Letovanje Grčka Peloponez 2024
Letovanje Grčka Peloponez 2024

 

Letovanje Grčka Peloponez 2024

Paket aranžman / Sopstveni prevoz

 

Priča o Peloponezu je priča o Pelopu, legendarnom kralju Frigije, koji je kasnije vladao i Arkadijom i Ilijom. Bio je sin Tantala, a kada je pobedio sa svojom kočijom na hipodromu, kao pobednik je dobio za ženu Hipodameju. Oni su imali mnogo dece, od kojih su najpoznatiji Atrej, Tijest, Pitej (Tezejev deda)...Od Pelopa počinje vladavina loze Pelopida, koji su odigrali važnu ulogu u gradovima Peloponeza, koji su tad bili na vrhuncu moći.

Primetićete na karti da poluostrvo ima oblik dudovog lista, pa je zato u srednjem veku imalo naziv „moreas“-dud na grčkom jeziku. Antičko ime je bilo Peloponisos-Pelopovo ostrvo.

Tu su plodne ravnice, među najplodnijim u Grčkoj. Okružuju ga Jonsko, Sredozemno i Egejsko more. Na ovom poluostrvu nalazi se Argolida, provincija koja je jedan veliki arheološki muzej pod otvorenim nebom, jer ovde su čuveni antički gradovi Olimpija, Tirint, Argos, Naflion, Epidaurus, Mikena, Nemea.

Olimpijske igre su se u praistorijsko vreme održavale ovde na Peloponezu, u Olimpiji, kada su se okupljali takmičari iz svih gradova Grčke i njenih kolonija.Tu je i čuvena Sparta, iz 9.v.p.n.e., nekadašnja vojna sila Grčke. Menelaj je sa lepom Helenom vladao Spartom. Sa Peloponeza su Paris i lepa Helena Trojanska pobegli za Troju gde su se tajno venčali, a na Peloponezu je po predanju rodjen bog šume Pan.

Turci osvajaju Grčku i ostaju ovde skoro 5 vekova, a onda je ovde, na Peloponezu, i počela borba za nezavisnost. Po oslobađanju, Naflion je bio do 1834. glavni grad Grčke.

U toku boravka na Peloponezu ne treba propustiti obilaske nekih od antičkih gradova, poput Mikene, koja je bila centar mikenske kulture i tadašnje Grčke, dom legendarnog kralja Agamemnona koji je poveo Grke u Trojanski rat, ili Olimpije, sa posetom prebogatog muzeja sa skulpturama, stadionom, hipodromom, Zevsovim hramom, zatim čuveni Epidaurus sa najakustičnijim amfiteatrom… istorija je svuda, arheološke zbirke su prebogate sa raznim predmetima iz antičkih vremena, koji nam pokazuju i „pričaju“ kako se nekad živelo, u šta se verovalo, kako se borilo…

Puno je priča, legendi i mitova, baš kao što ih ima i cela Grčka! Boraveći ovde, na ovom 1170 km od Beograda udaljenom poluostrvu, spojićete uživanje u kupanju, u grčkoj kuhinji i u upoznavanju sa kulturnim nasledjem, jedne od najuticajnijih civilizacija na svetu!

 

 


Provedite Uskrs na Krfu
Šta videti na Krfu - Uskrs na Krfu
Atina Istorija i Kultura
Atina - šta videti
Istražite Atinu i njenu okolinu
Letovanje Peloponez Lutraki
Grčka Letovanje Korintski kanal i Epidaurus

 

 

 

 

hit ponuda felix travel

 

 

 

Ljoret de mar Letovanje 2024

LJORET DE MAR LETOVANJE 2024

378€

 

 

Letovanje Kosta Dorada 2024

LETOVANJE KOSTA DORADA 2024

579€

 

 

Letovanje Lutraki 2024

LETOVANJE LUTRAKI 2024

308€