Putovanje Italija Sardinija 2024

 

Putovanje Italija Sardinija 2024

SARDINIJA SA OBILASKOM LIVORNO, SASSARI, ALGERO, SMARAGNE OBALE (PORTO CERVO, PORTO ROTONDO I OLBIA) i OUTLET-a PALMANOVA

I FAKULTATIVNIM OBILASCIMA NEPTUNOVE PEĆINE, CASTELSARDO i KORZIKA (BONIFACIO)

 

Paket aranžman 7 dana: Autobuski prevoz + 2 noćenja u kabinama na trajektu + 3 noćenja sa doručkom na Sardiniji

 

HOTEL  4*
ohrid autobusom

/

Usluga

Br. dana/noći 7/5

BB

Redovna cena

/

SPECIJALNA CENA 

/

- plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke na dan uplate -

Putovanje Italija Sardinija 2024

Putovanje Letovanje Italija Sardinija 2024

 

ARANŽMAN OBUHVATA:

- Vanlinijski prevoz autobusom (visokopodni ili dabldeker, audio, video opremljenosti, prosečne udobnosti, bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr. tokom putovanja) na relaciji prema programu
- Smeštaj u hotelu sa 4* na bazi 3 noćenja sa doručkom u 1/1 ; 1/2 i 1/3 sobama
- Smeštaj na trajektu na bazi 2 noćenja u 1/1 ; 1/2 i 1/3 spavaćim kabinama (Livorno-Olbia, Olbia-Livorno)
- Panoramsko razgledanje i obilazak gradova po programu
- Usluge vodiča i pratioca grupe
- Agencijske usluge

 

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

- Troškove medjunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja
- Individualne troškove putnika
- Obaveznu turističku boravišnu taksu (plaćanje na licu mesta na recepciji hotela) : maj - 2€ po osobi po noći, okrobar - 1€ po osobi po noći
- Doplata za jednokrevetnu sobu 55€
- Doplata za jednokrevetnu kabinu 55€
- Fakultativne izlete

 

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI: (podložne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 25 putnika)

- Neptunove pećine - 25€ (vodič, ulaznica, autobuski prevoz)
- Castelsardo - 25€ (vodič i autobuski prevoz)
- Korzika (Bonifacio) - 90€ (autobuski prevoz, trajekt prema programu, karte za trajekt, vodič, karte za vozić do centra Bonifacia)

 

1. dan BEOGRAD
(Putovanje Sardinija 2024) - Sastanak putnika na parkingu Sava centra u 00:00 h , polazak u 00:30 h . Vožnja kroz Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i graničnih formalnosti. U popodnevnim časovima dolazak u Livorno. Livorno je najvažnija luka i treći najveći grad u pokrajini Toskana. Obilazak Livorna u pratnji vodiča: Katedrala San Frančesko di Asi iz XVII veka, Piazza Grande, crkva San Đovani Batista, crkva Santa Katarina, tvrđava Forteza Vekija... Slobodno vreme za uživanje do ukrcavanja na trajekt. Noćenje u kabinama na trajektu.

2. dan SARDINIJA
(Putovanje Sardinija 2024) - Dolazak na Sardiniju u prelep grad i luku Olbia. Nastavak putovanja do grada Sassari. Sassari je drugi po veličini i značaju grad na Sardiniji. Tokom drugog svetskog rata sačuvao je gradsko jezgro sa mnogobrojnim crkvama, muzejima... Obilazak grada sa vodičem: katedrala Svetog Nikole, fontana Fonte Rosello, palazzo Ducale, trg piazza D Italia... Slobodno vreme do polaska za Algero. Dolazak u Algero i smeštaj u hotel. Posle kraćeg predaha obilazak i upoznavanje grada sa vodičem. Neobičan spoj katalonske i Italijanske tradicije, sjajnog šarma i neobičnog ambijenta ovaj grad čine potpuno drugačijim. Sjajna arhitektura, a posebno neobičnih 7 kula koje su nekada služile za odbranu grada, mali trgovi i autentične uske ulice ostaviće na Vas poseban utisak. Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan ALGERO - NEPTUNOVA PEĆINA - CASTELSARDO
(Putovanje Sardinija 2024) - Doručak. Slobodno vreme u Algeru ili mogućnost fakultativnog obilaska Neptunove pećine gde možete uživati u jednoj od najzanimljivijih prirodnih atrakcija na Sardiniji. Naime, reč je o pećini koja se pruža uz samo more. Kopnenim putem dolazi se autobusom do vrha Capo Caccije, tj. rta koji se strmo nadvija nad zapadnim prilazom Algeru. Odatle se do same pećine spušta niz kozje staze, od čak 600 stepenika koji vode do Neptunove pećine. Nemojte se obeshrabriti jer je spuštanje prilično jednostavno i pruža se prelep pogled ka moru i okolnim pećinama. Posebnu draž sem pećinskog nakita (stalaktiti i stalagmiti), pećini daje i jezero koje je povezano morem. Pećina je dobila ime po neobičnim zvucima koji se čuju iz jezera, pa deluje kao da Neptun, Bog mora, besni. Pauza za fotografisanje i uživanje. Povratak u Algero. Slobodno vreme ili mogućnost fakultativnog obilaska grada Castelsardo. Živopisni srednjovekovni grad koji se hrabro uzdiže na vrhu džinovskog rta, izranjajući iz mora, do samog neba. Grad poznat po domaćim proizvodima (ovčji sir, liker od mirte...) i prelepim peščanim plažama. Slobodno vreme do povratka u Algero. Noćenje.

4. dan KORZIKA
Doručak (lunch paket za izletnike). Slobodno vreme ili celodnevni fakultativni izlet na Korziku. Vožnja autobusom kroz Sardiniju do luke Santa Teresa Gallura, odakle se ukrcavamo na trajekt za Korziku. Vožnja i uživanje u pogledu na prelepe pejzaže. Dolazak na Korziku i iskrcavanje u luku Bonifacio. Bonifacio se sastoji od donjeg grada u kome je smeštena luka sa restoranima i prodavnicama i gornjeg grada koji se nalazi na samoj litici i prava je atrakcija za sve turiste koji posete ovaj prelep grad. U pratnji vodiča obilazimo : stepenice Aragonskog kralja koje se nalaze na samom vrhu grada i spuštaju se prema moru, Bonifacijska crkva (nalazi se nad velikim podzemnim rezervoarom), vojničko groblje... Slobodno vreme za uživanje u gradu a preporuka agencije Felix Travel-a je da probate kolačiće od kestena. U dogovoreno vreme ukrcavanje na trajekt. Povratak u Algero. Noćenje.

5. dan SMARAGDNA OBALA
Doručak. Pakovanje stvari u autobus i napuštanje hotela. Polazak ka čuvenoj Smaragdnoj obali (Costa Smeralda). Nalazi se na severoistočnoj strani ostrva. Poznata po roze nijansi granitnih stena, delovima borovih šuma, neobično plavo kristalnoj boji mora i lepoti divljih uvala. Nadaleko se zna da tamo letuje i svetski džet-set. Centar Smaragdne obale je grad Porto Cervo, koji važi za jednu od najprestižnijih turističkih destinacija na svetu. Raj za hedoniste i sve one koji su ljubitelji mediteranske prirode, belih peskovitih plaža i luksuza u svakom pogledu. Slobodno vreme. Nastavak puta prema gradu Porto Rotondo, koji je drugi po veličini grad na Smaragdnoj obali i poznat po noćnom životu. Slobodno vreme do polaska za Olbiu. U Olbii ćete uživati u tipičnim malim, bučnim italijanskim trgovima, urednim i živim fasadama sa cvetnim terasama. U dogovoreno vreme ukrcavanje na trajekt za Livorno. Noćenje u kabinama na trajektu.

6. dan LIVORNO - OUTLET CENTAR PALMANOVA
Dolazak u Livorno. Iskrcavanje sa trajekta i nastavak puta ka outlet centru Palmanova. U njemu Vas očekuje više od 90 poznatih svetskih brendova. Uživanje u šopingu ili kraći predah u nekom od mnogobrojnih restorana i kafića. Nastavak puta kroz Sloveniju i Hrvatsku ka Srbiji.

7. dan BEOGRAD
Dolazak u Srbiju u prepodnevnim časovima.

 

NAČIN PLAĆANJA:

- Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 15 dana pre početka putovanja
- Plaćanje kreditnom karticom: Visa, Master, Maestro, Dina, (isti uslovi kao gotovina)
- Preko računa: uz profakturu izdatu od strane TA FELIX TRAVEL-a

 

OPISI I LOKACIJA HOTELA:

Putnici će biti smešteni u navedenim ili sličnim hotelima na osnovu raspoloživosti. Potpisivanjem Ugovora o putovanju stranka prihvata svaki hotel odgovarajuće kategorizacije i opisa navedenog u Programu putovanja. Organizator odmah po zvaničnoj potvrdi rezervacije od strane partnera, obaveštava putnike o nazivu hotela putem sajta www.felixtravel.rs.

NAZIV I OPIS SMEŠTAJA:

Hotel Alghero Vacanze 4* algherovacanzehotel.com/ nalazi se na 5 minuta hoda od plaže San Đovani u Algeru. U ponudi su klimatizovane sobe sa besplatnim pristupom WiFi mreži. Sobe su uređene u tradicionalnom sardinijskom stilu i u svom sastavu imaju TV, mini-bar i sopstveno kupatilo sa fenom za kosu i toaletnim priborom. Pojedine sobe nude balkon.

 

NAPOMENE U VEZI SMEŠTAJA:

• U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova.
• Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
• U pojedinim smeštajnim objektima treći i četvrti ležaj mogu biti pomoćni. Dimenzija i izlged pomoćnog ležaja zavise od smeštajnih objekata, može biti sofa na razvlačenje, ali je uglavnom manjih dimenzija u odnosu na standardni ležaj.
• Organizator putovanja ne može da utiče na razmeštaj po sobama, jer to isključivo zavisi od recepcije smeštajnog objekta.
• Putnik je dužan da poštuje pravila smeštajnog objekta i sam snosi odgovornost usled sankcionisanja od strane osoblja.
• Organizator putovanja, zadržava pravo rasporeda po sobama, u skladu sa strukturom soba smeštajnog objekta. Ukoliko postoji mogućnost u datom momentu u smeštajnom objektu, putnici će dobiti vrstu kreveta (bračni, razdvojeni) po želji, sobe jednu do druge, na istom spratu itd. Agencija se trudi da izađe u susret željama putnika, no često ovakve stvari nisu izvodljive – te ih ne možemo garantovati.

 

VAŽNE NAPOMENE:

• NE POSTOJI MOGUĆNOST ODABIRA SEDIŠTA Agencija pravi raspored sedenja , uzimajući u obzir starija lica , porodice sa malom decom, trudnice kao i vreme uplate. Potpisivanjem ugovora putnik je dužan da prihvati mesto u autobusu koje mu dodeli agencija. Naknadne izmene nisu moguće.
• Dozvoljeni prtljag jeste 1 putna torba čija dimenzija – dužina+širina+visina ne prelazi 158cm. Maksimalna težina prtljaga je 20 kg.
• Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije… Cene fakultativnih izleta su podlložne promenama u zavisnosti od broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Neophodan minimum za izvođenje fakultativnih izleta je 30 putnika. U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika cena fakultative podložna je promeni prema uslovima lokalne agencije ino-partnera, organizator izleta tj. ino-partner zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate,te se organizator ne može smatrati odgovornim za fakultativne izlete. Prema pravilima organizatora fakultativnih izleta ( ino-partnera) naknadno odustajanje već prijavljenih putnika ne podleže povraćaju uplaćenih sredstava. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti.
• Putnik koji svojim neadekvatnim ponašanjem uznemirava druge putnike, ometa vozače i pratioca u poslu ili ugrožava realizaciju programa putovanja, biće odmah isključen sa putovanja i sva odgovornost prelazi na njega bez prava na žalbu i povraćaj novca. Agencija zadržava pravo krivičnog gonjenja nesavesnog putnika usled gore navedenih okolnosti.
• Putnik je dužan da poštuje satnicu određenu od strane predstavnika agencije na putovanju, u suprotnom predstavnik agencije ima pravo da putnika isključi sa putovanja.
• Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilaska, termina polaska...)
• Putnici koji imaju za cilj putovanja i posetu pojedinim institucujama, savetujemo da se putem internet informišu o radnom vremenu istih kao i o tome da li je potrebna rezervacija termina za posetu.
• Predviđeni raspored privremenog zaustavljanja: zaustavljanje radi usputnih odmora predviđeno je na svakih 3-4 sata vožnje na usputnim stajalištima, a u zavisnosti od raspoloživosti kapaciteta stajališta i uslova na putu agencija određuje mesta za pauzu i dužinu iste. U turističikim autobusima nije moguća upotreba toaleta, putnici mogu u skladu sa programom putovanja na pauzama koje se prave ( u zavisnosti od lokacije i opremljenosti benzinske stanice) istu iskoristiti za upotrebu toaleta.
• Organizator putovanja zadržava pravo promene sadržaja programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta, radovi na putu….
• Za sve ove slučajeve, ukoliko na strani putnika dođe do bilo kakve štete i/ili nepredviđenih troškova usled nepoštovanja navedenih uputstava i napomena, organizator putovanja ne snosi odgovornost već celokupan iznos štete i/ili dodatnih troškova snosi putnik.
• Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja. Od momenta prijavljivanja, stvaraju se administrativni troškovi organizatora putovanja. Felix travel zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine promotivne ponude, kao i za zaposlene u firmama sa kojima zaključi poseban ugovor.
• Organizator zadržava pravo da putem PROMOCIJA i LAST MINUTE ponuda proda svoje slobodne kapacitete po cenama koje su drugačije od onih u cenovniku. Stranke koje su uplatile aranžman po cenama objavljenim u redovnom cenovniku nemaju pravo da potražuju nadoknadu na ime razlike u ceni.
• Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja na punoletno lice –pratioca.
• Agencija ne snosi odgovornost za neispravnost pasoša ili vize, niti je odgovorna ukoliko pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Posledice gubitka ili krađe pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave snosi putnik. U slučaju plaćenog putovanja koje nije realizovano usled neispravnosti putne isprave ili gubitka tokom trajanja programa putovanja, putnik nema pravo na refundaciju i snosi svu odgovornost.
• Pogranične službe prilikom pasoške kontrole mogu zatražiti od putnika da pokaže novčana sredstva (kartice , gotovina…), kao i međunarodno zdravstveno osiguranje.
• Preporuka je, da se putnici sa novim crvenim pasošima, informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju ...) na web-stranici Delegacije Evropske unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije.
• U slučaju uvođenja viza za državljane Republike Srbije, svi putnici su u obavezi da organizatoru dostave na vreme potrebnu dokumentaciju, a o uslovima i plaćanju viziranja će naknadno biti obavešteni.
• Proveriti 2 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa.
• Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. Za državljane Srbije ne postoji vizni režim za navedene zemlje u program.
• U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
• Agencija ne snosi odgovornost za sve informacije date usmenim ili elektronskim putem, validan je samo pisani program putovanja istaknut u prostorijama agencije.

Aranžman je radjen na bazi minimum 60 prijavljenih putnika.

 

 

Sardinija putovanje 2024

KORZIKA

Jedinstveno francusko ostrvo smešteno u Mediteranskom moru, 11 km severno od Sardinije, a južno od italijanske luke Djenove i Cvetne rivijere. Na ostrvu živi oko 325.000 stanovnika, a dve trećine ostrva su planine. Ima čak 20 vrhova sa visinom od preko 2000 m. Planine se strmo spuštaju ka zapadnoj obali, koja je razudjenija, a ka istočnoj obali prelazi u ravnice, koje se stapaju sa obalom.

 

Po veličini je četvrto ostrvo na Mediteranu, a poseban je region (pokrajina) u okviru Republike Francuske, sa glavnim gradom Ajačo.

 

Vegetacija Korzike je bujna. Veći deo ostrva je prekriven aromatičnim žbunjem, čiji se mirisi prenose daleko do mora, pa tako Korzika ima naziv „Mirisno ostrvo“. Primetne su i šume hrasta, kestena, korzikanskog bora...

 

Ekonomija ostrva je uglavnom bazirana na turizmu, a onda i na gajenju citrusa, groždja i maslina.

 

Najveći aduti Korzike su mediteranska klima, prelepi pejzaži i veličanstvena obala, a sve to zajedno promoviše turizam ovog ostrva.

 

Isto tako, meštani su ponosni na to što je baš ovde rodjen jedan od najvećih vojskovodja Evrope, Napoleon Bonaparta! Glavni grad Korzike je i njegovo rodno mesto, tu je Muzej, kao deo Gradske kuće. Aerodrom ovog grada takodje nosi njegovo ime.

 

Korzikanci su, inače, specifičan narod. Oni ljubomorno čuvaju svoj nacionalni identitet, i svuda to ističu.

 

Još uvek se na više mesta po ostrvu mogu videti rasuti ostaci megalita, utvrda i naselja iz perioda od pre 3000. godine pre nove ere. Naravno, ima i ostataka od vremena vladavine Rimljana, od 3.veka pre nove ere. Dok u drugoj polovini 18.veka nije pala pod upravu Francuske, smenjivali su se osvajači i vladari… Nekada stecište pirata, danas stecište turista iz celog sveta!

 

(Avan)turistima na Korzici je na raspolaganju više centara za ronjenje, jer je to ovde izuzetno aktuelno, i iznad svega – atraktivno! Upustite se u avanturu istraživanja delova Mediteranskog mora koje je pod zaštitom UNESCO-a, sa vodičima obučenim za ovu vrstu aktivnosti.

 

Na Korzici ćete doživeti dodir sa prirodom, uživanje u moru i na peščanim plažama, u upoznavanju kulturnog nasledja, a kroz sve to se provlači i specifična gastro-ponuda, riblji specijaliteti i ljubaznost meštana. Korzika nudi i različite pejzaže, jedinstvene na Mediteranu, neobičnu obalu dugu preko 1000 km, sa klifovima, malim uvalama, zanimljivim poluostrvima…

 

Ako tražite beg od svakodnevnice, za boravak ovde nije bitno godišnje doba! Uverićete se i sami! Istražite pravi dragulj Mediterana, još uvek nedovoljno istražen...

 

CASTELSARDO

Na oko 30 km severoistočno od Sasarija, jednog od najvećih gradova na Sardiniji, na obali Mediteranskog mora smestilo se malo mesto Kastelsardo, u zalivu Asinara. Samo mesto pripada Provinciji Sasari i istorijskom regionu Anglona. U njemu živi samo oko 5000 stanovnika.

Očaravajući gradić, hrabro se uzdiže na vrhu džinovskog rta koji se, izranjajući iz mora, uzdiže u nebo. To je pravi biser retke lepote smešten u centru tog zaliva koji se prvobitno zvao „Herkulovo ostrvo”.

Celo selo je podignuto na litici i u celosti je opasano zidinama (sa čak 17 sat-kula), a čine ga drevne stare kuće, ulice i sokaci koji presecaju celo selo, prateći obod rta na kom se nalazi.

Selo obuhvata blago zatalasana brda u zaledju, bele peščane plaže, ali pre svega more u nijansama plave i zelene.

Među mnogobrojnim civilizacijama koje su svoje tragove ostavile širom Sardinije, arheolozima je najzanimljiviji tajanstveni narod Nuragi koji je na Sardiniji, i samo na Sardiniji, živeo u 2. veku p.n.e. Ostavili su masivne monolitne strukture rasute po celoj Sardiniji, pa tako i u okolini Kastelsarda postoje arheološka nalazišta, koja treba posetiti.

Sadašnje naselje Kastelsardo datira iz 12.-13.veka, a osnovano je za vreme dominacije Djenovljana i porodice Doria. Osim arhipelaga Madalena, to je bio poslednji grad na ostrvu koji se pridružio Kraljevini Sardiniji.

Tvrdjava Doria je dobro očuvana i dalje je u savršenom stanju nakon skoro hiljadu godina i gleda na ceo grad, zaliv i luku. Još uvek je moguće videti je u izvornom obliku, a dom je jednog od najposećenijih muzeja na Sardiniji - Museo dell’Intreccio Mediterraneo, gde su tradicionalno pletene korpe i drugi artefakti izloženi javnosti. Inače, tvrdjava je u svom originalnom obliku, jer nikad nije uništavana. Kada je vedro vreme, odavde se može videti susedno ostrvo Korzika.

Pletenje korpi je ovde tradicionalan zanat, po kom je mesto poznato, a tu su i drugi zanati koji čine Kastelsardo trgovačkim centrom.

Nadomak Kastelsarda, uz put ka selu Sedini, je Slonova stena, jedan od simbola Sardinije. Ima veliki arheološki značaj, jer su unutra uklesane drevne grobnice, koje datiraju iz prenuragijskog perioda. „Slon“ je visine oko 4 m, a nastao je erozijom.

Katedrala Kastelsardo je u Starom gradu, na kraju poluostrvu koje zalazi u more, a do nje će vas voditi uzdignuti zvonik, koji je prvobitno bio svetionik. Kombinacija je katalonske gotike i renesanse. U katedrali je mali muzej.

Ima još jedna crkva, na 100 m od Katedrale, a zove se Santa Maria delle Gradizie. Odavde počinje velika manifestacija Lunissanti (Sveti ponedeljak), svake godine, nedelju dana pre Uskrsa. Završa se na Sveti petak. Ovi obredi mešaju hrišćanske elemente sa paganskim i potiču iz vremena kada su seljani slavili dolazak proleća i novu poljoprivrednu sezonu.

Zapadno od Starog grada je luka Kastelsarda. Istočno su rasporedjene lepe plaže.

Kastelsardo je poznat po svojim tipičnim jelima od ribe, posebno jastozi alla castellanese, ali i paukovi, ježevi i drugi morski plodovi. Ne propustite priliku da uživate u nekim od ovih delicija, dok imate veličanstven pogled koji se otvara pred vama na zaliv Asinara, sa terasa nekih od najboljih restorana.

Mnogi turisti koji posećuju ovo mesto najviše budu zadivljeni veličanstvenom očuvanom srednjovekovnom arhitekturom. Zahvaljujući prelepim plažama i gradskom pejzažu koje nudi, nije ni čudo zašto je tako privlačno.

Otkrijte zašto je ovo mesto na listi 100 najlepših italijanskih sela!

 

BONIFACIO

Na krajnjem jugu francuskog ostrva Korzike, smeštena je luka i mesto Bonifacio, glavna veza sa susednim italijanskim ostrvom Sardinija. Na toj italijanskoj strani je luka Santa Teresa Gallura, a izmedju je 11 kilometara širok prolaz Bonifacio. Nekada je bilo jedno kopno, ali u dalekoj geološkoj prošlosti vulkanske aktivnosti su učinile svoje...tako su nastala dva ostrva, koja su danas povezana trajektima.

Bonifacio ima oko 3000 stanovnika. Mesto je prepoznatljivo do izuzetno dobro očuvanoj citadeli, kao i po svom atraktivnom položaju.

Malo je gradova koji se mogu pohvaliti tako dramatičnim, naizgled nesigurnim položajem kao Bonifacio! Za ovo mesto se kaže da je „grad litica i klifova i najbolje čuvana tajna Francuske”… Stene, isklesane zajedničkim dejstvom mora i jakih vetrova, prirodna su tvrđava koja je vekovima čuvala selo.

Smešten na vrhu krečnjačkog rta koji erodira i koji ulazi u more, od istoka ka zapadu u dužini oko 1,5 km – ovaj prizor mora da se vidi da bi se verovalo!

Kad to sagledate, onda možete da doživite Stari grad, smešten u pomenutoj citadeli iz 9.veka, čije zidine okružuju grad. Stari grad je renoviran kako bi sačuvao istorijske vrednosti, i nudi turistima fascinantan splet ulica i uličica za istraživanje. Ovaj deo grada je na 70 m iznad nivoa mora. Izmedju gornjeg i donjeg dela grada se lako stiže, postoji mali turistički voz koji ih povezuje i olakšava kretanje.

Braserije, kafeterije i barovi uz šetališta i na trgovima, šopovi ručnih radova i suvenira, kao i poznati butici garderobe, ponosno ističu svoju robu u lepo dekorisanim prostorima i prosto mame prolaznike.

S druge strane, crkve i palate obezbedjuju interesovanje za ljubitelje istorije i arhitekture.

Sa severne strane Starog grada ušuškala se luka za pristup ribarskim brodićima i jahtama, a uz luku su i poznati restorani sa ribljim specijalitetima. Kad duvaju jaki vetrovi, ribari ne mogu da isplove.

Poseta Citadeli je pod obavezno za sve koji dolaze u ovo mesto! Isto važi i za tzv.“panoramsko spuštanje“ (posle kog sledi „panoramski uspon“) Escalier du Roi d’Aragon, čijih 187 stepenica vode do obale mora, a isklesane su na južnoj litici.

Početkom jula, u okviru Festivala Lumi, Bonifacijeve ulice i istorijske zgrade osvetljene su desetinama različitih svetala. Francuski deo Svetske serije Red Bull Cliff Diving održava se u Bonifaciju.

Tokom leta grad je izuzetno živ, a na severnoj strani uvale u kojoj je Bonifacio, formirale su se dve male ali fascinantne plaže sa kristalno čistim morem.

Ako boravite u blizini Bonifacija između aprila i oktobra, posetite samostan Saint François četvrtkom uveče, kako bi uživali na koncertu korzikanske polifone pesme (paghjela), tradicije koju je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

Ko god se uputi na jug Korzike, Bonifacio mora da vidi i da poseti! Ovaj spoj prirodne i istorijske atrakcije, treba da se doživi, a uz sve to, tu je i pogled na susednu Sardiniju! Jedinstveno okruženje Bonifacia, čini i celo mesto – jedinstvenim!

 

NEPTUNOVA PEĆINA

Jedna od najvećih prirodnih atrakcija na italijanskom ostrvu Sardiniji je svakako Neptunova pećina, smeštena na severozapadu ostrva, blizu mesta Algero.

Pećina pripada Regionalnom parku prirode Porto Conte. Ime je dobila po rimskom bogu mora, Neptunu i najveća je pećina na ostrvu.

Smatra se da je pećina starosti preko 2 miliona godina i bogata je stalaktitima (pećinski oblici koji „padaju„ od gore ka dole) i stalagmitima (pećinski oblici koji se formiraju od dole ka gore).

Otkrio ju je jedan sardinijski ribar krajem 18.veka i od tada se istražuje, pa je vremenom postala prava turistička atrakcija.

Ulaz u pećinu se nalazi samo oko metar iznad nivoa mora, u podnožju 110 metara visokih litica Capo Caccia, pa se pećina može posetiti samo kada je voda mirna. Dostupno za turiste je samo nekoliko stotina metara pećine, od ukupno istraženih oko 4 kilometra. Poseta se odvija sa njihovim vodičima, a može da traje do 45 minuta.

Do pećine se može spustiti sa parkinga Capo Caccia, pa preći 654 stepenika („Kozje stepenice“), ukupne dužine 400 metara, koje idu u cik-cak, uz otkrivanje predivnih pejzaža sa pogledom na plavo more i nebo, kako se spajaju na horizontu. Ovo je zaista neverovatno mesto, koje bi trebalo da doživite kada posećujete Sardiniju. Iz luke u mestu Algero postoje redovni brodići, koji prevoze turiste ka Pećini, a vožnja traje oko 40 minuta, uz divne prizore u toku vožnje.

U pećini je formirano i jezero, dugo oko 120 metara. U tom prvom delu pećine, zidovi, delimično osvetljeni spolja, izgledaju sjajni, sa mramornim odsjajima jedinstvene zeleno-plave boje. Tu i tamo sa nepravilnog svoda vise retki stalaktiti različitih debljina i oblika.

Posle kraćeg spuštanja od jezera, stiže se do SALA DELLE ROVINE - SALA RUŠEVINA, nazvana tako zbog oštećenja koje su posetioci naneli tokom 19. veka, a krase je veliki stalaktiti.

Zanimljiva je i takozvana SALA DELLA REGGIA – SALA KRALJEVSKE PALATE. Ostaćete fascinirani spektaklom, koji bistra voda jezera pravi a uz kolosalne stubove, uzdignute i do 9 metara visine!

Ima tu još pećinskih hala i zanimljivosti, a na kraju ture Vas čeka nešto zaista neobično i veselo! Nećemo sve da Vam otkrijemo! Neka Vas zaintrigira ovaj neobičan speleološki lokalitet, koji je svakako vredan posete. Nećete pogrešiti, doživite jedinstveno iskustvo o kom ćete dugo pričati!

 

ALGHERO

Na 230 km severno od glavnog grada ostrva Sardinija, smešteno je mesto na obali Mediteranskog mora – Algero.

Kroz vekove svi osvajači su ostavljali neki svoj trag vremena, koji se i danas uočava u spletu različite arhitekture, navika, običaja… nekada su ovaj grad zvali „mala Barselona“, jer su ovim prostorom vladali Španski vladari, a s druge strane, kao i Barselona, i Algero ima jaku vezu sa morem. Njihova crkva San Francesco, gradjena je u gotsko-katalonskom stilu i spada u red najimpresivnijih na ostrvu! Sa snažnim katalonskim nasleđem, mnogi ljudi u Algeru i dalje govore katalonskim dijalektom specifičnim za ovaj grad, zajedno sa sardinijskim i italijanskim.

Verovatno će Vam najjači prvi utisak ostaviti stari grad Algera, jer je sačuvao istorijski duh, uske ulice i uličice popločane kaldrmom, a jedan deo izlazi i na luku. Sačuvali su se fortifikacije, kule i bastioni, kao i bedemi, a sve to najviše iz perioda 16.veka. Prvi bedemi oko mesta podignuti su još u 13.veku. Ceo stari grad je sačuvao katalonsku srednjovekovnu arhitekturu. Pravo mesto za večernje šetnje i uživanje u zalasku sunca je Promenada uz bedeme.

U starom gradu nećete odoleti nekom od brojnih manjih kafeterija ili tratorija, iz kojih mami miris espresa ili nekog sardinijskog specijaliteta! Naravno, pored toga, ovde je sve podredjeno turistima, pa ćete imati priliku i da izaberete razne suvenire. Prednjači ponuda nakita od crvenog korala, što je specifično za ovaj deo obale Sardinije. Ako Vas više zanimaju korali, pravo mesto za posetu je Muzej korala sa raznim prikazima, a crveni se smatra najlepšim.

U srcu starog grada je Duomo, sa svojim zvonikom odakle se pruža fantastičan pogled na čitavu okolinu! Ne propustite da zavirite u najstariju crkvu u gradu, Santa Barbaru!

U ovom gradu, sa oko 45.000 stanovnika, nalazi se i treći Univerzitetski centar na Sardiniji, a sedište je Departmana za arhitekturu i dizajn.

Algero ima svoju luku za pristup brodićima i manjim jahtama, i odavde kreću krstarenja ka spektakularnoj Neptunovoj pećini!

Ova prirodna i speleološka atrakcija, za koju je utvrdjeno da je starosti oko 2 miliona godina, nalazi se u sklopu Regionalnog parka prirode Porto Conte. Za ljubitelje prirode i šetnji, ovo je pravi raj! Tu su uredjene staze za pešačenje, vidikovci, prelepi predeli i pejzaži, pogledi na obalu, a možete susresti i divlje konje ili jelene!

Algero je pravo mesto da se ovde provede nekoliko dana na suncu, na divnim plažama u okruženju, da se uživa u fenomenalnoj hrani i specijalitetima i da se obidje istorijski centar.

Sigurno je da ovo šarmantno primorsko mesto ima zanimljivu arhitekturu i istoriju, što se prepliće sa očuvanom prirodom i njenim lepotama.

Prelepi i očaravajući Algero oduvek je bio u dodiru sa morem, zaštićen na neki način, a isto tako, to more mu je pružilo priliku da postane jedno od najprivlačnijih destinacija na Sardiniji! To more mu je pružilo razvoj i život!

 

Putovanje Italija Sardinija

KORZIKA

 

SARDINIJA

...


Šta posetiti na Sardiniji
Šta videti na Sardiniji
Sardinija Istorija i Kultura
Sinonimi Italije

 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Nova Godina Milano Doček 2024

MILANO DOČEK 2024

189€

 

 

Nova Godina Toskana Doček 2024

TOSKANA DOČEK 2024

199€

 

 

Nova Godina Azurna Obala Doček 2024

AZURNA OBALA DOČEK 2024

219€