Felix Travel BlogSicilija Istorija i Kultura


Sicilija Istorija Kultura

Sicilija Istorija i Kultura Italija

Upoznajte mirisnu i zavodljivu Siciliju!

Sicilija je popularizovana u kriminalističkim filmovima kao kolevka organizovane mafije. U ovim žanrovskim filmovima porodice koje se bave kriminogenim radnjama često potiču sa Sicilije i oni su ponosni na svoje korene. Na taj način, popularizovana je muzika koja dolazi sa ovih prostora, hrana, jezik i tradiciju. Tako se može reći da su ti i takvi filmovi koji prikazuju lošu stranu jednog društva učinili dosta za veličanje jedne kulture. Međutim, Sicilija je mnogo više od toga. Ona je dom predivnih građevina, veličanstvenih pejzaža i  plaža na kojima se možete opustiti. Uživajte u melodičnim zvucima Sicilije dok šetate njenim strmim kaldrmama i osećate zavodljive mirise koji su godinama inspirisali parfeme najpoznatijih modnih kreatora. To su mirisi svežine mora, agruma, i slatkaste arome delicija koje prave njihove bake.


Istorija

Sicilija je ostrvo koje se nalazi u Sredozemnom moru, južno od italijanskog poluostrva. Po grčkoj mitologiji, Sicilija je postojbina kiklopa Polifema koga je oslepeo grčki heroj Odisej. Ime italijanskog ostrva ima drevne korene. Plemena koja su nekad naseljavala ova mesta zvala su se Sikani, a njihove zemlje Sikanija. Ovi narodi su na kraju pokoreni od strane niza spoljnih sila, uključujući Grke, Kartaginjane i Rimljane.


Tokom srednjeg veka, Sicilijom je vladao niz različitih arapskih i normanskih dinastija, koje su ostavile trajan uticaj na kulturu i arhitekturu ostrva. U vekovima koji su usledili, Sicilija je postala ključni centar mediteranske trgovine i njome je vladao niz različitih stranih sila, uključujući Špance i Burbone.


U 19. veku, Sicilija je postala deo novoformirane Kraljevine Italije i igrala je ključnu ulogu u borbama zemlje za nezavisnost i ujedinjenje. Tokom 20. veka, Sicilija je bila obeležena političkim i društvenim nemirima.


Kultura

Tokom šetnje po ostrvu, ostaćete bez daha zbog velelepnih građevina koje ovde odolevaju vekovima istorijskih previranja ili prirodnih nepogoda. Svaka od kultura koja je boravila na ovom tlu, ostavila je svoj neizbrisiv pečat. Ostrvo je tokom vekova oblikovalo niz različitih kultura i civilizacija, uključujući Grke, Rimljane, Arape, Normane i Špance. Sicilijanska arhitektura je mešavina raznih stilova, uključujući starogrčki i rimski, arapski, normanski i barokni. Stoga ovde možeti videti drevne grčke hramove, rimske ruševine, srednjovekovne zamkove i katedrale i barokne palate i crkve.


Sicilija je poznata po svojim živahnim festivalima i proslavama, koji odražavaju duboke katoličke i paganske korene ostrva. Ako se zadesite u vreme proslave nekog od praznika, prisustvovaćete živopisnoj svetkovini sa svim autohtonim običajima i zanimljivom muzikom. U prvoj polovini 19. veka se ovde pojavilo Sicilijansko pozorište lutaka, koje se razvilo iz tradicije uličnih pevača. Ovaj svojevrsna dramska atrakcija je zaštićena od strane UNESKO-a, kao nematerijalna baština čovečanstva.


Poseta Siciliji je nepotpuna bez prepuštanja hedonističkim uživanjima. Italija je zemlja velikih gurmana koji zaista znaju da cene užitak koji pružaju kvalitetne namirnice sklopljene u vrhunsko jelo i kapljici dobrog vina kojom će to zaliti. Sicilija nikako nije izuzetak. Morate probati jelo arancini, normansku pastu i morske plodove. Arancini su kuglice spravljene od pirinča, a pasta se tradicionalno ovde sprema sa sardinama. Uz pečenu ribu se obično poslužuje salata sa narandžama, a od sireva je ovde popularan pekorino. Čokolada iz Modiče se priprema sa puno egzotičnih začina koje joj daju jedinstven ukus. Za kraj ostavite tortu kasata, kanole i saltkiše sa pistaćima i bademima.


Šta morate videti?

Krenite od glavnog grada, Palerma. U ovom prelepom gradu ćete videti raskošnu Katedralu iz 12. veka. Na Trgu Vigliena ćete videti četiri fontane baroknog stila koje predstavljaju četiri godišnja doba. Obiđite elegantni Teatro Masimo i Zisa palatu, pomalo zastrašujuće Katakombe Kapucinera, a onda se uputite na jednu od brojnih pijaca. Za kraj ostavite leškarenje na suncu na peskovitoj  plaži Mondelo.


Gradić Monreale se nalazi na 11 kilometara od Palerma. U njemu se nalazi jedinstvena Monrealska katedrala. Ova građevina iz 12. veka je poznata po svojim veličanstvenim zlatnim mozaicima, koji zauzimaju površinu od preko 6000 kvadratnih metara.


Uputite se u drugi po veličini grad na Siciliji, Kataniju. Katanija je ekonomski i univerzitetski centar istočne Sicilije. Nalazi se ispod Etne i više puta je uništavan i iznova građen. Poznata je dobro po svojoj baroknoj arhitekturi i urbanom dizajnu. Prošetajte Trgom Belini i uživajte u užurbanom tempu koji grad ima i bogatom noćnom životu.


Sicilija je dom brojnih dobro očuvanih antičkih i rimskih ruševina, uključujući Dolinu hramova u Agrigentu, koja sadrži niz dobro očuvanih drevnih grčkih hramova, i rimski amfiteatar u Sirakuzi, koji datira iz 3. veka pre nove ere.


Planina Etna je jedan od simbola Sicilije, zaštićen od strane UNESKO-a. Ovo je najveći aktivni vulkan u Evropi. Uprkos tome, Etna je jedan od najpopularnijih turističkih lokaliteta. Uživaćete u obliasku ovog, moramo naglasiti, bezbednog vulkana, bez obzira na to da li ste odlučili da ga upoznate skijanjem, snoubordingom ili usponom do kratera. Etna se pojavila iz mora pre oko milion godina, a prva erupcija se dogodila otpirlike pola miliona godina kasnije. Ime označava peć, a ovo vulkansko zemljište je korisno za odgoj voća. U grčkoj mitologiji je zabeleženo da je Zevs zarobio smrtonosno čudovište Tifona ispod Etne. Antički pisci su verovali da njegova aktivnost plod rada Hefesta ili Kiklopa.


Radnja romana Maria Puza i  čuvenog filma Frensisa Forda Kopole Kum dešava se jednim delom u selima Sicilije. Krenite njenim stazama kako biste ispratili doživljaje porodice Korleone iz ove čuvene trilogije. Možete naći crkvu u kojoj se Majkl Korleone venčao ili lokal u kome je ugovarao svoje venčanje.


Na kraju ostaju predivne plaže Sicilije. Kefalu je peskovita i prostrana, idealna za porodični turizam. Plaža Skopelo je popularna među ljubiteljima ronjenja zbog svoje biserno čiste vode i bogatog biljnog i životinjskog sveta u njoj. Kala Rosa je malo izolovana jer se nalazi na ostrvu Favinjana, ali vredi se otisnuti na put kako biste uživali u njenim prirodnim lepotama.Skala de Turči je okružena sedimentnim liticama i nalazi se na južnom delu ostrva. Smatra se jednom od najlepših plaža Sicilije.

Logo Felix

FELIX TRAVEL DOO

Matični broj 20957654

PIB 108232145


+381 11 40 599 56

Obilićev Venac 18/4.5 - 4.6 City passage

office@felixtravel.rs


Radno vreme:

radnim danima (ponedeljak - petak) 10 - 19h

subota 10-15h

nedelja - neradni dan

PRATITE NAS


    Tik Tok

Yuta
Yuta Garancija Putovanja
Triglav Osiguranje
Komercijalna Banka

O NAMA


Turistička agencija Felix Travel osnovana je 2013. Felix Travel poseduje licencu za Organizatora turističkih putovanja u zemlji i inostranstvu. Licenca OTP - 94/2021 kategorija A od 05.10.2021. i Garanciju putovanja. Članica je nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA.

Agenciju čini tim mladih i ambicioznih ljudi sa višegodišnjim iskustvom u oblasti turizma. - koji su u svakom trenutku posvećeni da ostvare najviše standarde i očekivanja svih klijenata.

OPŠTI USLOVI PUTOVANJA         |      SERTIFIKAT      |      BONITET      |      UGOVOR O SUBAGENTURI      |      NAJAVA ZA ORGANIZATORA      |      ZAŠTITA PODATAKA O LIČNOSTI
Felix Travel Putovanje Letovanje Last Minute First Minute Leto Popusti Ponuda Povoljno Autobusom. Akcija Aranžmani Jeftino Odmor Cene Vikend Metropole Evropski Gradovi Obilasci Fakultativni Izleti. Najbolje Mesto Najlepše Najpovoljnije Najjeftinije Destinacije 2024. Hotelski Smeštaj Prevoz Avionom.