Putovanje Barselona 2023

 

Putovanje Barselona 2023

Autobusom / Hotelski Smeštaj 

Putovanje Španija 2023

 

BARSELONA, glavni grad španskog modernizma, glavni grad Gaudijeve čuvene i, nadasve spektakularne arhitekture! Ujedno najveći španski lučki grad, najznačajniji industrijski i finansijski centar Španije, jedan od najomiljenijih gradova države i verovatno najdinamičniji grad Sredozemlja. Može se reći da zauzima jedan od najboljih geografskih položaja kakav može imati neki grad. Malo je gradova na obalama Mediterana, koji mogu da se pohvale takvim napretkom u građevinarstvu, lepom arhitekturom, bogatom kulturom i takvim razvojem, kao što to može Barselona.
Olimpijske letnje igre 1992. godine dali su Barseloni duh brzog života i poslovanja, čime je otpočelo jedno novo doba dubokih promena i razvoja u čitavom priobalju grada, pre svega na brdu Monžuik.
Ono što je simbol ovog grada, može se reći i cele Španije, to je prepoznatljiva nedovršena katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), delo katalonskog arhitekte Antonija Gaudija. Biće najviši objekat u gradu, kad se završi. Inače, ono što je najneobičnije, najčudnije a ujedno i najlepše u Barseloni, delo je ovog genija! Većina njegovih dela je na listi UNESCO-a kao neprocenjiva kulturna i umetnička vrednost. Pored Sagrade, kojoj je posvetio 40 godina svog života, treba posetiti i Park Guelj, na brdu iznad grada, zatim u šetnji najlepšim bulevarom Gracia posebno se zaustaviti i diviti se kućama CASA MILA i CASA BATLO. Nadomak čuvene, po mnogim pisanim vodičima i najlepše, pešačke ulice u Evropi - LA RAMBLA, može se videti još jedno Gaudijevo delo – Palata Guelj. Uz Ramblu je Gotska četvrt, prelep kvart na mestu nekadašnjeg srednjovekovnog grada, danas prepun restorana, raznih prodavnica, suvenirnica, starih objekata, poput Kraljevske palate, Gotske katedrale, Episkopskog dvora, ostataka zidina iz antičkih vremena…. Treba se popeti i na čuveno brdo Monžuik, na kom je mnoštvo raznih atrakcija i zanimljivih lokaliteta - Špansko selo, kompleks od 116 kuća, koji predstavlja sintezu španske arhitekture, iz svih delova države, zatim Nacionalni muzej Katalonije u Nacionalnoj palati, a u parkovskom prostoru brda su Vojni muzej, Arheološki muzej Katalonije, Etnološki muzej, Grčki teatar, Vila Albenis, čije je salone dekorisao Dali, uredjena Botanička bašta sa florom suptropskog pojasa pet kontinenata, zgrada Fondacije Huan Miro, Olimpijski muzej, Olimpijski stadion, Olimpijski bazeni, tereni…
Pre nego sto kročite na La Ramblu od obale, popnite se liftom kroz stub, na čijem vrhu je statua Kristofera Kolumba, jedan od simbola Barselone. Sama statua Kolumba, visoka je skoro 8 m. Nadomak njega je Pomorski muzej, kao i tržni centar u moru - "Maremagnum", raj za kupoholičare. Nedaleko je i Akvarijum, jedan od najvećih centara ove vrste u Evropi! Šetajuci Ramblom, imaćete priliku da se divite brojnim uličnim zabavljačima, ali nemojte propustiti da prošetate i kroz glavnu pijacu – Bouqeria, a posle nje, ubrzo stižete i do najvećeg i glavnog trga u gradu TRG KATALONIJE. Oko trga su trgovačke ulice, robne kuće, prelepi bulevari koji su oivičeni drvoredima, ujednačenim zgradama i fasadama, sa fantastičnim urbanističkim uredjenjem!
Ljubitelji sporta, posebno fudbala, ne propuštaju priliku da posete čuveni hram fudbala – Nou camp, sedište fudbalskog kluba Barselona, miljenika Katalonije.
Naravno, ima tu još mnogo toga zanimljivog, ali treba vremena za istraživanje, a za ovakav grad vremena je uvek malo…
Šlag na tortu svakom turisti je prisustvovanje spetaklu koji se priredjuje ispod Nacionalne palate – magične fontane - predstava muzike, boja i raznih vodenih oblika koji se pred vašim očima pretvaraju u pravu magiju… sa takvim utiskom svako poželi da se ponovo vrati u ovaj veličanstveni grad….
Kad se sve to uzme u obzir, Barselona je, bez preterivanja, civilizacijski, urbanistički i turistički gigant Evrope i sveta. Zato danas Barselona, kao retko koji grad na svetu, može da udovolji svakom profilu turiste i uvek je aktuelna destinacija, privlačna u svako doba godine.

 

Nica - Monte Carlo - Lloret de Mar - Montekatini sa fakultativnom posetom Cinque Terre i Barseloni
Autobusom   AUTOBUSOM / 9 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Avionom   AVIONOM 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 10 DANA

 

 


Šta videti u Barseloni
Barselona Istorija i Kultura
Barselona je glavni grad Katalonije

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Letovanje Ljoret de Mar 2023

LJORET DE MAR

358€

 

 

Letovanje Lutraki 2023

LUTRAKI

238€

 

 

Letovanje Montekatini 2023

MONTEKATINI

198€