Putovanje Bolonja 2024

 

Putovanje Bolonja 2024

Bolonja 2024


Putovanje Italija 2024

 

La dotta, la rossa, la grassa – učena, crvena, debela… To je BOLONJA!

Na 900 km od Beograda, u italijanskoj regiji Emilija-Romanja, smestila se Bolonja, grad nauke i najstarije evropsko univerzitetsko središte, ali i grad špageta, mortadele i harmonične arhitekture.

Zbog svog izuzetnog položaja, Bolonja ima treći po prometu aerodrom u Italiji i najznačajnije železničko čvorište države. Kroz grad je nekada prolazio čuveni put Via Emilia, koji je uticao na njegov razvoj i naseljavanje. Po toj trasi danas se šetaju ljubitelji šopinga, jer je to glavna trgovačka ulica Via Ugo Bassi. Istoriju je davno zamenilo moderno doba… ali istorija se ne zaboravlja!

A da malo pojasnimo epitete koje Bolonja ponosno nosi:

Učena – ovde je još 1088.godine osnovan univerzitet, pa tako u gradu i danas postoji čitav kvart fakulteta, instituta, škola…

Crvena – kada bi bacili pogled na krovove zgrada i palata, sa neke visoke kule grada, uočljiva bi bila crvena boja crepova.

Debela – grad je poznat po svojoj kuhinji, brojnim tratorijama, osterijama, u kojima se najviše konzumiraju špagete, taljatelje, torteline, mortadela, sirevi….

Pored gastronomije i obrazovanja, ovde ima dosta „materijala“ i za ljubitelje umetnosti, arhitekture, kulture. Na najvećem trgu u gradu smeštena je crkva Svetog Petronija, peta po veličini na svetu, sa najdužim meridijanom ucrtanim na podu, iz 17.veka, i sa kontroverznim prikazom Muhameda na ogromnoj slici. U njoj je Karlo V 1530.godine krunisan za cara. U okruženju crkve je i Gradska kuća, Arheološki muzej, Biblioteka Borsa u kojoj se mogu videti rimski ostaci nekadašnjeg grada, fontana Neptuna… Na par minuta peške od glavnog trga, stiže se do dve krive kule, prepoznatljivih simbola Bolonje. Asineli (97m) i Garisendi (48m), tornjevi jedan do drugog, dobili su imena po plemićkim porodicama koje su ih izgradile kao simbol svoje moći. Ako se popnete na Asineli, divićete se panorami i pogledu na grad sa visine. Iza tornjeva je studentski i univerzitetski kvart, u kom možete posetiti i Nacionalnu pinakoteku, sa delima Tintoreta, Đota, Rafaela....

Osobenost Bolonje su tremovi, natkriveni prolazi, koji su sa nizom stubova spojeni i štite od sunca, a i od kiše. Ima ukupno 38 km natkrivenih trotoara u istorijskom centru gradu, i oni su pod zaštitom UNESCO-a.

Zanimljive su i crkve San Domeniko, sa skulpturom Mikelandjela i Santo Stefano, sa grobnicom Svetog Petronija i katakombama.

Možda će vam biti neobično da i u ovom gradu vidite kanale, ali može biti veoma interesantno da prošetati po kvartu kog zovu „mala Venecija“, da vidite Canale delle Moline, Ventana canale...

Kako god i kad god, vreme vam ne može pokvariti šetnju gradom… iskoristite svaki trenutak da uživate u svemu što ovaj grad nudi i ima da Vam pokaže. Upoznajte najveći očuvani srednjovekovni centar nekog grada, šetajte skrivenim uskim ulicama, divite se lepo aranžiranim izlozima, bučnim barovima, osetite atmosferu ovog bogatog italijanskog grada, koji mami svojom bogatom istorijom, ali i – trpezom!

 

Sa fakultativnim obilascima FERARA - BOLONJA - SAN MARINO - RAVENA
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
Sa fakultativnim obilascima FERARA - BOLONJA - SAN MARINO - RAVENA
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 6 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA
PROGRAM U PRIPREMI
Autobusom   AUTOBUSOM / 5 DANA

bolonja putovanje

bolonja putovanje autobusom

bolonja putovanje italija

putovanje bolonja


Putovanje kroz Emilija Romanju
Bolonja Rimini Istorija i Kultura
Najlepši gradovi u regiji Emilija Romanja

 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Nova Godina Milano Doček 2024

MILANO DOČEK 2024

189€

 

 

Nova Godina Toskana Doček 2024

TOSKANA DOČEK 2024

199€

 

 

Nova Godina Azurna Obala Doček 2024

AZURNA OBALA DOČEK 2024

219€