera poseduje plaže koje se svrstavaju čak i među najlepše u Evropi. Peskovite i šljunkovite plaže uz kristalno čisto plavo more, bez problema mogu konkurisati plažama u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji pa i Španiji. Najlepšim plažama na obali Jonskog i Jadranskog mora u Albaniji, smatraju se plaže Ksamil i Drimades (Drymades).

Svakako Vas moramo upoznati i sa Lagunom Karavasta, koja se smatra jednom od najvećih u Sredozemnom moru. Verujemo da će Vas zanimati da je ova laguna ujedno i dom Dalmatinskog Pelikana, vodozemaca, sisara, ali i preko 250 vrsta ptica. Kako smo saznali čak pet posto svetske populacije Dalmatinskog Pelikana, obitava u ovoj laguni.


Albanska rivijera poseduje plaže koje se svrstavaju među najlepše u Evropi!

Osim fanastičnih prelepih plaža na Jadranskom i Jonskom moru, poseduje brojna arheološka nalazišta, drevne gradove, prelepe šume, reke i jezera, koja će svakom posetiocu oduzeti dah. Predlažemo vam da se ne bazirate samo na kupanju u moru, već da izdvojite dovoljno vremena i obiđete i druge delove Albanije, zemlje koju još nazivaju i „Zemlja čudesa“.

Kao turistička ova zemlja za razliku od poznatijih i posećenijih destinacija, znatno jeftinija. Tirana je naravno kao glavni grad i najskuplji u svim elementima, ali je to tako i u glavnim gradovima svih drugih zemalja. Ako želite otići u neki otmeniji restoran, planirajte da će ceh za obrok jedne osobe biti sasvim pristojan. Ako želite jesti u nekom kafiću koji nudi i hranu, obrok za jednu osobu će naravno biti još jeftiniji.

Mnogi već znaju da je Albanska kuhinja jednostavno fenomenalna pa vam unapred preporučujemo da sa sobom na put ponesete komotniju garderobu, a naročito rastegljive suknje, pantalone ili trenerku. Sva jela koje nude restorani su izuzetno ukusna, a cene izuzetno pristupačne.


Albanska kuhinja je fenomenalna te vam preporučujemo da obavezno ponesete komotniju garderobu!

Preporučujemo vam da obavezno probate tradicionalni specijalitet Fegese (Fëgesë), lagano i sporo kuvano varivo od paprike, paradajza, začina, luka i sira. Tave Kosi (Tavë Kosi) je još jedan vrhunski specijalitet koji se priprema od pirinča, jagnjetine i tokom pečenja se pri kraju pripreme na jelo se stave jaja, a kada se servira na sto dodatno prelijejoš i  jogurtom. Verujemo da ćete poželeti probati i Speca me Đize (Speca me Gjize), papriku u svežem siru. Izuzetno zanimljivo jelo je i Birek (Byrek) kako ga domaćini zovu, jelo koje se priprema sa ljuskastim filo testom, koje se puni španaćem ili sirom.

A za one koji se žele nakon obilnog jela malo zasladiti, preporučujemo slatki dezert Trilece, inače kolač koji se priprema od tri vrste mleka. I naravno za sve ljubitelje slatkog, neizbežna je tradicionalna Baklava koju Albanski kuvari pripremaju od slatko slojevitog testa, koje se prelije slatkim sirupom.

Preporučujemo da deci svakako naručite nadaleko poznatu Limonadu ili Bozu. Za sve ljubitelje alkoholnih pića, preporučujemo da pre jela obavezno popiju čuveni konjak „Skenderbeg“ ili „Extra“, a ništa manje nije interesantan „Fernet“ gorki liker. Tokom večere preporučujemo da popijete kvalitetna vina, a ništa manje nisu kvalitetna ni Albanska piva.


Albaniju još nazivaju i „Zemlja čudesa“

Predlažemo Vam svakako posetu parkovima i muzejima zemlje. Unapred računajte na to da se u lokalima i prodavnicama prima samo Albanska valuta Lek, dok račun u hotelu možete platiti i kreditnom karticom. Treba ipak upozoriti na to da se platne kartice ne primaju baš svuda i zato je dobro da sa sobom uvek nosite gotovinu.

Ovo je i verski tolerantna država, tako ćete u svakom gradu ove zemlje na svakih nekoliko koraka videti džamiju, katoličku i pravoslavnu crkvu. U gradu Drač nalazi se drugi po veličini rimski amfiteatar na Balkanu, koji je izgrađen u 2. veku nove ere. U ono vreme mogao je u istom trenutku primiti čak 20.000 gledalaca, što iznosi šestinu populacije grada Drač u sadašnje vreme.

Izo-polifonija (iso-polyphony) jedna je od najstarijih tradicija pevanja akapela u Albaniji, a izraz Iso se odnosi na zvuk droniranja, koji prati izopolifono pevanje koje je povezano sa izonom vizantijske crkvene muzike. UNESCO je ovu neobičnu muzičku tradiciju i tip pevanja koja se neguje u Albaniji, uvrstio na listu Remek dela usmenog i nematerijalnog nasleđa čovečanstva.


Poseta parkovima Albanije uglavnom je besplatna!

Lokalni stanovnici imaju neobičan recept za rešavanje bilo kakvih problema pa da Vam objasnimo i recept: Ako imate loš dan, domaćini će Vam reći „Popij Raki“, ako vide da se ne osećate dobro, odmah će vam reći „Popij Raki“. Ako Vas boli glava, opet će Vam reći „Popij Raki“, ako vide da ste neraspoloženi, predlog je opet naravno „Popijte Raki“.

Raki je aromatični liker sa intenzivnim ukusom, koji se često aromatizuje Anisovim semenom. Raki se proizvodi od komine grožđa i poprilično je sličan poznatom piću Grapa. Ovo piće možete kupiti širom Albanije, ali se može nabaviti i u nekim zemljama Balkana. Verujemo da ste zapamtili kako piće Raki „leči“ sve probleme kod Albanaca, jer je za meštane bilo kog mesta, Raki jednostavno odgovor na sve.

Treba napomenuti kako se na obali Jadranskog i Jonskog mora u ovoj zemlji sluša muzika iz naših krajeva, a veliki broj ugostiteljskih radnika i prodavaca čak zna Srpski jezik. Verujemo da smo Vam ovim tekstom na neki svoj poseban način, približili Albaniju kao izuzetno zanimljivu turističku i avanturističku zemlju, koja turistima ima šta ponuditi.

Ako smo vas uspeli pridobiti korisnim informacijama iz ovog teksta i poželeli ste da svoj odmor provedete u ovoj zemlji, drago nam je. Zato predlažemo da odmah pozovete našu agenciju „Felix-Travel“ i odmah rezervišete neki od aranžmana, koje naša agencija ima u ponudi za Albaniju.

   

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Letovanje Ljoret de Mar 2023

LJORET DE MAR

358€

 

 

Letovanje Lutraki 2023

LUTRAKI

238€

 

 

Letovanje Montekatini 2023

MONTEKATINI

198€