Felix Travel BlogLetovanje Grčka Lutraki Peloponez


Letovanje Grčka Lutraki Aranžmani

Letovanje Grčka Lutraki Autobusom

Neosporno je da je Grčka jedna od mediteranskih zemalja koja je omiljena milionskom broju turista širom sveta. Grci su ponosit narod, koji zna šta poseduje, glasno se diči time i ne libi se da sa svakim to nacionalno blago i podeli i da svakog znatiželjnika upozna sa svojom tradicijom, koja seže u vekove pre nove ere... a kada Vas upoznaju sa svojom Eladom, zaljubiće te se u nju, u njenu istoriju, običaje, mitologiju, prelepe plaže, ostrva, kristalno plavo more i nikada joj nećete reći ,,Adio’’- da tako i Grci kažu...znali ste i jednu grčku reč, a da niste i slutili... reći ćete joj samo ,,Ta leme’’- Vidimo se...do iščekivanja sledećeg puta...

Taj sledeći put će biti jedinstven i drugačiji, jer Grčka je prevelika da se istraži, i uvek ima zanimljivih kutaka za koji niste ni slutili da je toliko lep...takav jedan je i na jugu Grčke, nedaleko od Atine i Korintskog zaliva, koji je naša sledeća meta za uživanje. Felix travel uvek je tu za Vas sa novim idejama, i putovanjima, koja su autentična i na kojima je uživanje u svakom smislu te reči uvek u imperativu, te tako smo za Vas pripremili Grčku na drugačiji način, gde ostavljamo iza sebe i Olimp i Kasandru i Solunsku regiju i idemo dalje, južnije, ka jednom od najpoznatijih letovališta Peloponeza... ka Lutrakiju.


Lutraki je najstarija banja u Grčkoj!

Sudeći prema legendama i zapisima, niko drugi do Spartanaca su dolazili ovde da se oporave nakon bitke. A ono što mitologija nam još govori jeste da boginja Artemida štiti sve one koji se kupaju ovde, stoga su joj Grci zahvalni, a i mnogobrojni turisti koji dođu ovde, za lekovita svojstva mineralne vode, koja sadrži sumpor i bikarbonatne jone. S obzirom da je u gradu banjsko lečilište, sve je i uređeno i prilagođeno za šetnju i Lutraki se može pohvaliti različitošću od letovališta na severu Grčke.

Lutraki je prepoznatljiv po prelepom šetalištu, prepunom restorana i barova, tradicionalnih taverni i prodavnica, koje ide duž obale, te tako u večernjim satima predah od lagane šetnje, uz poslednje zrake sunca, možete napraviti uz čuveni Frape, možda spoznati razliku između grčke i naše domaće kafe, koji svi nazivaju turskom, te glad utoliti nezaobilaznim girosom i suvlakijem i sve to zaliti možda nekim domaćim vinom, ili pak tradicionalnim uzom, i sve to po cenama koje Vas neće odbiti da svoj hedonizam upotpunite! A mi ćemo Vam otkriti kako to Grci uživaju, te kad smo u Grčkoj, zašto se ne bismo i ponašali tako? Felix travel zato Vam poručuje: ,, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ’’- Živeli!

U Lutrakiju ćete uživati na dugoj skoro 4 km, šljunkovitoj plaži koje zapljuskuje plavo, nestvarno čisto i prozirno more.  Kako biste sebi zagarantovali još jednu lepu uspomenu i priuštili sebi prizor koji ostavlja bez daha, preporuka Felix-a je da na kraju šetališta odete do vodopada i uživate malo u toj oazi mira.
Znamo da pretpostavljate da tu kupanju nije kraj, te ćemo zajedno staviti na mnogobrojne plaže Felix travel zastavice i obogatiti ovo naše putovanje, a jedno od takvih mesta je nedaleko od Lutrakija.


Jedna od najlepših laguna u Grčkoj je Vouliagmeni!

U regionu Vouliagmeni, samo nekoliko kilometara od centra Lutrakija, koji je okružen prirodnom borovom šumom, nalazi se prelepo istoimeno jezero. Ceo pejzaž je jednostavno fenomenalan, pogled oko vas samo oduzima dah, u kombinaciji sa kristalno čistim, plitkim plavim morem, vrhunskom mediteranskom gastronomijom, sigurni smo da će Vas očarati.  
Kako bi to bio baš Vaš odmor iz snova obilazimo i dva ostrva magičnog Peloponeza: ostrvo Poros i Speces.


Okupajte se na ostrvu Poros u ,,Zalivu ljubavi’’ sa Vašom voljenom osobom!

Poros je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru. Da li je čar ovoga mesta u blizini kopna, ili u stepenasto uzdignutim kućicama i crkvicama, pa  sve do velike stene na kojoj se nalazi centralni zvonik, prelepe plaže ili sama atmosfera, svakako privlači ponajviše Grke, Atinjanine, koji begom od gradske vreve mir traže ovde.   Još jednom ostrvu beže Grci, te ga žargonski nazivaju i ostrvom aristokratije, jer su ovde dolazila velika grčka imena njihove elite... u pitanju je ostrvo Speces.

 

Ostrvo Speces je ostrvo glamura, gde je vožnja automobilom zabranjena!

Speces je jednostavno čaroban. Tradicionalne kuće, pravi biseri grčke arhitekture, naspram bogatih vila poznatih Grka, romantične i napuštene uvale, neko bi rekao čak i raj na zemlji... Uživaćete u nestvarno lepim prizorima i u miru koje ovo ostrvo pruža. Možete se popeti na visoki greben odakle se pruža neverovatna panorama na zaliv i celo ostrvo, i upijati miris borovine tako dragocene za zdravlje, ili jednostavno leškariti na najpoznatijoj tu plaži Agio Anargiri i upijati sunčeve zrake... ali to nije sve, jer ovde se nalazi i jedna od najlepših prirodnih atrakcija na ostrvu - pećina Bekiris.


Peloponez je mesto gde se susreću mitologija i više hiljada godina stara istorija!

Najveće poluostrvo Grčke, Peloponez, u prevodu bi imalo ime Pelopovo ostrvo, odnosno ostrvo legendarnog kralja Frigije, i oduvek je imalo veliki značaj, od perioda antike pa do savremenog doba, i verovatno je jedna od najvažnijih tačaka kada se krene stazama antičkih Grka. Tu su bili jedni od najznačajnijih megapolisa stare Grčke, a svakako nama najpoznatiji Sparta i Mikena. Te će Vas tako na ovom putovanju Felix travel povesti još uvek vidljivim koracima Starih Grka...

Prva grčka civilizacija na kontinentalnom delu krenula je da se razvija upravo na Peloponezu i to iz mesta Mikena. Nekada je Mikena bila jedan od najznačajnijih gradova Grčke. Danas o tom vremenu mogu da posvedoče ostaci mikenskog grada, kiklopskog kružnog zida i Lavljih vrata koje podsećaju na slavnog kralja Agamemnona, koji je Grke poveo u Trojanski rat.

Ono što Peloponez još čuva od zaborava je i najpoznatiji i najbolje očuvan od svih antičkih amfiteatra-Epidaurus. Ono što je kuriozitet jeste što je i dalje aktivan i što može primiti 14.000 gledalaca, a pored toga poznat je i po nenadmašnoj akustici! Kako? Tako što i u poslednjim redovima, na visini negde od 22 m je moguće razumeti svaku izgovorenu reč na pozornici, bez ikakvog zvučnika i moderne tehnologije. Leti se tu održavaju ,,Svečane igre Epidaurusa˝.

Ono što je još simbol Peloponeza, novijeg datuma, ali ideja je iz antičkog perioda... je Korintski kanal! Ideja prokopavanja ovog kanala koji bi spojio Jonsko i Egejsko more se javila još tokom vladavine tiranina Perijandara u šestom veku pre nove ere. Međutim, gradnja kanala je završena tek krajem 19. veka, nakon što je moderna Grčka stekla nezavisnost, i to ne biste verovali kako su ga gradili... ručno, lopatama! Građen je jedanaest godina, jer je kompanija koja je započela posao bankrotirala.
Gde li je to mesto odakle kreće moderna grčka istorija? Sa Felix travelom ćete biti u mogućnosti i to da saznate!


Nafplio, nekadašnja prestonica Grčke!

Da li ćete reći Nafplio ili Nafplion, sasvim je svejedno, jer u oba slučaja ste u pravu. Kada se spomene ime ovo grada, uzgred idu i mnogi epiteti koji ga opisuju, a mi možemo reći da je pravi mediteranski biser ovog dela Grčke.

Grčka je prepuna mitoloških priča, te ćemo mi tako i iskoristiti priliku da Vam i jednu od mnogih ispričamo, i to upravo o imenu ovog grada, koji donosi nedoumice. Prema mitologiji  Nafplije, po kome je grad i dobio ime, je bio sin boga Posejdona i Amimone. Sinovi Nafplija su bili Ejaka i Palamid, koji je imao nadimak Mudri i koji je učestvovao u Trojanskom ratu zajedno sa Agamemnonom, Odisejem, Ahilom i ostalim junacima koji su krenuli u pohod na Troju. Odisej je bio ljubomoran na Palamida zbog njegove mudrosti i u svojoj zavisti optužuje ga da je izdajnik i da je sarađivao sa Trojancima, pa je Palamid, iako nevin, osuđen na smrt. Kada je Palamidov otac saznao da mu je sin mrtav i da je za to odgovoran Odisej, odlazi u Kavo Doro i grčke brodove, koji su se vraćali iz Troje, u gnevu navodi na podvodno stenje. Danas, jedna od tvrđava (ima ih tri ovde) nosi naziv po Palamidu, i  podignuta je na visini od 216 metara i do nje iz grada vodi skoro 1000 stepenika uklesanih u brdo.

Nafplio karakteriše i da je bio prva prestonica moderne Grčke, kada su se Turci povukli sa Peloponeza, pa je i zgradu tadašnjeg prvog Grčkog parlamenta moguće videti u ovom gradu. A šta ćete još moći da vidite tamo?  To Vama prepuštamo, da krenete sa nama u avanturu i da zajedno uživamo u čarima ovog magičnog grada.
Videli smo prvu prestonicu moderne Grčke a kako ne videti i sadašnju? Te tako nas put vodi ka Atini, da zaokružimo ovu našu grčku putišestviju.


Kolevka antičke civilizacije, koja na svakom koraku čuva taj antički duh- Atina!

Antika, arheološki muzej, filozofi, sa svojim antičkim školama, licejima, Akropolj, ime boginje Atine u čiji grad ste došli i koje odzvanja na svakom ćošku, trgu... Čuveni Evzoni, mladi vojnici u tradicionalnim fustanelama, koji 24h dnevno čuvaju stražu ispred Groba neznanog vojnika, i čija smena, na svaki sat, koračajući u klompama na kojima se nalazi 400 eksera od kojih svaki predstavlja jednu godinu provedenu pod Turcima, je prava senzacija i još jedan od simbola Atine.

 O svemu tome se priča, čim zakoračite u glavni grad Grčke. Međutim tim Felix travel-a Vam uvek otkriva i neke zanimljivosti i činjenice koje možda niste znali, kao na primer da se u komšiluku Akropolja skriva jedno brdo Filopapu, na kojem se nalazi zatvor u kojem je svoj život okončao Sokrat popivši otrov. Filopapu je bilo poznato i kao magično brdo na koje su u antičkoj Atini veliki filozofi i pisci odlazili da prenoće verujući da će baš tu dobiti potrebnu inspiraciju za svoja dela.

Svi će Vam reći da posetite Sintagmu i Plaku, najpoznatije trgove u Atini, a mi ćemo Vas i uputiti na Kolonaki, mondenski kvart u kojem se nalaze najbolji atinski barovi i klubovi. Mnogi će Vam pričati o sirtakiju, a mi ćemo Vas upoznati i sa originalnom grčkom muzikom - rebetikom!

 Želite li još da saznate, da iskusite Grčku na pravi način? Onda je idealno rešenje da krenete sa nama i ovaj put na destinaciju kojoj se svi rado vraćaju i upoznate Grčku na drugačiji način, na način Felix travel-a, kako ste već godinama navikli! Stoga, dragi naši... ,,Pame Ellada’’- Idemo u Grčku i ,,Kalhmera’’ još jednom lepom druženju... Jer kada ste na odmoru, i kada se nalazite baš tamo gde ste i želeli, sve Vam je uživanje!